Must Read Tips van Redactie: EU-sancties?

De vraag of de Europese Unie sancties tegen de huidige Thaise machthebbers zou moeten afkondigen werd hier op Trefpunt Thailand aan de orde gesteld door de Britse Europarlementariėr Charles Tannock, Conservatieve afgevaardigde voor Londen.

Hij is niet de enige met die mening. Hieronder een pleidooi voor sancties van Willy Fautré, voorzitter van Human Rights Without Frontiers

http://www.euractiv.com/section/global-europe/opinion/why-thailand-is-ripe-for-eu-sanctions/

 

en een nee tegen sancties van Chulamanee Chartsuwan. Chargé d’affaires (zaakgelastigde) van de Koninklijke ambassade van Thailand in Brussel:

http://www.euractiv.com/section/global-europe/opinion/why-imposing-sanctions-on-thailand-is-not-a-good-idea/

 

Beide artikelen zijn in het Engels. Wij hebben helaas niet de menskracht om alles te vertalen.

Verschillende lezers hebben gevraagd om iets meer informatie over MEP’er Charles Tannock, Die hebben wij ingewonnen bij Hans de Bruijn, langjarig correspondent bij de EU en NAVO in Brussel en oud-collega van Trefpunt-redacteur Hans Geleijnse.

Mede op basis van zijn informatie de volgende aanvulling:

Charles Tannock, vroegere beroep psychiater,  is allerminst een zogenaamde backbencher of een lawaaipapegaai. Hij is zeer actief,  lid van de buitenlandcommissie van het EP, is de eerste woordvoerder van de Tories (Conservatieven) in het EP voor buitenlandse zaken en mensenrechten.  Hij heeft zitting in tal van steuncomités als EP-vrienden van Turkije, EP-vrienden van Kashmir, EP-vrienden van Israël. Tannock is een serieuze vent,  voorstander van het Britse EU-lidmaatschap en waait niet met de Conservatieve anti-EU-wind mee. Opvallend is wel dat Thailand niet op het lijstje staat van landen die zijn speciale belangstelling hebben.

In het EP is de afgelopen tijd enige (nog niet erg intense) discussie geweest over Thailand. In oktober jl. nam het EP vrijwel unaniem een resolutie aan waarin het zijn zorg uitsprak en de EEAS (het Europese Buitenlandse Zaken) opriep om maatregelen voor te bereiden. Het EP wil vooral op economisch gebied de teugels aanhalen en Thailand duidelijk maken dat er geen vooruitgang mogelijk is op handelsgebied zolang de junta in het zadel zit. De onderhandelingen over de Free Trade Agreement moeten opgeschort blijven. Ook een wegens illegaal vissen in internationale wateren dreigende EU-importstop van Thaise vis en visproducten zorgden voor conflictstof. Eind vorig jaar leidde een uitnodiging aan ex-premier Yingluck Shinawatra om haar zegje te komen doen bij het Europese Parlement tot boze reacties van het bewind in Bangkok. De invitatie kwam van een aantal Europarlementariérs, onder wie Tannock, De junta verbood Yingluck het land te verlaten, wat weer tot verontwaardigde reacties  van het EP leidde.

 

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. “…Wij hebben helaas niet de menskracht om alles te vertalen….”

    Wordt het dan niet tijd hier een oproep te doen ? Er zitten hier toch mensen met opleiding en/of ervaring?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.