
Foto Matichon
Een militaire rechtbank heeft een Thaise pro-democratie activist vrijdag veroordeeld tot 11 jaar en vier maanden gevangenisstraf wegens ‘in eer en goede naam aantasten van het koninklijk huis’. De 28-jarige Burin Intin verbleef al negen maanden in voorarrest nadat hij was opgepakt tijdens een betoging tegen de arrestatie van andere opposanten van het bewind.
Volgens de juristengroep Advocaten voor Mensenrechten bekende Burin schuld aan de tenlastelegging voor belediging van de monarchie. Het ging om een commentaar bij een op het internet geplaatste video en opmerkingen in een (niet openbare) Facebook-chat. Behalve de wet op de majesteitsschennis werd ook artikel 14 van de zgn. Computer Misdaad Wet tegen Burin in stelling gebracht. Hij zou ‘onware data’ in een computer hebben opgeslagen.

Foto Matichon
Burin maakte zijn als beledigend voor de monarchie beschouwde opmerkingen in een Facebook-chat met Patnaree Chankij, moeder van Sirawith ‘Ja New’ Seritiwat, een prominent leider van de Nieuwe Democratie-groep, Patnaree werd gearresteerd en eveneens van majesteitsschennis beschuldigd omdat zij met ‘ja’ had gereageerd op Burin en hem niet op de vingers had getikt voor zijn opmerkingen. Later trok de politie die beschuldiging in, maar de militairen haalden hem weer van stal. Patnaree is op borgtocht vrij en moet in maart voor de rechter verschijnen.
Burin werd op 27 april vorig jaar opgepakt tijdens een vreedzaam protest georganiseerd door de groep ‘Weerbare Burgers’. Na negen dagen werd hij beschuldigd van majesteitsschennis. Hij werd gevangen gehouden op een geheime militaire locatie. Later werd hij overgebracht naar de Remand Prison in Bangkok. Verzoeken om vrijlating op borg werden afgewezen. Vorig jaar september kondigde de junta aan dat burgers niet langer voor militaire rechtbanken zouden worden gebracht. Oudere zaken als die van Burin vallen echter niet onder dit besluit.
(Bron: vertaald van Khaosod English)
Dat land wordt steeds onaantrekkelijker voor mij. Volgende keer maar eens verder kijken.
Zivilcourage wordt niet altijd positief ontvangen door machthebbers.