Filipijnse volksverhaaltjes (40). Mindanao’s mythologie

Filipijnse Volksverhaaltjes, Monster

 

De mythologie van Mindanao; monsters en draken.

Mindanao is nog bedekt met water want de zee overspoelt de laaggelegen gebieden. Alleen de bergen zijn zichtbaar. Alle mensen leven op het hoogland waar dorpen en nederzettingen liggen. Jaar na jaar leeft men in vrede en is er vooruitgang.

Maar dan verschijnen ineens vier vreselijke monsters die in korte tijd alle mensen verslinden die ze maar kunnen vinden.

Kurita

Kurita is een verschrikkelijk monster met dubbele stellen armen en benen; hij leeft zowel op het land als op zee. Maar zijn favoriete jachtplek is de berg waar de rotan groeit. Daar brengt Kurita vernieling en dood voor ieder levend wezen.

Tarabusaw

Monster nummer twee, een lelijk schepsel met de vorm van een mens en hij leeft op de berg Matutum. In de omgeving van deze berg maakt hij het land kapot en vreet hij mensen op.

Pah

Het derde monster is de vogel Pah; die is zo groot dat als hij zijn vleugels uitslaat de zon bedekt is en de aarde donker. Zijn ei is zo groot als een huis.

Hij leeft op de berg Bita en de enige mensen die zijn vraatzucht overleven wonen in diepe grotten.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Monster

Het vierde monster

Dat heeft geen naam; is ook een vreselijke vogel met zeven koppen en de macht om in alle richtingen tegelijk te kijken. Hij woont op de berg Gurayn en brengt verwoesting in de hele omgeving.

De monsters gaan zo te keer dat het de hele regio over gaat, tot op de verste eilanden en het bereikt een grote stad in het westen. Koning Indarapatra is diep bedroefd over het lot van de mensen en hij vraagt zijn broer, Sulayman, de inwoners van Mindanao te redden.

‘Ik ga er heen en neem wraak’ zegt hij.

Koning Indarapatra geeft zijn broer een ring en een zwaard en wenst hem geluk. Dan plant hij een jonge boom aan zijn raam en zegt ‘Aan deze boom zie ik of je nog leeft; gaat de boom dood dan ben jij er niet meer.’

De reis van Sulayman

Sulayman gaat op weg maar gebruikt geen boot; hij vliegt over het water en landt daar waar de rotan groeit. Tot zijn spijt ziet hij geen mensen en geen huizen en zegt ‘Helaas, wat vreselijk, deze vernieling.’

Maar dan begint de berg te beven en kruipt een vreselijk creatuur uit de grond. Hij zet zijn nagels in Sulayman. Maar die weet direct dat dit de gesel van de berg is en hakt hem met zijn zwaard in stukken.

Aangemoedigd door dit succes gaat hij naar de berg Matutum die er net zo erg uitziet als die andere berg. En dan komt Tarabusaw uit de bossen gelopen. Hij springt schreeuwend voort en zegt dat hij Sulayman gaat opeten. Sulayman zegt dat hij hem zal doden.

Tarabusaw breekt dikke takken af van de bomen en slaat naar Sulayman Maar die vecht terug tot uiteindelijk Tarabusaw van vermoeidheid ineen zakt en Sulayman hem kan doden.

Dan gaat hij naar de berg Bita. Geen mens is daar meer in leven.

Plots wordt het donker. Hij ziet dat een enorme vogel op hem duikt. Hij hakt met zijn zwaard naar het dier en raakt de vleugel die afbreekt en de vogel blijft dood liggen. Maar de enorme vleugel komt op hem terecht en nu is Sulayman ook dood.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Monster

De reis van koning Indarapatra

De koning is bedroefd; hij ziet dat de jonge boom dood is en weet dat zijn broer er niet meer is. Hij wil wraak en neemt zijn zwaard.

Achtereenvolgens ontdekt hij de dode Kurita, dan Tarabusaw en tenslotte Pah en begrijpt dat zijn broer dit gedaan heeft. Hij tilt de vleugel op en ziet het lijk van zijn broer en een kruik met vers water. ‘Een geschenk van de hemel’ roept hij en giet het water over zijn broer.

Sulayman komt tot leven. ‘Ik lag gewoon te slapen’ zegt hij. Sulayman gaat terug naar zijn stad, maar Indarapatra wil verder naar de berg Gurayn. Daar doodt hij de vogel met zeven koppen.

Filipijnse Volksverhaaltjes, Monster

Nu is het tijd naar de bevolking te zoeken. Hij ziet een knappe vrouw staan maar die schrikt van hem en duikt in een gat in de grond. En dan, langzaamaan, komen de mensen uit hun holen gekropen. Andere mensen leefden in holle bomen om zich te beschermen tegen de vraatzuchtige vogels.

Als tenslotte iedereen er van overtuigd is dat alle monsters verslagen zijn komen ze uit hun holen en trekken weer in hun huizen. De zee trekt zich dan terug en de laaggelegen gronden kunnen weer worden gebruikt.

 

Toelichtingen

Mythologie is het geheel van mythen. Een mythe wordt omschreven als heilig, overgeleverd verhaal van een volk over zijn herkomst en godsdienst maar het bevat ook wel eens een voor waar aangenomen verzinsel.

Mindanao is het tweede eiland in grootte van de Filipijnen en ligt in het zuiden van het land. In 2010 woonden daar 21 miljoen mensen, een dikke 20% van de bevolking van het land.

De vier monsters zijn op internet te vinden als tekeningen met copyright. We moeten het hier doen met surrogaatprentjes.

Foto’s en prenten

Bathala, oppergod van de Tagalog cultuur. Op de grond een trouwe anito (ook wel anitu), een geest uit de Filipijnse mythologie. Op de tekening ook de tigmamanukan vogel, een voorteken, een boodschapper. Wikimedia, curid, 2621554.

Zevenkoppig monster; Leviathan, door Giacomo Rossignolo (1524-1604); wikimedia, curid, 4831724.

Draak 1; wikimedia, curid, 920659.

Draak 2; wikimedia, curid, 53285235.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.