Myanmar. Militante Rohingya-groepering neemt wapens op

Bert Vos, Myanmar, Arakan Rohingya Leger
Foto: Ate Hoekstra/Phnom Penh

Ook al is het nieuws over de Rohingya-vluchtelingen en de misdragingen van het leger van Myanmar weggezakt in de media, de strijd gaat gewoon door in de provincie Rakhine aan de grens met Bangladesh. Het Arakan Rohingya Leger (Arsa) neemt de wapens op omdat het volgens een verklaring geen andere optie heeft dan vechten tegen wat wordt genoemd  ‘door de staat gesponsord terrorisme tegen een minderheid’. Arsa lanceerde vorige week vrijdag een aanval op veiligheidstroepen in de noordelijke provincie Rakhine.

In augustus was een reeks overvallen door opstandelingen op militaire bases de opmaat van een groof offensief door het Myanmarese leger. Dat mondde volgens de Verenigde Naties uit in etnische zuivering van de moslim-minderheid, een inferno dat tot de dag van vandaag doorgaat, Tot nu toe zijn ongeveer 650.000 Rohingya op de vlucht geslagen naar Bangladesh. Velen van hen getuigden over moord, verkrachting en brandstichting door de veiligheidstroepen en burgermilities in Myanmar.

Arakan Rohingya Leger
Rohingya vluchtelingen: Foto Ate Hoekstra

Sinds augustus heeft het Arsa-leger nauwelijks aanvallen gelanceerd. Vorige week vrijdag werd met landmijnen en automatische wapens een vrachtwagen met soldaten aangevallen, waarbij twee officieren en een chauffeur gewond raakten. De militanten claimden de verantwoordelijkheid voor de hinderlaag op hun Twitter-account. ‘Wij hebben geen andere optie dan het bestrijden van door de staat gesponsord terrorisme tegen de Rohingya-bevolking. Ons doel is hen te verdedigen, te redden en te beschermen,’ stelt een door hun leider Ata Ullah ondertekende verklaring.

Verboden terrein

Woordvoerders van regering en leger willen geen commentaar geven op het gebeuren of de veiligheidssituatie in Rakhine. Er komt nauwelijks nieuws uit de provincie omdat die grotendeels verboden terrein is voor journalisten. De autoriteiten hebben al meerdere malen gedreigd dat aanvallen door opstandelingen met tegengeweld zullen worden  beantwoord.

Arsa zegt geen banden te hebben met islamitische militante groeperingen en slechts te vechten tegen onderdrukking van het Rohingya-volk. De regering van Myanmar heeft de Rohingya het burgerschap, bewegingsvrijheid en toegang tot diensten zoals gezondheidszorg ontzegd. De Rohingya worden beschouwd als illegale immigranten uit Bangladesh, ook al leven ze al decennialang in het voormalig Birma. De autoriteiten vermoeden dat de opstandelingen vanuit Bangladesh acties ondernemen tegen leger en milities in Myanmar.

Repatriëring

Elke toename van geweld in Rakhine brengt toenemende zorg over plannen voor de repatriëring van vluchtelingen.. Die terugkeer zou vanaf 23 januari moeten beginnen, zo is in november vorig jaar vastgelegd in een overeenkomst tussen beide landen.. Hulporganisaties en diplomaten hebben hun twijfels dat de Rohingya instemmen om terug te keren naar een land waar zij worden geconfronteerd met ernstige discriminatie en geweld.

Bert Vos
Over Bert Vos 106 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.