Militair tribunaal zet opposant voor 11 jaar achter tralies: majesteitsschennis


TT redactie, Milittaire rechtbank, Majesteitsschenis
Burin Intim in het hoofdkwartier van de Divisie Bestrijding Computermisdaad 
Foto Matichon

Een militaire rechtbank heeft een Thaise pro-democratie activist vrijdag veroordeeld tot 11 jaar en vier maanden gevangenisstraf wegens ‘in eer en goede naam aantasten van het koninklijk huis’. De 28-jarige Burin Intin verbleef al negen maanden in voorarrest nadat hij was opgepakt tijdens een betoging tegen de arrestatie van andere opposanten van het bewind.

Volgens de juristengroep Advocaten voor Mensenrechten bekende Burin schuld  aan de tenlastelegging voor belediging van de monarchie. Het ging om een commentaar bij een op het internet geplaatste video en opmerkingen in een (niet openbare) Facebook-chat. Behalve de wet op de majesteitsschennis werd ook artikel 14 van de zgn. Computer Misdaad Wet tegen Burin in stelling gebracht. Hij zou ‘onware data’ in een computer hebben opgeslagen.

TT redactie, Burin, Majesteitsschennis, Patnaree
Patnaree Chankij, in problemen door geen standje uit te delen
Foto Matichon

Burin maakte zijn als beledigend voor de monarchie beschouwde opmerkingen in een Facebook-chat met Patnaree Chankij, moeder van Sirawith ‘Ja New’ Seritiwat, een prominent leider van de Nieuwe Democratie-groep, Patnaree werd gearresteerd en eveneens van majesteitsschennis beschuldigd omdat zij met ‘ja’ had gereageerd op Burin en hem niet op de vingers had getikt voor zijn opmerkingen. Later trok de politie die beschuldiging in, maar de militairen haalden hem weer van stal. Patnaree is op borgtocht vrij en moet in maart voor de rechter verschijnen.

Burin werd op 27 april vorig jaar opgepakt tijdens een vreedzaam protest georganiseerd door de groep ‘Weerbare Burgers’. Na negen dagen werd hij beschuldigd van majesteitsschennis. Hij werd gevangen gehouden op een geheime militaire locatie. Later werd hij overgebracht naar de Remand Prison in Bangkok. Verzoeken om vrijlating op borg werden afgewezen. Vorig jaar september kondigde de junta aan dat burgers niet langer voor militaire rechtbanken zouden worden gebracht. Oudere zaken als die van Burin vallen echter niet onder dit besluit.

(Bron: vertaald van Khaosod English)

 


Redactie
Over Redactie 640 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Dat land wordt steeds onaantrekkelijker voor mij. Volgende keer maar eens verder kijken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.