Mijn Azië. Racisme met nuances in Thailand


In Thailand kent racisme haar eigen nuances. Zittend aan de toog in een barretje hoorde ik een conversatie aan tussen een Thaise dame en een Amerikaanse expat, die stevig aan de Bacardi coke zat. Na vele maanden lockdown op het uitgestorven eiland Koh Chang, was ik eindelijk weer eens wat onder de mensen in mijn woonplaats Chiang Mai.

Veel klanten waren er hier ook niet en dat kwam me goed uit. Sociaal was het weer even wat wennen. Ik dronk mijn wijntje en deed er verder het zwijgen toe.

De Thaise dame had ook een glas wijn voor zich staan, waar ze af en toe een minuscuul slokje van nam. Voor het overige zat ze met eetstokjes te pikken in een schaaltje met zwarte zaadjes.

De Amerikaan zat er geobsedeerd naar te kijken zich kennelijk afvragend wat ze daar voor zich had staan. Op een geven moment kon hij zich niet langer inhouden.

Antonin Cee, Nuances, Racisme Thailand
Foto gezien op AbuPesoptimist

‘Mag ik vragen, wat eet je daar?’ vroeg hij.
‘Sesamzaadjes’, antwoordde de vrouw met een blik van zie je dat dan niet.
‘Aha,’ zei de Amerikaan, BSM dus’.
De vrouw zette vraagtekens in haar ogen, haar opgeheven eetstokjes zwevend in de lucht. ‘Black sesam matters’, kwam de Amerikaan weer en liet daar een daverende schaterlach op volgen.

De vrouw keek hem nog altijd vragend aan.  ‘Black sesam matter, Black life matters’ vervolgde de Amerikaan, ‘de nieuwe hype’.
‘En hoor eens, ik zeg het maar tussen haakjes, voor zover ik het gezien heb, is er in Thailand behoorlijk wat racisme. Jullie haten zwarte mensen hier’. Hij brulde weer van het lachen.

Antonin Cee, Nuances, Racisme Thailand
.…nuances…. Foto YouTube

De Thaise dame liet zich er niet door uit het veld slaan.  ‘Nee hoor, zei ze, we haten ze helemaal niet. Maar we hebben gewoon een hekel aan ze want ze verkopen drugs en zijn zo donker’.

Die opmerking ontlokte ook bij de andere witte klanten aan de bar een lachsalvo.  ‘In Thailand, weet men racisme fijngevoelig te nuanceren’, proestte de Amerikaan, terwijl de Thaise dame hem nog altijd stomverbaasd zat aan te kijken.

 

Eerder op Trefpunt over racisme: waarom zien de Chinezen geel? 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Antonin Cee
Over Antonin Cee 200 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*