Mijn Azië. Pattayaanse geurtjes bij dossier John van den Heuvel


Wie anderen komt corrigeren, moet zelf van onbesproken gedrag zijn

(Door Jos van Noord)

Wie kent ze nog niet: de nieuwste avonturen van RTL-crimefighter John van den Heuvel die als toerist naar Thailand reist om de moord op Pieter Hoovers en zijn Thaise vrouw Tae op te lossen? Van den Heuvel lost niks op!

De met veel bombarie aangekondigde tv-uitzending, waarin zelfbenoemd wetshandhaver Van den Heuvel in gezelschap van de zus van de drie jaar geleden in Amsterdam om het leven gebrachte zakenman uit Pattaya, in deze frivole Thaise badplaats onderzoek doet naar het motief voor de dubbele moord, levert helemaal niets op. Behalve stevige kritiek op de showmaster zelf, die geen kritiek kan hebben.

Meneer John wordt in de reportage rondgereden en geholpen door khun Eddie uit Pattaya, een bekende figuur in het lokale uitgaansleven. Deze Eddie helpt onze RTL-speurneus ook om onder valse voorwendsels de gevangenis binnen te komen, wat in eerste instantie mislukt doordat de verslaggever er op slippers en in vies T-shirt boven een korte strandbroek aan de balie verschijnt. In een dergelijk tenue mag je in Thailand weinig respect terug verwachten van de autoriteiten. Maar met een geleende pantalon krijgt hij het later, met een oneigenlijk verhaal, toch voor elkaar: in de Pattaya Remand Prison spreekt John via de intercom kort met een Nederlandse gedetineerde, die meer zou weten van de achtergronden van de dubbele moord. Het korte gevangenisbezoek wordt met een geheime camera gefilmd, maar levert vooralsnog geen enkele nieuwe aanwijzing op. Mission not accomplished. Bij de krant geldt dan: not fit to print.

Maar dit is commerciële televisie – de show must go on!

We zien op oude beelden van beveiligingscamera’s hoe de vermoedelijke moordenaar met een sporttas het portiek binnen gaat aan de Amsterdamse Ceintuurbaan om daar korte tijd later weer te vertrekken. Hoe kwam hij in de woning? Lieten zijn slachtoffers hem zelf binnen? Aan het slot van de vooral geruchtmakende uitzending krijgen we te horen dat de zus van Pieter het mobieltje heeft gekregen van haar Thaise schoonzus. Daarop zouden mogelijk aanwijzingen te vinden zijn dat haar broer, die in de weken voordat hij en zijn vrouw werden vermoord op familie een nerveuze indruk maakte, zich in Thailand ook wel eens inliet met duistere zaakjes. Waarom zocht de politie in Amsterdam dat verder niet uit?

De uitzending leverde meer vragen op dan antwoorden.

Thaise politiediensten blijken van meet af aan volop bereid om in deze moordzaak met hun Nederlandse collega’s samen te werken…dat je je afvraagt: waarom draaft crimefighter John dan als een Thaise olifant door de criminele porseleinkast? Een wetshandhaver die beweert zijn tv-werk niet te kunnen doen zonder zelf wetten en regels te overtreden: in Thailand werken met een toeristenvisum, de Thaise overheid bedriegen, met een fake verhaal de gevangenis binnen komen, om daar te filmen met een verborgen camera?

In de programma’s van Van den Heuvel valt het wel vaker op dat de presentator nogal luchthartig voorbij gaat aan het feit dat hij te gast is in een ander land. In buitenlanden met een eigen cultuur, met andere wetten en regels, waar ook bezoekers zich aan te houden hebben. Nederland is niet de maat aller dingen en onze tv-iconen kunnen de rest van de wereld niet onze normen en waarden opdringen, zo min als wij in vrijgevochten Nederland zoiets van buitenlandse tv-presentatoren zouden accepteren.

Jos van Noord, John van den Heuvel,
Beeld uit Dossier Van den Heuvel

Maar wie er wat van durft te zeggen, krijgt in eigen land de wind van voren. Dan zijn in Nederland de Pattayaanse dreigementen niet van de lucht. Dat bleek wel, toen een lezeres op een thailandblog haar verbazing uitte over de tv-schoffering van de Thaise autoriteiten door Van den Heuvel. Zij schreef  een ‘lezersinzending’, waarin bezorgdheid en ook stevige kritiek doorklonken op het gelogen ‘familiebezoek’ van Van den Heuvel aan de Pattaya Remand Prison. In de Thaise bajes filmde de RTL-speurder heimelijk, met een verborgen camera. Bovendien bracht zijn ‘hulpje’ Eddie, die in Pattaya naar verluidt de kost verdient met taxi- en andere hulpdiensten, zichzelf volgens deze verbaasde tv-kijker ernstig in gevaar. Eddie werd door Van den Heuvel nergens in bescherming genomen. De lokale gids van de tv-detective werd onbekommerd in beeld bracht, ook bij pogingen om de gevangenis onder valse voorwendsels binnen te komen.

De kritiek van de lezeres kreeg veel bijval, maar verhaal en reacties werden binnen een etmaal van de site verwijderd. Daarvoor in de plaats kwam een ‘rectificatie’ waarin zeer nederig excuses werd aangeboden. Niet aan de kritische briefschrijfster en reageerders, maar aan deze Eddie. Hij voelde zich beledigd en had met juridische stappen gedreigd. Waarom het blog gezwind door de knieën ging blijft in nevelen gehuld. Het levert kwalijke geurtjes op die goed passen bij de Pattayaanse avonturen van John en zijn assistent Eddie.

Jos van Noord was voor De Telegraaf onder meer buitenlands correspondent in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië

Meer op Trefpunt over crimefighter John: modder in zaak Van Laarhoven

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

15 Comments

 1. Met dank aan alle commentatoren sluiten wij de reacties onder dit verhaal van Jos van Noord. Alle aspecten voor en tegen de in ons bericht opgenomen uitzending van Dossier Van den Heuvel zijn naar onze mening voldoende aan bod gekomen.

 2. Hoor en wederhoor, was en ben ik altijd voor!
  Als oud-collega mailde ik John daarom in eerste instantie direct en persoonlijk. Maar ik werd p.o. afgepoeierd, nota bene als ‘dronken aardbei’.
  Ik zal de eerste zijn om de tv-detective te feliciteren als hij kans ziet om de moord op het Nederlands -Thaise horeca-echtpaar Hoovers op te lossen. Maar als simpele tv-kijkers kunnen wij slechts beoordelen wat wij op het scherm te zien en te horen krijgen; hoe kunnen wij nou commentaar leveren op wat niet werd vertoond?
  Nu beroept de tv-speurder zich warempel op zijn vootreffelijke samenwerking met de Thaise politie. Merkwaardig, want waarom neemt hij de politie en andere Thaise autoriteiten op tv dan bij herhaling in de maling met leugens, verborgen camera’s en babbeltrucs?
  Bij zijn lofzang op Thailand schiet ik spontaan even vol: in de uitzending laat hij zich nou niet bepaald respectvol uit over het land…
  Als pliesie agent was John eertijds vast een ster, als tv-detective eerder putjesschepper. Al schept hij vooralsnog weinig put.

 3. Geachte redactie,

  Het valt me nogal tegen van oud-collega Jos van Noord dat hij oordeelt zonder de feiten en achtergronden te kennen of hoor en wederhoor toe te passen.
  Een journalistieke doodzonde.

  Eerst maar de feiten op een rij. De nabestaanden van Pieter Hoovers namen anderhalf jaar geleden contact met mij op nadat zij van de Amsterdamse politie te horen hadden gekregen dat het onderzoek naar de moord op Pieter en Tae ‘op de plank’ ging, met andere woorden dat het onderzoek niet zou worden voortgezet. Alle sporen liepen volgens de politie dood. Eigen onderzoek van de nabestaanden leverde interessante informatie op over het motief en de opdrachtgever van de moorden. Echter, de politie wenste het onderzoek niet te heropenen. De hulpvraag van de familie leidde tot een eigen onderzoek van de redactie van het televisieprogramma Dossier Van den Heuvel en van mijzelf. Dat leverde nog meer info op over de achtergronden van deze gruwelijke moorden. Naast het oplossen van de moord wilde Jolanda Hoovers graag met eigen ogen zien waar haar broer leefde en woonde en de moeder van Tae ontmoeten. Een Nederlandse vriend van Pieter Hoovers wilde graag behulpzaam zijn. Ook de nabestaanden van Tae zijn zeer blij dat hun geliefde niet wordt vergeten en dat nog altijd inspanningen worden verricht deze zaak op te lossen.
  Het is voor nabestaanden en deze vriend zeer kwetsend te moeten lezen hoe Jos van Noord alle bevindingen, die er inmiddels toe hebben geleid dat het onderzoek wel is heropend, in twijfel trekt. Hij weet helemaal niets van wat op de achtergrond speelt. Dat is niet erg, maar hou dan je mond. Of bel even met je oud-collega. die graag tekst en uitleg had gegeven over waarom bepaalde zaken wel of niet in beeld worden gebracht.

  De oplossing voor de trieste dubbele moord kon in deze aflevering (nog) niet worden gegeven. Wie mijn tv-programma’s weleens volgt, weet dat lang niet alle dossiers direct tot een oplossing leiden, maar dat ik wel altijd tot het uiterste ga om dit te bewerkstelligen en dit in latere uitzendingen dan ook laat zien. Alleen om die reden al is Jos van Noord voorbarig. Ik vind Thailand een fantastisch land, waar ik graag en vaak kom. Van de beschaafdheid, wijsheid en beleefdheid van Thaise mensen kunnen wij Nederlanders nog veel leren. Jos van Noord in ieder geval zeker.
  Vriendelijke groeten
  John van den Heuvel

 4. Ik ben ook eerder benaderd door diezelfde gedetineerde die perse met mij wilde praten, mede omdat ik zijn oude moeder 2 keer had geholpen. Na wat aandringen heb ik deze gedetineerde gesproken in het ziekenhuis, waar hij met kettingen aan het bed was gekluisterd.Hij kwam waarschijnlijk met hetzelfde verhaal als bij John vd Heuvel, nl dat ik moest zorgen dat hij naar NL zou worden overgeplaatst, waarna hij volledige openheid van zaken zou geven wie de dader was.Daar trapt natuurlijk niemand in, en heb ook nog contact gezocht met zijn agent in NL. We dachten allebei hetzelfde, want het was een mooie versiertruc om uit de hel van een Thaise cel uit te komen.Een kat doet rare sprongen, want hij had nog jaren tegoed voor zijn veroordeling in drugs. HOE DOM KUN JE ZIJN, want ze worden allemaal gepakt in Thailand door het inzetten van undercovers.

 5. Zeer slim gespeeld van John, alles wederom voor zijn eigen succes.
  Taxichauffeur Eddy koos blijkbaar voor een klein moment van (naieve) fame als taxichauffeurt in deze slechte uitzending die niets heeft opgelost. Puur eigen gewin voor John en Eddy. Bah!

  Reactie niet volledig gepubliceerd vanwege ontoelaatbare kwalificaties over chauffeur Eddie.

 6. De beste stuurlui staan zoals immer weer aan wal. Blijkbaar was de info die John heeft doorgespeeld voldoende om deze dubbele moordzaak te heropenen. Chapeau voor de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt.

  *tekst door redactie ontdaan van niet ter zake doende kwalificaties aan adres van auteur

 7. Heel goed artikel. goed dat er mensen zijn die blijven nadenken en schrijven.

 8. Op de Koninklijke Nederlandse ambassade in Bangkok zit ook de KLPD gehuisvest met een liaison officer. Kan die niet de handen uit de mouwen steken en onderzoek doen om tot het vinden van de moordenaar(s) te komen? Na de Mieremet moord zijn er zelfs KLPD-ers vanuit Nederland ingevlogen om extra onderzoek te doen in met name Pattaya.

 9. Altijd lachen met die zogenaamde BN-ers, waar ik nog nooit van gehoord heb. Natuurlijk is RTL compleet geloofwaardig (NOT!), en zo te zien van een lager nivo dan de Engelse tabloids, die ook alleen maar leugens en halve waarheden verspreiden.
  Kom maar op met je wind van voren, John van den Heuvel.

  Van redactie: Schelden is niet toegestaan. Laatste deel reactie is daarom geschrapt.

 10. Wat een duidelijk artikel over deze zaak. Geen letter die mist om de dit allemaal goed te duiden. In het einde van het sensatie TV programma lijkt mij de laatste tipgever geensceneerd om het programma nog iets spannends mee te kunnen geven. Ik maak mij zorgen over vrienden die weer andere gedetineerden in Thailand regelmatig proberen op te zoeken. Dat is buiten de reis, telkens een heel gedoe. Brieven van de ambassade moeten regelmatig ‘ververst’ worden, bezoekfrequentie per persoon is aan banden gelegd, boeken mogen niet meer afgegeven worden, complete fouillering elke keer. Van den Heuvel komt toch binnen en doet daar eigenlijk nog smalend over later, zo van ‘wat een bananenrepubliek’. Hij maakte het voor goedwillenden alleen maar moeilijker met bezoeken aan gedetineerden.

 11. Ik kan me voorstellen dat het je dun door de broek loopt als je vreest dat zekere kringen achter je aan komen; maar dan zou ik ook de TV-uitzending van de media laten halen of mijn lijf en stem laten vervagen. De bedoelde uitzending was evenwel vandaag, zondag 18 oktober 2020, nog steeds te zien bij tvblik.nl.

  • Een man als Van den Heuvel is natuurlijk behendig met het maken van dit soort programma’s en had de naieve Eddie tegen zichzelf moeten beschermen met uit beeld laten van hem en stem verdraaien. Die moet hier wel nerveus van geworden zijn. Wel mooi dat hij Van den Heuvel in de uitzending enorm bedankt voor alles wat die voor hem en de zus van wijlen Pieter Hoovers gedaan heeft. Eddie kende Hoovers erg goed maar niet duidelijk is wat Van den Heuvel nu werkelijk gedaan heeft. Naar het strand gebracht? De rekening van het rondrijden betaald?

   • Ik vind het niet goed wat die John allemaal gedaan heeft maar heb toch ook wel meelijden met die Eddie.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.