Myanmar: Geschorste docenten en een ongecontroleerde pandemie

Myanmar: Geschorste docenten en een ongecontroleerde pandemie

De militaire autoriteiten hebben in Myanmar meer dan honderdduizend docenten geschorst. De leerkrachten hebben zich volgens de machthebbers aangesloten bij de Burgerlijke Ongehoorzaamheidsbeweging die zich verzet tegen de militaire staatsgreep van februari. Dit verklaart een functionaris van de Myanmarese lerarenfederatie.

De schorsing van bijna het halve docentencorps komt enkele dagen voor het begin van het nieuwe schooljaar. Met deze maatregel wordt de samenleving nog meer ontwricht is de algemene vrees. Sinds de staatsgreep en de arrestatie van de gekozen leider Aung San Suu Kyi is de chaos compleet. Zowel in de gezondheidssector, bij overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven is er gebrek aan personeel, want dat staakt. Door het dagelijkse geweld, dat steeds meer op een burgeroorlog lijkt, liggen bijna alle sectoren in de samenleving stil.

In totaal zijn afgelopen zaterdag 125.900 leraren op non-actief gezet. Daarnaast zijn ook ongeveer 19.500 universitaire medewerkers van hun taken ontheven. Myanmar heeft volgens de meest recente gegevens 430.000 leraren die op een school of universiteit lesgeven. De federatie ziet door de onderdrukkende maatregelen het hele onderwijssysteem, dat al niet op zo’n hoog niveau presteert, in elkaar storten.

Gezondheidszorg

Niet alleen in het onderwijs keert het personeel zich tegen de militaire overname van het land. Duizenden artsen hebben zich aangesloten bij de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging, naast het overheidspersoneel en andere overheidsfunctionarissen die weigeren te werken onder het nieuwe militaire regime. De openbare gezondheidszorg van Myanmar is goed voor ongeveer 80 % van alle ziekenhuizen en klinieken en biedt gesubsidieerde zorg aan 54 miljoen Myanmarezen. Dit verdween vrijwel van de ene op de andere dag en dan ook nog eens te midden van een wereldwijde pandemie.

Het leger heeft zijn pijlen nu gericht op gezondheidswerkers die staken. Ze worden gearresteerd,  vastgehouden en mishandeld. De weinige zorginstellingen in de publieke sector die nog draaien zijn bezet door soldaten. Het leger heeft geprobeerd een aantal artsen over te halen om terug te komen maar met weinig succes. Het grootste deel van de bevolking heeft geen toegang meer tot zorg.

De gewone burger is de dupe van de chaos. Foto: Adrian Callan

Corona-pandemie

De corona-pandemie maakt het nog gecompliceerder. De gezondheidszorg was in januari al begonnen met de uitrol van een vaccinatieplan. Maar de mensen die hierbij betrokken zijn horen bij het stakende personeel. Volgens een arts staat het land voor een dreigende crisis op het gebied van Covid-19. De massale protestbijeenkomsten, vrijwel geen testen en gebrek aan toegang tot behandeling vormen een groot risico voor de volksgezondheid.

Officiële statistieken van het door het leger gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid en Sport zijn onbetrouwbaar geworden. In januari, de maand voor de staatsgreep, stond de teller op 15.515 Covid-19 gevallen. In maart, een maand erna, registreerde het ministerie slechts 538 gevallen – een ogenschijnlijke daling van 97 %. Experts zeggen dat zonder epidemiologisch overzicht de ziekte zich ongeremd en met dodelijke gevolgen gaat verspreiden.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*