Myanmar. Kindsoldaten bij overheid en etnische strijdmachten

Myanmar, kindsoldaten, Erik Kuijpers

De VN stelt in een recent  speciaal rapport het inzetten van kinderen bij geweldsconflicten aan de kaak.  Uit het rapport blijkt dat deze kindsoldaten  vaak worden ontvoerd en gedwongen om te schieten of diensten te verrichten als koken, berichten rondbrengen en spioneren maar seksuele diensten onder dwang komen helaas ook vaak voor. Er zijn ook kinderen bij die zich bij gewapende groepen aansluiten om uit de armoe te raken. Een kindsoldaat is gedefinieerd als zijnde jonger dan 18 jaar maar ze zijn vaak nog onder de 10.

Myanmar, kindsoldaten, Erik Kuijpers

De kindsoldaten bij leger en strijdmachten in Myanmar

Het rapport beschuldigt het staatsleger van Myanmar en de andere strijdende partijen dat ze in 2018 te weinig hebben gedaan aan het voorkomen en het oplossen van dit probleem.

Het staatsleger rekruteert zelfs in 2018 nog 64 kindsoldaten terwijl de gewapende strijdgroepen als Kachin Independence Army, Ta’ang National Liberation Army en Karen National Liberation Army er 17 dwingen dienst te nemen. De United Wa State Army heeft een onbekend aantal kindsoldaten onder de wapenen.

De zaak ligt in Myanmar buitengewoon gevoelig; zo gevoelig dat voormalig kindsoldaat bij het staatsleger Aung Ko Htway na zijn vrijlating twee jaar gevangenisstraf krijgt omdat hij zijn verhaal vertelt aan Radio Free Asia…..

Myanmar, kindsoldaten, Erik Kuijpers
Kuomintang, 1944, Birma. Kindsoldaat van 10 jaar oud.

Maar natuurlijk is dat niet waar…..

Het leger van Myanmar reageert met de mededeling dat werving van kindsoldaten niet meer plaatsvindt. Ja, ze hadden er wel, maar ze zijn nu 18 of ouder en zijn vrij ontslag te nemen.

‘These are incidents of the past’ is het commentaar en men voegt er aan toe dat altijd overleg is met de familie als er een minderjarige wordt ontdekt….. De VN bevestigt dat in 2018 75 kinderen en jonge mensen zijn vrijgelaten.

Myanmar, kindsoldaten, Erik Kuijpers
Kindsoldaat; Sudan

De Wa National Unity Party verklaart over kindsoldaten dat kinderen gratis onderwijs krijgen maar op school een militair uniform moeten dragen. En nee, ze zijn geen kindsoldaten….. Ook de Arakan Army (Kachin State) die vecht in noord- en centraal Myanmar en in Rakhine State verklaart geen kindsoldaten te rekruteren.

Unicef rapporteert dat uit gegevens blijkt dat sinds 2012 het staatsleger 960 kinderen en jonge mensen heeft vrijgelaten. En hopelijk komt hiermee in weer een land een einde aan dit afschuwelijk verschijnsel.

Bron:

Radio Free Asia; https://tinyurl.com/y2styf77

Meer lezen?

VN Rapport; https://childrenandarmedconflict.un.org/six-grave-violations/child-soldiers/
Al Jazeera: Hoe families in Myanmar zich verzetten tegen recrutering van hun kinderen

Ook op Trefpunt Azie: Geweld tegen kinderen in ‘oase van geluk’

Foto’s en prenten

Kindsoldaat, spotprent; wikimedia, 10943789.
Logo VN organisatie; website.
Kindsoldaat van de Kuomintang, in Birma, 1944, 10 jaar oud; wikimedia, 2275284.
Kindsoldaat Sudan; si.wikipedia, 8114.

Redactie
Over Redactie 576 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*