Myanmar. Hechte bondgenoot van Suu Kyi nieuwe president

Myanmar, nieuwe president, Parlement, Redactie

In Nay Pyi Daw koos het parlement woensdag de 66-jarige Win Myint tot nieuwe president van Myanmar. Dit gebeurde nadat zijn voorganger Htin Kyaw vorige week zijn functie vrij onverwachts neerlegde, naar eigen zeggen vanwege problemen met de gezondheid. De nieuwe president is een hechte bondgenoot van Aung San Suu Kyi, nobelprijswinnares en voormalige opposante van de in Myanmar oppermachtige militairen. Hij wordt gezien als een man die haar in staat zal stellen een stevige vinger te houden in de politieke besluitvorming.

De door de militairen opgestelde grondwet sluit Suu Kyi uit van het presidentschap. Dit omdat ze getrouwd was met een buitenlander en twee zonen heeft die de Britse nationaliteit hebben. Sinds haar overweldigende verkiezingsoverwinning in 2015 is haar officiële functie die van staatsadviseur.

Ofschoon haar positie grondwettelijk niet is vastgelegd heeft ze verschillende malen verklaard ‘boven’ de president te staan. Cruciaal daarbij is dat de president van het land zich onderwerpt aan haar besluiten, waarbij ze vaak een compromis moet aangaan met de legerbazen, die het in Myanmar bijna 50 jaar voor het zeggen hadden.

Myanmar, nieuwe president, Slippendrager, RedactieWin Myint, die vorige week zijn functie als voorzitter van de tweede kamer neerlegde, haalde in de kamer haast 65 procent van de stemmen. Het parlement wordt gedomineerd door de National League for Democracy (NLD), de partij van Suu Kyi. De politieke arm van het leger kan dankzij een grondwettelijke garantie op een kwart van de Kamerzetels rekenen. In 1988 tijdens protestacties tegen de militaire dictatuur stond het duo zij aan zij, wat voor beiden resulteerde in politiek isolement en huisarrest.

In Myanmar wordt Suu Kyi nog altijd gezien als een heldin ofschoon haar internationale reputatie in duigen ligt door haar weigering zich uit te spreken voor de vervolgde Rohingya Moslim minderheid. Zeker 700.000 Rohingya’s hebben het land inmiddels verlaten. Haar aanhang wijst er echter op dat haar speelruimte beperkt is, omdat drie van de belangrijkste ministeries waaronder Binnenlandse Zaken en Defensie in handen van de militairen zijn.

Ook Win Myint wordt in bepaalde kringen met een kritisch oog bekeken. Dit heeft voornamelijk te maken met zijn weigering stelling te nemen tegen censuur op voor de militairen kritische berichten op vooral Facebook. Er zijn in Myanmar voor dit ‘vergrijp’ al tientallen mensen aangeklaagd. Algemeen wordt verwacht dat de nieuwe president zich zal ontpoppen als een trouwe volger van de koers uitgezet door Aung San Suu Kyi.

Redactie
Over Redactie 526 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.