Myanmar. Nieuw bewijs schendingen mensenrechten in deelstaat Rakhine

Myanmar, Amnesty International, Leger Myanmar
Vluchten voor geweld in Myanmar
Foto Amnesty

Ondanks de aangekondigde hervormingen na de laatste verkiezingen blijft de burgeroorlog in de deelstaten langs de grenzen van voormalig Birma gewoon voortduren. Met schendingen van mensenrechten en wreedheden jegens de lokale bevolking. Dat schrijft Amnesty International in een deze maand gepubliceerd rapport over de deelstaat Rakhine.

Zo houden de militairen al weken de levering tegen van voedsel en duren de beschietingen tussen het Arakan-leger en het regeringsleger voort. Sinds december zijn 5.200 burgers het gebied ontvlucht. Naast het blokkeren van voedsel en humanitaire hulp, zegt Amnesty International, hanteren ze vage en repressieve wetten om burgers gevangen te houden.

Wreedheden leger Myanmar

“Deze laatste operaties roepen de herinneringen op hoe het leger de laatste decennia in het gebied opereert, zonder acht te slaan op mensenrechten. Het beschieten van bewoonde dorpen en het achterhouden van voedselvoorraden is in geen geval gerechtvaardigd, ” citeert Tirana Hassan, directeur Crisisrespons bij Amnesty International in het rapport. De organisatie heeft berichten ontvangen dat legerafdelingen die betrokken waren bij wreedheden tegen de Rohingya in augustus en september 2017 opnieuw zijn ingezet de afgelopen weken.

Myanmar, Amnesty International, Leger Myanmar
Vluchtelingen Myanmar,
Fot Mizzina.com

Ondanks internationale veroordeling over de gruweldaden tegen de moslimminderheid laten getuigenissen zien dat nu ook weer tegen de bevolking schaamteloos wordt opgetreden. Deze schendingen komen nadat een feitenonderzoeksmissie van de VN pleitte voor strafrechtelijk onderzoek en de vervolging van hoge ambtenaren voor misdaden tegen de Rohingya in Rakhine en etnische minderheden in Kachin en de noordelijke Shan-staten.

Arakan-leger

Het leger kwam na Onafhankelijkheidsdag op 4 januari in actie, nadat een etnisch gewapende groep, bekend als het Arakan-leger, gecoördineerde aanvallen uitvoerde op vier politieposten in Rakhine en dertien politieagenten doodde. Het Arakan-leger is onderdeel van een alliantie van gewapende groeperingen in Noord-Myanmar en heeft de afgelopen jaren zijn aandacht op de Chin- en Rakhine Staat gevestigd en komt sporadisch in botsing met veiligheidstroepen. Na de aanslagen instrueerde de burgerregering het leger om een ​​operatie te starten tegen de Arakan-milities.

Volgens de VN zijn de vluchtelingen overwegend afkomstig van boeddhistische etnische minderheden. Het leger opereert, zegt Amnesty, al decennialang op dezelfde meedogenloze manier en moet ter verantwoording worden geroepen. Aanvallen waarbij burgers de dupe zijn en waarbij civiele eigendommen beschadigd of vernietigd worden, is al lang een kenmerk van de militaire operaties tegen gewapende groepen. Amnesty International documenteerde willekeurige beschietingen door het leger tijdens haar operaties in Kachin en de noordelijke Shan-staten, waarbij burgers werden gedood en gewond en duizenden mensen ontheemd. “De VN-Veiligheidsraad moet deze situatie dringend aan het Internationaal Strafhof voorleggen”, aldus Tirana Hassan.

Bron: Amnesty International

Myanmar, Amnesty International, Leger Myanmar

 

Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.