Myanmar laat 8500 gevangenen vrij: behalve twee journalisten

Bert Vos, Rohingya bloedbad, Reuters-journalisten
Wa Lone en Kyaw Soe Oo

In tegenstelling van vorig jaar laat Myanmar dit jaar toch 8500 gevangenen vrij. Daaronder zijn 36 politieke gevangenen die gevangen zaten wegens politieke misdrijven, zoals het oprichten van een vereniging of een illegale demonstratie. Een voorwendsel dat door de regering vaak gebruikt wordt om lastige tegenstanders en activisten op te sluiten. Onder de vrijgelatenen zijn echter niet de journalisten Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28) van het persbureau Reuters.

Win Myint

De nieuwgekozen president Win Myint gelastte dat op de eerste dag van het Birmese Nieuwjaar. De twee Birmese journalisten, werkzaam voor het persbureau Reuters, blijven in hechtenis omdat een rechtbank onlangs weigerde een zaak tegen hen te laten vallen. Ze worden vastgehouden sinds december vorig jaar en worden verdacht van spionage. Ze kunnen veertien jaar cel krijgen.

Rohingya

De journalisten hadden bericht over een Rohingya-bloedbad. Ze worden er daarom van beschuldigd de geheimhoudingswet te hebben overtreden. De twee waren volgens de overheid in het bezit van materiaal over veiligheidsoperaties in de onrustige staat Rakhine. De militaire campagne tegen opstandelingen dreef honderdduizenden Rohingya-moslims naar het aangrenzende Bangladesh, dorpen werden platgebrand,

De mannen werden gearresteerd na een ontmoeting met twee politieagenten, als onderdeel van een onderzoek dat ze deden naar het vermoorden van tien etnische Rohingya-mannen in de noordelijke Rakhinestaat vorig jaar, in het kader van een militaire etnische zuivering in Birma. De VN en mensenrechtengroepen hebben aangedrongen op hun vrijlating.

Politieke gevangenen

Volgens de laatste gegevens telt Birma op dit moment 248 politieke gevangenen. Daarvan hebben 54 daadwerkelijk celstraf gekregen, 74 zitten in voorlopige hechtenis en 120 zijn weliswaar aangehouden maar op borgtocht vrijgelaten zolang hun rechtszaak loopt. Ondanks de beloofde hervormingen en democratie stellen restrictieve wetten de autoriteiten in staat om activisten en journalisten gevangen te zetten die hun recht op vrije meningsuiting en persvrijheid gebruiken.

Bert Vos, Myanmar laat 8500 gevangenen vrij
High Court, Yangon.

Gratie of amnestie van gevangenen op nationale feestdagen zoals Thingyan (Nieuwjaar) en onafhankelijkheidsdag, op 4 januari, is een praktijk die teruggaat tot de dagen van het militaire bewind. Het geeft overheden de gelegenheid om zowel goodwill te verdienen als de gevangenispopulatie stabiel te houden.

Hervormingen

De overvolle gevangenissen van dit land, dat na de laatste verkiezingen hervormingen beloofde, staan bekend en zijn berucht om de onhygiënische en onmenselijke omstandigheden. De Onafhankelijkheidsdag van dit jaar en Thingyan van vorig jaar gingen echter voorbij zonder vrijlating van gevangenen.

Bron: Boeddhistisch Dagblad

Bert Vos
Over Bert Vos 106 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.