Mijn Azië: Veilig oversteken tussen het verkeer in Azië

 

 

Column: Veilig oversteken tussen het verkeer in Azië

Zoals bekend is het verkeer in Azië, zoals in Bombay, Bangkok, Phnom Penh, Jakarta en Rangoon, een grote chaos. Oversteken is een crime en iedereen doet maar wat. Een zebrapad gebruiken is een soort van Russisch roulette. Waar het eerder onveilig is dan veilig. Maar hoe kom je nu die drukke weg over, vraagt menig toerist zich af als hij naar die voorbijrazende gekte kijkt. Toch is het niet zo moeilijk als je denkt.

Als ik in Amersfoort een zebrapad oversteek, dan weet ik dat het verkeer stopt. Alhoewel dat ook niet altijd een garantie is. In Azië echter is dat toch anders. Zebrapaden zijn er, zo lijkt het wel, om nog eens extra gas te geven. Niemand laat je voorgaan. Waarom niet? Omdat niemand zich aan de verkeersregels houdt aangezien er niet gehandhaafd wordt. En als er toch iemand stopt, dan wordt die door een ander ingehaald en moet je alsnog rennen voor je leven.

Zebrapad Hua Hin

Column: Veilig oversteken tussen het verkeer in Azië
China Town Bangkok 2017. Foto: Bert Vos

Voor menig argeloze toerist loopt een oversteek op de strepen fataal af. Ik herinner mij een man uit Kazachstan in de Thaise badplaats Hua-Hin. Met zijn echtgenote stak hij het zebrapad over, in de buurt van het Bangkok Ziekenhuis. Hij wordt meteen aangereden door een tuktuk waarvan de chauffeur de oversteekplaats negeert. Hij rijdt in volle snelheid de voetganger aan. Die overleeft de klap niet, zijn vrouw staat er verbijsterd bij.

Verkeer in Azië

De Aziatische wegen, vooral Thailand en Cambodja zijn de gevaarlijkste en dodelijkste ter wereld. Vooral als niet-ingezetene en voor de eerste keer in deze heksenketel kan dat de nodige stress opleveren. Hoe soepel je een Thai of Cambodjaan de straat ziet oversteken, laverend tussen het drukke verkeer, zo klungelig steken veel toeristen angstig en twijfelend de weg over. En juist die onzekerheid brengt ze in gevaar. In Hua-Hin heb ik een paar keer een angstig echtpaar de drukke Petchkasem Road, die de badplaats door tweeën deelt, over geholpen.

Column: Veilig oversteken tussen het verkeer in Azië
Phnom Penh, 2014. Foto: Bert Vos.

Phnom Penh verkeerschaos

Ik ben in menige Aziatische stad geweest. Maar wat verkeerschaos betreft qua verkeeer is het Phnom Penh die de kroon spant. Van horen zeggen is Saigon echter nog erger. Toch kan ik mij wel een geoefende straatoversteker noemen. Even afkloppen en een kaarsje voor Boeddha aansteken.

Maar, hoe doe je dat nu? Zonder haarscheuren van de ene kant naar de ander kant komen? Je steekt gewoon over door te gaan lopen. Echt waar. Wel even rechts en links kijken. En, of je het gelooft of niet, het andere verkeer anticipeert daarop en tolt om je heen. Maar nu komt het. Loop dan wel door naar de overkant. Dus niet van snelheid of richting veranderen of ineens teruglopen. Als je je daaraan houdt heb je een grote kans op slagen. Meestal gaat het goed en heel soms bijna fout.

Voetgangerslicht

Een tip, uit eigen ervaring, voor beginners. Wacht totdat je een paar locals ziet oversteken en loop met ze mee. Zo heb ik het ook geleerd, ruim twintig jaar geleden toen ik voor het eerst door Azië reisde. Of meng je in een groep die voor het voetgangerslicht staat te wachten en ga met de meute de weg over. Op een gegeven moment gaat het als vanzelf. Daarnaast zijn er, onder meer in Bangkok, op drukke punten loopbruggen. Leuk om foto’s te maken.

Succes met oversteken.

Over zebrapaden in Thailand lees: https://www.trefpuntazie.com/wat-is-een-zebrapad/

Bert Vos
Over Bert Vos 181 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Heel herkenbaar! Hanoi is ook zo’n stad waar op het eerste gezicht oversteken totaal onmogelijk lijkt. ‘Assisted suicide’ werd het daar door expat-collega’s genoemd. Maar als je het op de door Bert beschreven manier doet, niet twijfelend maar doorlopend, blijken al die twee- en vierwielers je keurig te ontwijken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*