Hoop op democratie Myanmar lijkt te zijn vervlogen

Column: Hoop op democratie Myanmar lijkt te zijn vervlogen
In Myanmar is geen sprake meer van een gewoon leven. Foto: Wikimedia.

De hoop dat Myanmar nog ooit een echte democratie wordt, lijkt na de coup van 1 februari te zijn vervlogen. De weg ernaar toe is geblokkeerd. Dat de soldaten terugkeren naar hun kazernes lijkt ijdele hoop. Er is veel onherstelbare schade en ellende aangericht, terwijl het dodental de 700 burgers ruimschoots is gepasseerd.

Ondertussen gaan dagelijks duizenden demonstranten nog steeds de straat op en eisen de terugkeer van de afgezette burgerregering. De angst voorbij voor wat er kan gebeuren nu het leger met scherp schiet. Mocht er een omwenteling komen, dan zal die mede ook uit het leger moeten komen. Volgens een artikel in het Boeddhistisch Dagblad is bijna driekwart van de soldaten tegen het brute geweld tegen de ongewapende demonstranten, zo zou een overgelopen officier hebben verklaard. 

Steeds meer militairen keren zich af van de legerleiding.

Saffraan-revolutie

Met een leger van ongeveer 350.000-400.000 troepen heeft Myanmar een groot veiligheidsapparaat. Daarnaast zijn er nog eens 80.000 man politie en leden van de staatsinlichtingendienst. De militairen zijn al decennia lang aan de macht. Maar er waren momenten dat ze aan het wankelen werden gebracht, bijvoorbeeld na prodemocratische opstanden in 1988 en tijdens de Saffraan-revolutie in 2007. Die werden met veel geweld neergeslagen. De afgelopen zestig jaar is het militaire apparaat een vrij hechte eenheid gebleven. Met een systeem van straffen en een rigoureus indoctrinatieproces.

Het weigeren van bevelen door individuele soldaten, legereenheden of onderdelen van het veiligheidsapparaat kan een begin van het einde zijn. Maar dan moet het wel op grote schaal gebeuren. Het slechtst denkbare scenario voor het geplaagde land is namelijk dat slecht een deel van de militairen overloopt, maar niet genoeg om het regime omver te werpen.

Coalitie etnische groepen

Ondertussen is er namens de opgepakte regeringsleider Aung San Suu Kyi een ondergrondse regering gevormd die een coalitie met de etnische groeperingen zoekt te vormen. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. Als die internationaal erkend wordt verandert de situatie volkomen. Veelbetekenend is ook dat China. toch een trouwe bondgenoot van de militairen,  al contacten heeft gelegd met die vertegenwoordigers van Suu Kyi. 

Lode Engelen, Myanmar in Beeld 1
Ook de monniken keren zich tegen de militairen. Foto: Lode Engelen

Alle geledingen tonen verzet

De huidige protesten zijn niet als voorheen toen het voornamelijk studenten en monniken waren die zich verzetten. Ze zijn nu wijdverspreid, waarbij verschillende etnische groepen, religies, ambtenaren, werkers in de gezondheidszorg, het onderwijs en andere sectoren hun stem laten horen. Concluderend: uit alle geledingen van de samenleving wordt verzet geboden, met gewapend of geweldloos. Daarnaast zijn belangrijke instellingen, waaronder banken en overheidsinstellingen, gesloten wat tot grote chaos leidt. Dit alles met op de achtergrond bittere armoede, een slecht functionerende economie, haperende gezondheidszorg en het oprukkende coronavirus in een land dat steeds meer de kant opgaat van een mislukte staat.

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*