Milan Kundera, die het boek ‘The Unbearable Lightness of Being’ schreef, is op 94-jarige leeftijd overleden.

PRAAG, 12 juli (Reuters) – Milan Kundera, de Tsjechische auteur van de roman “The Unbearable Lightness of Being”, die bijna vijf decennia in Parijs woonde na een gedesillusioneerde ballingschap uit zijn door de communisten geregeerde vaderland, is op zijn leeftijd overleden. 94.

De Moravische Bibliotheek (MZK) in de Tsjechische stad Brno, waar de persoonlijke collecties van Kundera zijn ondergebracht, zei dat hij dinsdag in zijn appartement in Parijs is overleden na een langdurige ziekte.

Kundera heeft universele bijval gekregen voor de manier waarop hij thema’s en personages uitbeeldt die zweven tussen de alledaagse realiteit van het dagelijks leven en de wereld van hoge idealen.

De Tsjechische premier Petr Fiala zei dat zijn werken “een hele generatie lezers op alle continenten bereikten”, terwijl president Petr Pavel hem een ​​”schrijver van wereldklasse” noemde.

“Met zijn lot in het leven symboliseerde hij de bewogen geschiedenis van ons land in de 20e eeuw”, zei Pavel. “Kundera’s nalatenschap zal voortleven in zijn werken.”

De Franse premier Elisabeth Borne noemde Kundera “een schrijver en een stem die we zullen missen”.

“Milan Kundera’s werk is tegelijkertijd diepgaand, menselijk, intiem en verreikend”, zei hij.

Kundera werd geboren in Brno in 1929, maar verhuisde in 1975 naar Frankrijk nadat ze was verbannen wegens kritiek op de Sovjet-invasie van het communistische Tsjechoslowakije in 1968, die de liberale hervormingsbeweging van de Praagse Lente neersloeg.

Hij gaf zelden interviews, vond dat schrijvers via hun werk moesten spreken en leefde buiten de publieke belangstelling.

READ  De Mega Millions-jackpot groeide tot $ 820 miljoen met een contante uitbetaling van $ 422 miljoen

Collega-Tsjechische schrijver Karel Hvistala vertelde aan de Tsjechische televisie dat hij zijn vriend afgelopen november had gezien en dat hij al ziek was.

“Ik herinner me dat er maar één boek lag, ‘The Plague’ van Albert Camus, in zijn ziekenhuisbed thuis,” zei hij.

‘Subtiele tegenstellingen’

Kundera’s eerste roman, “The Joke”, werd gepubliceerd in 1967 en bood een hard beeld van het Tsjechoslowaakse communistische regime en de regerende partij, waarvan hij nog steeds lid was.

Hij gaf uiteindelijk de hoop op om de partij in democratische richting te hervormen en verhuisde naar Frankrijk. Vier jaar later werd hem zijn Tsjechoslowaakse staatsburgerschap ontnomen.

In 1976 vertelde hij de Franse krant Le Monde dat het overdreven was om zijn werken politiek te noemen en daarom hun ware betekenis verhulde, maar zijn boeken hadden vaak een politieke toon.

“The Book of Laught and Forgetting” (1979) is een in zeven delen geschreven verhaal dat de kracht laat zien van totalitaire regimes om delen van de geschiedenis uit te wissen en een alternatief verleden te creëren – iets wat de New York Times in zijn recensie “genie” noemde. .

Zijn bekendste boek, “The Unbearable Lightness of Being” (1984), concentreert zich op de Praagse Lente en zijn tumultueuze ondergang, waarbij de Tsjechen hopeloos twijfelden over het terugtrekken uit de greep van het totalitarisme of emigreren naar het Westen.

Er werd een film van gemaakt met Daniel Day-Lewis en Juliette Binoche in de hoofdrol en geregisseerd door Philip Kaufman in 1988, waarmee hij twee Academy Award-nominaties verdiende.

Timothy Gordon Ash, professor aan de Universiteit van Oxford, een schrijver en historicus die zich richt op Midden-Europa, zei dat Kundera “veel heeft gedaan om het idee en de cultuur van Midden-Europa in de verbeelding van de wereld te injecteren”.

READ  Windpark op commerciële schaal goedgekeurd voor de kust van New Jersey

Kundera vertelde ooit aan een interviewer dat hij zichzelf meer Frans dan een immigrant vond. Later schreef hij romans in het Frans.

Bij het melden van zijn dood noemde Le Monde hem “een onvermoeibare verdediger van de roman”.

“Ongetwijfeld de meest Europese schrijver, hij verpersoonlijkte de subtiele verschillen van onze wereld”, zei burgemeester Anne Hidalgo van Parijs.

Na de Fluwelen Revolutie van 1989, die het communistische regime van Tsjecho-Slowakije vreedzaam omver wierp en een pro-westerse democratie inluidde, ging Kundera zelden naar huis, maar bezocht ze stilletjes vrienden en familie.

Hij herwon zijn Tsjechisch staatsburgerschap in 2019.

rapportage door John Lopatka en Robert Muller in Praag en Elisabeth Pino en Tassilo Hummel in Parijs; Geschreven door Michael Kahn en Jason Howett; Bewerking door Toby Chopra, Kevin Liffey, Mark Heinrich en Nick MacPhee

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *