Moslim erfgoed in Chiang Mai

Als men over Moslims in Thailand praat dan denken veel mensen meteen aan de Moslims in het diepe zuiden. In provincies grenzend aan Maleisië en beïnvloed door de Maleise cultuur, Yawee sprekend en bekend om hun traditionele gerechten zoals kip biryani en thee tarik. 

Baan H0 Moskee in Chiang Mai

Echter in Chiang Mai, Chiang Rai en omliggende plaatsen zijn er ook moslim gemeenschappen. Er zijn geen officiële cijfers over de moslimbevolking in Chiang Mai, maar sommigen schatten die op ongeveer 30.000. De noordelijke moslims zijn merendeels afkomstig uit Yunnan in het zuidwesten van China. Al eeuwenlang trekken ponykaravanen over en weer langs bergachtige handelsroutes tussen Zuid-China en het noorden van Thailand via Laos en Birma. Al voor de 13e eeuw werd in Thaise kronieken gewag gemaakt van Yunnanese handelaren. In 1583 meldde handelaar en ontdekkingsreiziger Ralph Fitch de aanwezigheid van Yunnanese Han en Hui (moslim) handelaren in Chiang Mai die goud, zilver, muskus en andere producten verkochten. Over de eeuwen nam hun aantal in Chiang Mai gestaag toe. 

Zheng Chong Ling

De eerste Chinese moslimgemeenschap in Chiang Mai werd opgericht door Zheng Chong Ling, een verre bloedverwant van de Chinese Hui zeeman admiraal Zheng He, beroemd om zijn reizen naar Zuidoost-Azië, Zuid-Azië, West-Azië en Oost-Afrika in de 15de eeuw. Zheng Chong Ling werd geboren in 1873 in Yuxi in de provincie Yunnan. Hij bracht zijn handelswaar via Birma naar Noord-Thailand om die te gelde te maken in Lampang en in Tak (waar zijn vrouw vandaan kwam) en in stadjes zoals Lamphun, Chiang Mai en Mae Sai langs de Thais-Birmese grens. Met zijn gezin verhuisde hij omstreeks 1905 naar Chiang Mai. 

In 1909 bouwde hij een teakhouten herenhuis. Dit nu haast vergeten stuk erfgoed ligt in de Charoen Prathet straat in Soi 1, pal tegenover de huidige Ban Ho-moskee en naast de wekelijkse vrijdagochtend Ban Ho of Yunnan Markt. Het huis staat al geruime tijd leeg en wordt meesttijds aan het zicht onttrokken door geparkeerde auto’s. Toen de familie zich in de stad vestigde was er nog geen moskee of Islamitische school. Zheng gebruikte daarom zijn eigen huis voor de Hui als een plek van samenkomst, gebed en onderricht. 

De Hui gemeenschap groeide allengs verder aan en in 1916 werd de eerste Ban Ho Moskee gebouwd met de bijbehorende religieuze school. Zheng speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming daarvan en en doneerde het land waar de moskee en de school werden neergezet. 

In de loop der jaren dwong Zheng Chong Ling dankzij zijn succes als zakenman steeds meer respect af. De Siamese regering gaf hem een contract om met zijn paarden een postdienst te onderhouden in de provincie Chiang Mai. Ook was hij betrokken bij de bouw van de Khun Tan-spoortunnel tussen Lampang en Lamphun. Hij verzorgde het transport van bouwmaterialen naar de bouwplaats, die toen nog maagdelijke jungle was. Ook schonk hij een stuk land om de spoorlijn te kunnen doortrekken naar Chiang Mai. Het is niet duidelijk of dit het land is waarop het huidige station staat of dat het een ander stuk land betreft gebruikt voor de spoorlijn. 

Zheng Chong Ling samen met zijn vrouw en tien kinderen.

Zheng had een goede relatie met prins Kaew Nawarat, de 9e en laatste heerser van Chiang Mai. Toen de luchthaven van Chiang Mai in 1924 werd aangelegd, schonk hij meer dan 225 rai (1 rai = 1600 m2) van zijn eigen land aan de luchthaven. 

Als beloning voor zijn maatschappelijke verdiensten kreeg hij van Koning Rama VI de eretitel ‘Khun’ en een Thaise familienaam: Wong Lue-kiat. Vanaf dat moment stond hij bekend als Khun Chong-liang Lue-kiat, een naam die zijn familie tot op de dag van vandaag uiteraard gebruikt. 

Zheng overleed in 1964 op 91-jarige leeftijd tijdens een pelgrimstocht naar Mekka. Hij was een van de meest gerespecteerde leden van de moslimgemeenschap in Chiang Mai. 

Lees ook: Sino-Portugese Architectuur in Phuket

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*