Taxfree?


Al veel langer heb ik het gevoel dat bij de diverse taxfree shops (vooral cosmetica & parfums) de zaken mooier voorgesteld worden dan ze in werkelijkheid zijn. Meer specifiek bedoel ik de shops op Survanabhumi airport en Schiphol airport. Zo lang ik reizen maak en vriendin of vrouw heb of had, moest er parfum meegenomen, want ‘op de luchthaven is alles zóóó goedkoop schat, echt waar’. Voor Carla neem ik Clinique mee, voor Lieke Clarin, voor Lisette Estée Lauder, afijn meer. Al die verbannen namen flitsen altijd door mijn hoofd als ik weer eens met tegenzin veel geld aan het uitgeven ben in zo’n taxfree winkel. De laatste jaren voor Nut en die hecht vooral aan Lancôme en Coco Chanel.

Theo van der Schaaf, Taxfree, Suvarnabhumi
Parfums op Suvarnabhumi Airport (bron: BangkokAirportOnline.com)

Nu heb ik gedurende mijn werkzame leven een spontaan wantrouwen en afweersysteem opgebouwd tegen alles en iedereen dat van de daken schreeuwt dat het HIER goedkoper is dan WAAR dan ook. MAKRO heeft daar ook zo’n handje van. Kaas bijvoorbeeld is hier in Hua Hin bij MAKRO belachelijk duur. Veel goedkoper kun je terecht bij AP Interfoods aan de Canal Road. Kazen zijn er in alle soorten en maten (o.a. Danish Blue) vaak voor een kwart van de prijs (of zelfs nog minder) van MAKRO te koop zijn. Een interessante winkel trouwens, ook voor ander leuke en vooral lekkere zaken.

Taxfree was elke aankoop duurder

Maar veel erger is het natuurlijk als de suggestie goedkoop al in je naam is opgesloten, want TAXFREE suggereert nogal wat! Om te beginnen natuurlijk 21 % BTW die eraf gaat, of nou ja, eraf zou moeten zijn. En voor alcohol en sigaretten, die naast de BTW overbelast zijn aan belastingen, gaat er natuurlijk nog veel meer af, of niet? Omdat de drank- en sigarettenprijzen vaak goed in het hoofd zitten weet je snel of het goedkoper is. Of alle taks er echt af is weet je niet. Mocht dat wel het geval zijn, dan wordt de winst zeker weer opgevoerd. Ik vermoed namelijk dat de kostprijs van sigaretten en drank minder dan tien procent is van de vastgestelde winkelverkoopprijs. Maar goed bij deze producten is, als je intercontinentaal reist, zichtbaar enig voordeel te behalen op de luchthaven.

Theo van der Schaaf, Taxfree, Lancome
Bron: Shpock.com

Die potjes gezichtscrème voor overdag en ‘s nachts, flesjes parfum en flacons bodylotion voor Nut zijn zomaar een paar honderd euro of duizenden baths. De laatste keer op en neer naar Nederland dacht ik: ik ga toch eens uitzoeken of het werkelijk voordeliger uitvalt vergeleken met de winkel. Ik bewaarde de bon van Survanabhumi en toog in Nederland naar een willekeurige winkel in Aalsmeer.

Elke aankoop die ik gedaan had in Bangkok was duurder dan in deze winkel. En bij navraag; het waren geen toevallige aanbiedingen. Nut nog eens gevraagd om in Hua Hin de bath prijzen te vergelijken. En ja hoor, ook in Thailand bleek dat de taxfree shop duurder is dan de ordinaire parfumerie. Zo is duidelijk waardoor de eigenaar van King Power (Aiyawatt Srivaddhanaprabha), dat alle taxfree shops in Thailand (en andere Aziatische landen?) beheert, een van de rijkste mensen van Thailand is geworden, nadat hij in 2018 zijn vader opvolgde.

Theo van der Schaaf, Taxfree, Kingpower
Bron: Wikipedia

Het is toch eigenlijk wel een grof schandaal dat je gewoon door het woord taxfree besodemieterd wordt, want… Ik heb de bestelling van Nut in Nederland ook nog eens geverifieerd op de website van ICI PARIS XL, dat een keten van parfumerieën heeft in de Benelux. Daar bleek alles nog veel goedkoper dan bij de winkel in Aalsmeer. Kortom, voor alle onderhoud van Nuts lichaamsonderdelen zijn aankopen op de luchthaven van Bangkok voortaan uitgebannen.

Luchtjeshandel

Wakker geschud bewaarde ik de door mij genoteerde prijzen van ICI PARIS XL om op Schiphol toch ook maar eens te gaan kijken en vergelijken. Mijn ondertussen aangewakkerde vermoedens werden stevig bewaarheid, want elk artikel was in de taxfree shop op Schiphol duurder dan bij ICI PARIS XL. De grote flacons Lancôme enkele euro’s, maar de Coco Chanel wel € 15. Dus vroeg naar de manager van de winkel om eens aan te horen wat hij hier van vindt.

Die kwam vrij snel en wel met de vraag wat er moest gebeuren? Ik vroeg waarom deze winkel een belastingvrije winkel was, terwijl hij duurder is dan winkels die wel belasting afdragen in Nederland. Hoe ik daarbij kwam? Ik liet hem mijn lijstje met prijzen van ICI PARIS XL zien. Ja, maar weet u, de inhoud kan wel heel verschillend zijn. Ik liep met hem naar de respectievelijke locaties waar ik de spullen had zien staan en wees ze aan. Hij noteerde en verdween. Hij ging de website van ICI PARIS XL bezoeken.

Na een stief kwartiertje keerde hij terug met een bezorgde blik. Hij moest me gelijk geven. Maar ik duwde nog graag wat zout in de wonden door op te merken dat zijn shops toch een enorme inkoopkrachtige positie innemen – met die honderdduizenden passagiers die dagelijks voorbij schrijden – in deze luchtjeshandel en dus alleen daarom al goedkoper dan iedere ordinaire winkel zou moeten zijn? En die winkels dragen ook nog keurig 21 % btw af en u niet. Hoe is dit nu toch mogelijk drong ik nog eens aan!? Een verklaring gaf hij niet, wel verontschuldigingen en de verzekering dat hij een en ander hogerop ging neerleggen…


Theo van der Schaaf
Over Theo van der Schaaf 42 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds tien jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door met het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal. Thaise Perikelen is ook verkrijgbaar als e-book in de Engelse taal onder de titel: Love Is Here To Stay But Gone Tomorrow and Other Stories From Thailand – Kindle edition on Amazon

10 Comments

 1. Goed verhaal, Theo! En toch trappen we er iedere keer weer in als we tijdens het eindeloze wachten over het vliegveld slenteren met nog wat los geld op zak van het land dat we gaan verlaten… Vreemde valuta en verveling zijn de belangrijkste marketing tools van de taxfree shops op Internationale vliegvelden. Men zegt wel dat de inchecktijden speciaal voor hen verlengd zijn…
  Gelukkig spaarden mijn vrouwen KLM-huisjes, hotelzeepjes en die kleine drankflesjes die ze aan boord serveren.
  Nu vlieg ik (bijna) niet meer; ik woon in Aalsmeer onder de startbaan; hier kan ik goedkoop shoppen én van het “vlieg-tuig” genieten!

 2. Het besodemieteren van mensen is geen sport meer maar een “gewoon” geworden goed. Het maakt niet uit met welke sector je te maken hebt/krijgt. Niet alleen de taxfree winkels maar ook het onderwijs, de zorg, de politiek etc. etc. Neem bijvoorbeeld “voorrij-kosten” 3 adressen in dezelfde straat…allemaal (ieder adres) 60 euro. En dat terwijl de ondernemer nog geen 10 minuten van de adressen woont. Dat is snel verdiend 3×60 in tien minuten. Mensen let gewoon op en trap er niet in. Het is toch triest dat velen elkaar proberen te bedonderen.

 3. Die winkels zitten ‘achter’ de douane en daar wordt dus zonder BTW ingekocht; maar accijns op alcohol en tabak zou er daar ook af moeten zijn. Als die winkels dan duurder zijn dan in de gebruikelijke shops dan is de marge aanzienlijk hoger dan elders omdat de huur- en personeelskosten (avond- en weekendwerk) fors hoger zijn. Net wat Bing schrijft. Maar ja, men koopt toch hoewel men de prijzen kan zien. Oplichting is dus het juiste woord niet; je staat er zelf bij en trapt er met je grote voeten in….

 4. Prima stukje onderzoeksjournalistiek!
  Waarom ga je er niet mee naar Kassa? Het zijn halve oplichtingspraktijken en die mogen best bekend worden bij het grote publiek.

 5. Taxfree betekend dat er geen btw over geheven wordt. Taxfree betekent niet dat het goedkoper moet zijn dan elders.
  Taxfree locaties zijn erg duur qua huur
  Prijs in taxfree shop is voor velen geen probleem, ze zitten in het algemeen in een positive flow.

  • Inderdaad, taxfree = geen VAT/BTW. Niets meer, niets minder. Jaren geleden al van een paar items de prijzen in de stad en op de luchthavens Schiphol en Swampie gechecked. De stad was goedkoper. Vergelijk het met de ‘50% sale’ of zelfs alleen maar ‘ sale!!’ posters. Dan is er ook lang niet altijd spraken van een aanbieding (prijzen vooraf verhoogd, de oude prijs is de adviesprijs die in de praktijk al niet gebruikt werd, bij een andere keten is de prijs standaard laag en bij deze ene winkel standaard duurder om zo nu en dan met een aanbieding te kunnen stunten etc etc.). Dus ik trap er niet in, de ‘ geen BTW’ of ‘ sale!’ posters die mij toeschreeuwen.

  • Taxfreeshops wekken met reclame en presentatie de indruk dat je er voordelig kunt winkelen. Dat is geen oplichting, maar misleiding. Het zijn de uitbaters van de taxfreeshops die permanent in een positive flow leven

  • Een bloeddrukmeter in een van de winkels van wijlen heer King Power: 2.560 thb. Hetzelfde exemplaar made in Korea kocht ik bij de Lidl voor 11 euro. De firma King Power mag werkelijk elke vierkante meter retail ruimte op Suvarnabhumi uitzuigen……daardoor is een espresso bij Starbucks 2.5 keer zo duur als op bv Toronto airport. Starbucks moet huren van King Power. Taxfree is een leugen, het is mensen verleiden en vaak nog incourant spul ook. Oude types camera’s en smart iPhones van jaren terug.

 6. Hahaaaaaa….
  We kennen toch allemaal de zin over “gebakken lucht verkopen”
  Zó zie je maar!

 7. Mooi geschreven, heb zelf geen lijst gemaakt met prijzen heb me in het verleden ook geconcludeerd dat het in de taxfeeshops zo duur was,laten we het kort houden het zijn gewoon oplichters

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.