VSO-vrijwilliger Johan Brusten: “Na corona-pandemie weer terug naar Myanmar”

VSO-vrijwilliger Johan Brusten: “na corona-pandemie weer terug naar Myanmar.”
Johan Brusten (rechtsboven) met zijn team

Hij was net iets meer dan drie maanden in Myanmar, voor de hulporganisatie Voluntary Service Overseas (VSO), toen de corona-pandemie uitbrak. Johan Brusten moest halsoverkop terugkeren omdat de organisatie alle buitenlandse medewerkers terughaalde. Maar dat hij teruggaat is zeker. “Want er is nog veel te doen daar”, constateert hij.

De terugvlucht was een avontuur op zich, vertelt de Belg. “Ik kreeg alle problemen op mijn dak die je maar kunt bedenken in zo’n situatie. Ik zou eerst een vlucht nemen met behulp van de Franse ambassade via Singapore en Dubai. Die was bedoeld om de Fransen te evacueren. Ze hadden ook Belgen uitgenodigd. Maar dan kreeg ik een mail dat het voor hen moeilijk was dit te organiseren. Daarna hielp VSO mij aan een ticket via Singapore. Maar dat liep stuk omdat Singapore ineens de grenzen sloot. Dus ik zat een dag vast. Gelukkig wisten ze later een vlucht te regelen van Rangoon naar Doha en vervolgens via Frankfurt naar Brussel. Daar haalde mijn dochter mij op. Dat was goed geregeld. Ik ging daarna twee weken in quarantaine.”

VSO en armoedebestrijding

VSO-vrijwilliger Johan Brusten: “na corona-pandemie weer terug naar Myanmar”
Kinderen basisschool in de buurt van Lashio.

VSO is een internationale ontwikkelingsorganisatie met ruim zestig jaar ervaring en een wereldwijd netwerk. Ze is actief in 23 landen in Afrika en Azië. Uitgezonden ‘vrijwilligers’, die een lokaal salaris verdienen, leiden mensen op om de armoede in hun land te bestrijden. Dit door professionals, zoals Johan Brusten, te koppelen aan mensen uit de lokale gemeenschap.

Zij delen kennis en vaardigheden om aan de drie pijlers te werken waar VSO voor staat. Onderwijs, gezondheidszorg, werk & inkomen. Als daaraan is voldaan, zegt de organisatie, ‘kan men zelf verder werken aan een betere toekomst. Waarin iedereen de mogelijkheid krijgt om zich te ontplooien en actief mee te doen in de maatschappij.’

Corona-pandemie

Brusten was in december voor de  tweede maal naar Myanmar gevlogen, nadat hij er al een jaar had gewerkt. De corona-pandemie haalde echter alles overhoop. Hij ging vorig jaar weer terug omdat hij, zoals hij zegt, ‘nog niet klaar was’. Als advisor is hij verbonden aan het Ta’ang Education Institute (TEI) in de regionale hoofdstad Lashio, in de Noordelijke Shan-staat. Vanuit huis heeft hij nu via internet, e-mail  en whatsapp-contact met docenten en andere medewerkers die aan het instituut verbonden zijn. “Geluk bij ongeluk is er nu vakantie, dus geen kinderen die naar school moeten. We hebben in de dorpjes daar het afgelopen jaar weer vijftig scholen opgericht. Die eind juni of begin juli eigenlijk weer opgestart moeten worden. Momenteel maken we rapporten, activiteiten en financiële rapporten voor VSO met enkele weken vertraging. En ik ben met een financieel rapport bezig.”

Behoud van cultuur

Leraren en ouders in de dorpstempel

TEI heeft al veel bereikt in dit afgelegen deel van Myanmar, vindt hij. “Doordat men begon met lessen te geven in de lokale taal, met behoud van hun cultuur, (dit was verboden voor 2008 door de toenmalige militaire machthebbers, B.V.), hebben we ook meer contact met de ouders die geen Birmaans en Engels spreken. Ze komen nu met vragen en problemen sneller naar de school en docenten. Dit heeft weer een gunstig effect op de kwaliteit van onderwijs, landbouw en gezondheidszorg. Dus zo’n project gaat verder dan alleen het bieden van onderwijs. De hele gemeenschap heeft daar baat bij. In de lerarenopleiding wordt daar ook aandacht besteed.”

Gezondheidszorg

Het virus heeft, denkt de VSO-vrijwilliger, minder kans om zich in Shan-gebied te verspreiden dan in bijvoorbeeld grote dichtbevolkte steden zoals Rangoon en Mandalay. “Het is dunbevolkt, dorpjes en huizen staan ver van elkaar. Het gebied is vijf keer zo groot als België en er wonen slechts zes miljoen mensen. De grote markten zijn wel gesloten, maar als het virus er komt, dan hebben we een groot probleem. Ook worden er 20.000 terugkerende arbeiders verwacht uit China. Die worden in centra opgevangen voor isolatie. Tot nu toe zijn er nog geen officiële gevallen gemeld. Het is echter droevig gesteld met de gezondheidszorg in Myanmar. Zo heeft Lashio maar drie beademingsapparaten. Voor het hele land waren er begin april 5000 testkits. Veel te weinig. Daarom ben ik teruggekeerd. Te veel risico. Maar ik wil wel graag terug om mijn werk daar af te ronden.”

Out of School

Veel kinderen gaan nog niet naar school, zegt Brusten.

Brusten onderzoekt met zijn team onder meer hoe lerarenopleidingen op de High School verder verbeterd kunnen worden. Om zo de scholen na de lockdown in de dorpen te versterken, legt hij uit. “Ik was tevens onder de naam ‘Out of School’ een project gestart om uit te vinden hoeveel kinderen niet naar school gaan en waarom niet. Dat brengen we in kaart. Nu begeleid ik dat vanuit België via de laptop. Wat wel eens moeizaam gaat door het gebrekkige Engels van de lokale medewerkers.”

Over Bert Vos 239 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

2 Comments

  1. Dank je wel. Moest er even op. Had ik beloofd. VSO doet goed werk. Of het helpt? Geen idee.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.