Mijn Azië: Thailand, schilderijen en slechte Feng Shui oorzaak massaslachting

Massagebed in Terminal 21 na de schietpartij (foto gezien op coconuts)

Het is de mens eigen. Hij wil grip hebben op de dingen en als er zich in het leven rampen voordoen gaat hij op zoek naar oorzaken. Afhankelijk van de lokale vindingrijkheid kunnen die her en der behoorlijk verschillend uitpakken.

De westerse geest onderworpen als hij is aan het wetenschappelijke wereldbeeld, houdt het daarbij meestal op mechanische of fysieke oorzaken. En als het niet anders kan wil hij het ook wel stellen met verklaringen uit de menswetenschappen zoals psychologische of sociologische, al zijn die dan bij lange na niet zo exact als hij zou willen.

De Thaise geest gekneed door animistische inzichten heeft oog voor andere dingen en ziet vaak verrassende causale verbanden tussen gebeurtenissen.

Lauda Air vliegramp

Zoals toen in 1991 een Boeing 767 van Lauda Air op weg van Bangkok naar Wenen kort na het opstijgen neerstortte in Kanchanaburi. Vastgesteld werd dat een van de motoren tijdens de vlucht spontaan in “trust reverse’’ was gegaan, die gebruikt wordt bij het afremmen na de landing.

Lauda Air crash (foto gezien bij scmp.com)

Het vliegtuig wierp zich daardoor in een neerwaartse spiraal, waar de piloten het toestel niet meer uit konden halen. Onder de 213 passagiers en de tien bemanningsleden die daarbij het leven lieten, was ook de gouverneur van Chiang Mai en zijn vrouw.

Deze had in een poging het toegenomen verkeer in Chiang Mai beter te reguleren, enkele maanden daarvoor een nieuw verkeersplan opgesteld voor de stad. Daarbij werd de 13de -eeuwse stadspoort Suan Dok afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er gingen destijds stemmen op dat dit de wraak had opgeroepen van de geest belast met de bewaking van deze oude stadspoort met alle gevolgen van dien.

Massaslachting in Nakorn Rachasima

Zoeken naar bovennatuurlijke oorzaken als dingen misgaan, is in Thailand de gewoonste zaak van de wereld. Toen op nieuwjaarsdag in 2009 bij een brand in de Santika nachtclub in Bangkok 66 mensen omkwamen, werd dat door velen gezien als een gevolg van de ‘ongeluk brengende’ architectuur van de club.

Antonin Cee, Massaslachting, bijgeloof
Gezicht van een massaslachting

Na het drama van vorige week in Nakhon Rachasima is nu eenzelfde discussie gaande omtrent mogelijke oorzaken. Eerst de vastgestelde feiten. Nadat hij meende door een van zijn superieuren benadeeld te zijn bij een zakelijke transactie, sloegen er bij een militair de stoppen door.

Gewapend met een machinegeweer schoot hij 29 mensen dood en verwondde 58 andere. De massaslachting vond grotendeels plaats in de shopping mall Terminal 21, waar de op tilt geslagen militair uiteindelijk door de politie werd doodgeschoten. Daarbij liet ook een van de agenten het leven.

Ook hier is het interessant te zien welke verklaringen er voor dit drama in den lande zoal de ronde doen. Zo werd er bijvoorbeeld door een gerenommeerde Feng Shui expert de design van het gebouw aangewezen als oorzaak van deze tragedie. Feng Shui is een oude Chinese leer, die beschrijft welke invloed vormgeving en inrichting van gebouwen op de mens hebben.

‘De gebogen lijnen van dit warenhuis lijken op een Chinese doodskist, terwijl de uitkijktoren veel weg heeft van de schoorsteen van een crematorium zoals we die zien in een Thaise tempel. Toen ik er naar keek, zag ik onmiddellijk dat er iets mee mis was’, zo zei deze expert  in een interview in het toonaangevende blad Matichon.

Terminal 21:  gelijkenissen (foto MCOT)

Een andere Feng Shui meester hield het op de vorm van het land waarop het warenhuis staat. Dat zou de contouren hebben van een mes en daarom bij uitstek een plaats zijn waar zich wraakzuchtige geesten ophouden.

Opvallend aan deze uitspraken is dat ze in Thailand altijd gedaan worden nadat een ramp al heeft plaatsgevonden. Ze komen  a posteriori en houden zich niet bezig met  voorspellen, wat nu eenmaal een eis is die westerse wetenschap aan zichzelf heeft opgelegd.

Strijd tussen goed en kwaad

Een pro-boeddhistische Facebook pagina kwam met een geheel andere uitleg. De massaslachting zou haar oorzaak hebben in een tentoonstelling, die enige tijd geleden in de shopping mall had plaatsgevonden.

Met als naam Ultraman Buddha werden daarin schilderijen getoond van een onbekende kunstenares uit noordoost Thailand. Op deze werken is  Boeddha afgebeeld als een Japanse superman. De expositie deed in bepaalde kringen behoorlijk wat stof  opwaaien.

Ultraman Buddha met inzet van een verbolgen Parina op haar FB pagina

Na te zijn beschuldigd  het boeddhisme belachelijk te willen maken, betoogde de kunstenares in tranen dat ze in haar werk alleen maar de strijd tussen goed en kwaad had willen weergeven. Dit alles nadat  pro-junta Kamerlid Parina Kraikup  had gezegd zich als rechtgeaarde boeddhiste door deze werken beledigd te voelen.

‘Er kruipen deze dagen vreemde dingen in onze maatschappij’, zo schreef ze in een van haar facebook berichten. ‘Ze zetten zich vast in onze tradities, in onze gerechtshoven, in onze monarchie en nu ook in het boeddhisme’.

De ingang naar de kippenfarm van Parina Kraikup (foto Khaosod)

Een saillant detail hierbij is dat deze  conservatieve parlementariër enkele maanden geleden door ambtenaren van Staatsbosbeheer en politieke activisten beschuldigd werd van het zich toeëigenen van staatsgrond. Een groot gedeelte van de kippenfarm waarvan ze de eigenaresse is, zou zich binnen de grenzen van een National Park bevinden.Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar.

Het kwam tot een rechtszaak maar slimme Parina, die tevens lid is van de anti-corruptie commissie van de Tweede Kamer, was zo verstandig de illegaal verkregen grond voor de zitting te ontruimen. Door de rechter werd daarop besloten van verdere vervolging af te zien tot grote woede van de politieke activisten.

Het mag dan niet precies zijn zoals Parina het bedoelde in haar hierboven geciteerde uitspraak.  Maar met haar stelling dat er in Thailand vreemde dingen gebeuren slaat ze wel degelijk de spijker op zijn kop.

Bron: onder meer Khaosod English

Eerder op Trefpunt: massaslachting teken eindtijd?
Antonin Cee
Over Antonin Cee 153 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*