Heeft Myanmar chemische wapens? ‘Ja’ zeggen de VS.

Myanmar, chemische wapens, Erik Kuijpers

De Verenigde Staten beschuldigen Myanmar, buurland van Thailand, van het bezit van chemische wapens.

Myanmar had in de jaren 80 chemisch wapentuig: mosterdgas. In WOI werd dat voor het eerst gebruikt door het Duitse leger in de strijd om Ieper. Het is een blaartrekkend gas dat bij inname tot de dood kan leiden. Myanmar is ondertekenaar van The Chemical Weapons Convention uit 2015 dus mag dergelijke stoffen niet produceren, opslaan of gebruiken. Het land wordt er door de VS van beschuldigd de productiefaciliteit niet te hebben geruimd.

Myanmar gebruikte eerder al chemische wapens

Het is niet de eerste keer dat Myanmar wordt beschuldigd van gebruik van dit soort wapens. In 2013 heeft de politie fosfor gebruikt tegen mensen die protesteerden tegen een kopermijn. Fosfor veroorzaakt zware brandwonden.  Dat de materie in Myanmar bijzonder gevoelig ligt blijkt uit het feit dat in 2014 vijf journalisten tot straffen van tien jaar werden veroordeeld omdat zij het leger beschuldigden van de productie van chemische wapens.

Dit soort wapentuig is ook gebruikt tegen opstandige groeperingen in Myanmar die zich niet wensen aan te sluiten bij de geldende wapenstilstand. Daarvan zijn onder meer de Karen slachtoffer geworden.

De VS hebben Myanmar hulp aangeboden bij het vernietigen van zijn voorraad chemische wapens. Daarover zijn reeds gesprekken gevoerd.

De genocide aanklacht, en ook nog chemische wapens

Deze knuppel in het hoenderhok komt buitengewoon ongelegen voor Myanmar dat zich nu in Den Haag moet verdedigen tegen de aanklacht dat het land genocide heeft gepleegd op de Rohingya minderheid.

Bron:

The Japan Times

Meer lezen?

Over mosterdgas; https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterdgas

Foto’s en prenten

Pas op: gif! Wikimedia, 743471.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 806 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*