Kerrie met rijst; pittig India & Birma (77)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, burmah

 

‘An English girl’s first impressions of Burmah’

 

Inleiding

Schrijfster Elizabeth (Beth) Ellis wordt geboren op 17 september 1874 in Wigan nabij Manchster in het mijnbouwdistrict van Engeland. Haar vader wordt secretaris van de Mining Association of Great Britain en tenslotte geridderd, Sir Thomas Ratcliff-Ellis.

Beth wordt naar kostschool gestuurd en gaat later literatuur studeren in Oxford waar zij haar bul haalt. Daarna bezoekt ze gedurende zes maanden Burmah. Dat is in de jaren 1897-98.

The British Empire heeft dan net ook noordelijk Burmah veroverd en de koninklijke familie is verbannen. Hoe The Empire daar huis houdt heb ik beschreven in mijn vertalingen van andere boeken over die periode onder de naam ‘Ballades uit Birma’ die ook in Trefpunt Azië staan.

Beth heeft meer boeken op haar naam, met name historische romans.

1899, An English Girl’s first impressions of Burmah.

1903, Barbara Winslow, rebel. 1905, Madame, will you walk?

1907, Blind mouths. 1907, The moon of Bath.

Ze werd door huwelijk Mrs Baker en schreef nog enkele werken tot ze stierf in 1913. Ik vind geen foto van haar noch van haar vader.

Dit boek

The Oxford University Press beschreef in 1990 dit boek als ‘This is one of the funniest travel books even written.’ Inderdaad, als je het leest in het Engels van die dagen. Ik heb er een uittreksel van gemaakt in hedendaags Nederlands en hoop dat het niet tegenvalt.

Het boek bevat geen foto’s of prenten. Wat ik plaats komt uit andere boeken over Burmah en voorts uit mijn bibliotheek en van wikipedia.

 

Toelichtingen

Het land heet thans Myanmar, het boek zegt Burmah, andere spelling komt ook voor. Ik houd in de originele tekst Burmah aan tenzij dat verwarring kan geven.

In het boek komt regelmatig voor de afkorting I.C.S.. Het betekent Indian Civil Service, officieel Imperial Civil Service want Queen Victoria mocht zich keizerin van India noemen. 300 Miljoen mensen in hedendaags Pakistan, India, Bangladesh en Myanmar werden bestuurd door dit korps van ambtenaren. Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Civil_Service_(British_India)

Foto’s en prenten

British rule in Burmah (Myanmar), kaart van 1931; wikimedia, curid, 51508997.

 

Van de redactie

Wegens  vertrek naar Nederland last Erik Kuijpers een pauze van ongeveer een week in.

Daarna gaan we weer verder met kruidige kost, ditmaal van een Engelse jonge dame in koloniaal Birma.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland