Myanmar van isolement naar toeristische hotspot

AT, Myanmar. Ate Hoekstra, Batan, Hotspot
Foto ©Ate Hoekstra

De drieduizend tempels van Bagan

Door Ate Hoekstra

Myanmar wordt langzaam maar zeker een nieuwe hotspot voor toeristen. Zowel onder backpackers als georganiseerde reizigers groeit het Zuidoost-Aziatische land snel in populariteit. Het aantal ligt al ver boven de twee miljoen per jaar. Benieuwd naar het land dat na jaren van zelfgekozen isolatie de deur heeft opengezet en onder meer naar de 3000 tempels van Bagan.

Veel toeristen brengen een bezoek aan Bagan (ook wel Pagan genoemd). In het gebied zijn meer dan drieduizend tempels en pagodes te bewonderen. Ze zijn gebouwd tussen de 9e  en 13e eeuw, toen het nog een groot koninkrijk was. In het nabijgelegen Nyaung waar ik een kijkje neem heeft de tijd duidelijk stilgestaan. Paard en wagen worden ingezet om mensen en goederen te vervoeren, straten net buiten het stadje zijn niet meer dan hobbelige zand- of modderpaden.

AT, Myanmar. Ate Hoekstra, Batan, Hotspot
Foto ©Aline Vermeulen

Met paard en wagen naar Dhammayangyi tempel

Voor koetsier Aung An is het toerisme een uitkomst. Elke ochtend stapt hij op de bok om tot zonsondergang met toeristen langs de hoogtepunten van Bagan te rijden. Met lome passen trekt het donkerbruine paard het houten rijtuig door het woestijnachtige landschap. Af en toe ingehaald door jongeren op een brommer en een minibusje vol toeristen. Voor de ingang van een groot tempelcomplex trekt de koetsier hard aan de teugels. De paardenkar komt met een schok tot stilstand. “Deze tempel is erg mooi”, zegt Aung met een glimlach.

De meer dan achthonderd jaar Dhammayangyi yempel baadt in het zonlicht en is één van de grootste bouwwerken van het voormalige koninkrijk. Voor de ingang liggen slippers en schoenen. Op het tempelterrein lopen Birmezen en toeristen op blote voeten, precies zoals de boeddhistische tradities voorschrijven bij een bezoek aan een heiligdom. Door de immer fel schijnende zon branden de tegels aan de voeten.

Enkele kilometers verderop, bij een andere tempel zitten vrouwen met souvenirs en ansichtkaarten te wachten. Ze giechelen naar westerlingen en glimlachen naar een oudere Aziatische toerist die met een overmaatse strohoed over het terrein dwaalt.“Waar komt u vandaan?” vraagt één van de souvenirverkoopsters vriendelijk.
“Nederland.”
“Ah, Amsterdam!”

Roger Stassen, Pholtograph, Talent
Foto ©Phollotograph

De groei van Birma’s toerisme is een direct gevolg van de hervormingen. Sinds het land is omgevormd van een militaire dictatuur naar een democratie, vindt een groeiende groep mensen dat het weer kan om dit land dat wereldwijd geboycot werd te bezoeken.

Nijpend tekort aan hotelkamers

Door de toenemende populariteit loopt een toeristische hotspot als Bagan, maar dat geldt bijvoorbeeld ook Rangoon, tegen het probleem aan dat er een nijpend tekort aan hotelkamers ontstaat en de prijzen stijgen. In vergelijking met buurlanden als Thailand en Laos is een overnachting in Birma ronduit duur. Betaalde je in Rangoon in een luxe hotel 40 dollar per nacht nu kan dat zomaar oplopen naar meer dan 200. Daarnaast is er een verwaarloosde infrastructuur, beperkt openbaar vervoer en regelmatige stroomuitval.

 

AT, Myanmar. Ate Hoekstra, Batan, Hotspot
Foto ©Ate Hoekstra

Desondanks ziet koetsier Aung San de groeiende stroom toeristen wel zitten. Nadat hij het paard de sporen heeft gegeven, kijkt hij zijn passagier lachend aan. “Is dit niet een prachtig land?” Er wordt bevestigend geknikt. In de verte steken nog meer tempels en pagodes boven het ruige landschap uit.

 

Eerder gepubliceerd 11-02-2915 ©AziatischeTijger.