Thailands Ministerie van Waarheid. Anti Fake News of een extra Big Bro?

Thailand, Ministerie van Waarheid, Erik Kuijpers

Het Ministerie van Waarheid. De huidige regering van Thailand wil de waarheid en niets dan de naakte waarheid over het ‘nieuws’. Een geweldig initiatief. Zo’n openhartige regering zie je niet vaak. Dit gaat de mensen blij maken, reken maar.

En daarom is er nu een website en een facebookpagina die beide terwille van de openheid geheel in de Thaise taal geschreven zijn. Nou ja, behalve het woord ‘uncategorized’ waarvoor mogelijk nog geen Thais woord is uitgevonden……

Thailand, Ministerie van Waarheid, Erik Kuijpers

Het Ministerie van Waarheid is druk bezig

Het ministerie is nu een maand bezig met het Anti Fake News Center en heeft al meer dan 500.000 items beoordeeld op geloofwaardigheid. Daar zijn 14 hoofdstukken van gemaakt. Maar er staat nog meer op deze website die er uit springt wegens het armzalig ontwerp en de slechte organisatie. Er zijn nog eens 57 items opgenomen uit de periode voordat de website in de lucht kwam en die gaan over pseudo-gezondheidsproducten, zwendel met beleggingsfondsen en items over het ontzenuwen van politiek beladen informatie die de regering in een kwaad daglicht stelt.

Resumerend gaan er van de thans 71 aanwezige hoofdstukken 14 over gezondheidsproducten, 12 over ‘nationale veiligheid’, 10 over de regering en 10 over bankzaken, 9 over rampen, 5 over drugs en 11 over ‘diversen’. Dat zijn vast die ‘uncategorized’….

De informatie die voor de consument van belang is zoals geldzaken en gezondheid is gewoon gekopieerd uit bronnen elders, maar de website verklaart die wel voor ‘waar’. Ze komen van grote en kleine nieuwsmedia, Facebook en zo, en sites die beweren alles op getrouwheid te controleren.

En dan de politiek gevoelige onderwerpen. Geruchten dat de Eerste Minister gaat aftreden of roddels over een niet populaire vice Eerste Minister worden door de site zelf netjes afgedaan zonder de ontkenning uit andere bronnen op te warmen.

Is dit geen ordinaire Big Bro site?

Human rights voorvechters beweren dat dit nieuwe centrum alle hoop wegneemt dat de regering, die aantrad na de verkiezingen, de teugels wel iets zou laten vieren.

‘Het Anti Fake News centrum van het Ministerie van Waarheid heeft het alleenrecht om te bepalen wat waar en niet waar is’, beweert Human Rights Watch Thailand. ‘Dit kenmerkt alle autoritaire regimes. Het is absoluut ondemocratisch als staatsorganen bepalen wat waar en wat onwaar is. Dit creëert een klimaat van angst en vertelt de burger dat de overheid alles kan controleren en inzien. Ook alles wat de burger in de media roept en schrijft.’

Is dat niet de opzet van dit Fake News Center? Als je leest hoeveel ‘reacties’ er zijn op het ‘nieuws’, ga je dan niet vermoeden dat we ‘Fake News’ beter kunnen vervangen door ‘Ongewenst Nieuws’? Heeft de overheid nu niet een paar miljoen extra en vooral gratis ogen ingeschakeld om critici  gemakkelijker op te sporen en te veroordelen?

Feiten en vraagtekens over het Ministerie van Waarheid

Het doel is, zegt de overheid, online berichten volgen en analyseren. In de eerste 13 dagen dat de site bestaat zijn er 120.391 berichten binnengekomen, dus bijna 9.300 per dag.

En hoe werkt het daar? Coconuts heeft informatie uit de eerste hand van een zegsman (die anoniem wil blijven en aangesproken wordt met Mister Big…) die uitlegt hoe men daar werkt met de thans bijna 600.000 tips die worden aangebracht door het publiek en door staatsorganen.

De eerste stap is bepalen of het onderwerp wel de moeite waard is om te onderzoeken. ‘Wij onderzoeken alleen tips die een brede impact hebben op de samenleving of op het gehele land.’ Dat zijn er minder dan 7 procent! En is dat onderwerp aanvaard, dan gaat het Anti Fake News Center bepalen of het wel vals is, en is dat zo dan zoekt men het juiste ministerie om daar advies over te geven. Bijvoorbeeld: over gezondheidsproducten raadpleegt men het Ministerie van Gezondheid, over natuurrampen vraagt men het Ministerie voor het Voorkomen en Inperken van Rampen.

En is er een antwoord, dan beslist het Center of ze het wel of niet op de site zetten van het Ministerie van Waarheid.

De voorraad aan belangwekkende onderwerpen…

De site heeft nu een 70-tal hoofdstukken klaar. Maar veel items liggen nog in onderzoek vooral die over wetsvragen, want die kosten heel veel tijd volgens de zegsman. Over de bouw van de site wil hij kwijt dat die in het beginstadium verkeert en gebouwd is met WordPress waarbij de onderwerpen ‘naar beneden schuiven’ en dus na korte tijd al uit het zicht zijn. Maar, ter geruststelling, je kunt oudere onderwerpen gemakkelijk terugvinden.

Er zijn negen belangrijke categorieën die gaan van economie via geklets over bureaucratie naar gezondheid en natuurrampen. Zo wordt op 26 november een artikel geplaatst in de afdeling ‘Geld, Banken en Aandelen‘ over een online gerucht dat ATM machines, flappentappers dus, die géén knipperende lichtjes hebben, geïnfecteerd zijn door Oekraïense hackers! Dat gerucht is door het Anti Fake News Center uit de wereld geholpen met de hulp van de Krung Thai Bank!

En het Center weerlegde ook een gerucht in het hoofdstuk Politieke Zaken en Nieuws op 3 november dat Eerste Minister Prayuth zal aftreden vanwege de vertrouwenscrisis rond de onvolledige eed. Nee, echt niet, de Eerste Minister treedt daar niet voor af!

Tot de palmares van de site hoort ook het bevestigen van verhalen die wél waar zijn. In dit kader: de waarschuwing dat zwangere vrouwen niet een te heet bad mogen nemen!

Groot nieuws dus voor de Thaise burger. Goed dat ze dat weten, toch?

Conclusie

De werkzaamheden van het center en de website komen vooralsnog slonzig over. Er is niet aan alle hoofdstukken evenveel aandacht besteed. Het hoofdstuk Openbare Orde en Veiligheid komt bijvoorbeeld ook voor als Politieke Plannen en Nieuws en ook nog als Geldzaken.

Maar duidelijk of niet: je kunt ze bellen. Het publiek mag Fake News en computermisdrijven melden op het nummer 02-288-8000 of via het invulveld op de site.

En hiermee is de ‘waarheid’ wel uitgeput. Het Ministerie van Waarheid heeft meer dan het vorenstaande niet te bieden. Wat is dan het nut van die site? Toch een extra Big Bro om de social media te controleren? Door het inschakelen van burgers die menen een goede daad te verrichten maar feitelijk elkaar verlinken?

Ik heb wel een ideetje over deze site:

Thailand, Ministerie van Waarheid, Erik Kuijpers

Juist ja! Trek de stekker er maar uit…..!

Bron:

Coconuts.

Meer lezen?

Dit item in buurland Cambodja. De vrije pers is daar verboden; dan heb je vanzelf ook geen nepnieuws…..

Foto’s en prenten

Logo en startpagina van de website.
Big Bro; wikimedia, 10786938.
Twijfel; wikimedia, 12214419.
De Error 404 melding; wikimedia, 20825526.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*