Myanmar. Bagan eindelijk werelderfgoed


De toeristenindustrie in Myanmar zal er blij mee zijn. UNESCO heeft het middeleeuwse stadje Bagan eindelijk toegevoegd aan haar lijst van werelderfgoed. Zo werd maandagochtend gemeld door het Amerikaanse persbureau Reuters.

Bagan, gelegen in midden voorheen Birma is bekend om zijn duizenden tempels en pagoden. Het merendeel daarvan werd gebouwd tussen de 11de en 13de eeuw, toen het de belangrijkste stad van het land was. Ze trekken jaarlijks tienduizenden buitenlandse bezoekers, wat zijn eigen problemen met zich meebrengt. De vaak fragiele, historische structuren kunnen het gewicht van die grote toeristenstroom in vele gevallen niet aan.

Birma. Bagan eindelijk werelderfgoedBij het beklimmen van de pagoden en tempels werd als snel duidelijk dat er maatregelen genomen moesten worden. Verschillende tempels stonden zelfs al op instorten. Dat leidde er toen toe dat een aantal van de historische gebouwen tot verboden gebied werd verklaard.

Werelderfgoed

Voor Myanmar is het lang wachten geweest. Reeds in 1997 werd een aanvraag ingediend om Bagan tot werelderfgoed te promoveren. Maar daar wilde Unesco toen niet aan omdat het militaire regime, beticht van het schenden van de mensenrechten, restauratieplannen in de kast had liggen die niet overeenkwamen met de strenge criteria van de organisatie.

Ook werd de verplichte bufferzone zone tussen de oude en nieuwe stad onvoldoende geacht. Zo moest er bijvoorbeeld eerst een golfbaan worden verwijderd in de directe omgeving van het oude gedeelte. Dit is inmiddels gebeurd.

Na het aantreden van de overgangsregering in 2011, wist het land alsnog te voldoen aan de strenge regels die Unesco stelt. Bagan is de vierde historische plaats in Myanmar die de status van werelderfgoed werd toegekend. De andere drie zijn de Pyu stadstaatjes: Halin, Beikthano en Sri Ksetra.


Redactie
Over Redactie 594 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.