Mijn Azië. Uren genieten van mensen op Hua Lamphong treinstation


Na aankomst in Bangkok vind ik het altijd fijn om weer even die bekende Bangkok plekjes te bezoeken. Even de sfeer opsnuiven, de hitte ondervinden, de bedrijvigheid zien, de mensen. De bekende sfeervolle plekken die ik bedoel zijn dan bv het Hua Lamphong treinstation, Pak Klong Talad (bloemenmarkt) en Yaowarat Road in Chinatown. Helaas worden die plekjes steeds minder.  Pak Klong Talad is er nog wel maar de ziel is eruit gehaald met de moderne wandelpromenade langs de rivier.

Ook Hua Lamphong station gaat naar een andere locatie. Dat zijn althans de plannen. Ik begrijp dat het station op de huidige locatie niet wordt afgebroken maar een soort van treinmuseum wordt. Jammer, weer een Bangkok instituut dat verdwijnt. Ook langs de Chao Phraya rivier verdwijnen oude volkswijken en leefgemeenschappen om plaats te maken voor wandelpromenades , grote warenhuizen of nieuwe woontorens. Het oude moet plaatsmaken voor het nieuwe en daarmee verdwijnt beetje bij beetje die oude Bangkoksfeer die vele bezoekers zo waarderen. Het zal de prijs van de vooruitgang zijn.

Roger Stassen, Sila Piyatammarat, Babyboy 2528, BangkokVaak heb ik met mijn camera rondgehangen bij het Hua Lamphong treinstation. Je ziet er mensen van allerlei pluimage. Reizigers in driedelig pak,  of reizigers met ringen in hun neus, lippen, oren en soms ook nog hun haar geverfd in alle kleuren van de regenboog. De lokale bevolking die zo het schijnt al hun bezittingen bij zich heeft, verpakt in talloze dozen en grote veelkleurige plastic tassen. Daartussen lopen dan ook nog geüniformeerde mensen van de beveiliging, Thai Railways, politie, monniken etc. Net buiten het station veel ronselaars voor taxi’s, tuktuks of hotels. Helaas is het ook de ideale werkplek voor zakkenrollers want het is er altijd vreselijk druk.

Peter Dekkers, Lamphong, TreinstatonHet is een komen en gaan van mensen, maar ook van wachtenden die halfliggend op de stoelen hangen of gewoon op de grond liggen. Het is geweldig om deze bedrijvigheid gade te slaan. Tussen de rails zijn waterpunten en je ziet er mensen zich opfrissen of hun bestek afwassen tussen de walm en geur van de ronkende treinen. Uren kan ik hier rondhangen zonder me een moment te vervelen.

Tijdens een van mijn trips naar Hua Lamphong moest ik naar het toilet en trof daar een monnik die zich aan het opfrissen was. Deze monnik was hevig getatoeëerd. Dat is niet bijzonder want er zijn veel monniken getatoeëerd. Wat het wel bijzonder maakte is dat zijn hele gezicht en hoofd ook getatoeëerd waren. Hij trok veel bekijks en een enkeling maakte van afstand een foto met de telefoon. Hij maakte me nieuwsgierig en ik ben hem gevolgd. Hij ging net buiten het treinstation op een bankje zitten en het leek alsof hij op iemand of iets wachtte. Ik ben naar hem toe gegaan en vroeg of ik hem mocht fotograferen. Hij zei niets maar knikte ja en liet een kleine glimlach zien. Ik heb een aantal foto’s gemaakt, hem goede reis gewenst en bedankt met de Thaise groet. Weer zei hij niets, glimlachte en bedankte mij ook met de Thaise groet. Daarna zijn we onze eigen weg gegaan.

Peter Dekkers, Hua Lamphong, CollageHet Hua Lamphong treinstation verveelt nooit. Het zou jammer zijn als dit uniek stukje Bangkok verdwijnt.

 

Ook op Trefpunt Azië:
Europese bouwstijl stations
Ontdek Bangkok met Henry: Saen Saeb

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Peter Dekkers
Over Peter Dekkers 4 Artikelen
Peter Dekkers is Brabander en Azië-reiziger. Hij trekt er graag in z'n eentje op uit, is verwoed amateur-fotograaf en komt al meer dan 40 jaar regelmatig in Thailand. Dat is na zijn vervroegde pensionering als ambtenaar nog vaker en vooral langer geworden.

1 Comment

  1. Het is inderdaad een iconische plek. Ik ben er vaak geweest. Ook de omgeving buiten het station is de moeite waard. rechts ga je richting china town. Links enkele backpackers restaurantjes en aan de overkant een uitstekende hotel. In de stationshal boven kun je prima koffie drinken. Op de begane grond enkele winkeltjes en de toiletten voor 10 baht. Een groot bord ,in engelse en thaise taal geeft de vertrektijden van de treinen aan.Aan de zijkant bij de taxi’s worden gratis je haren geknipt. (Het zijn kappers die iets gratis voor de medemens willen doen).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*