Mijn Azië: Onderweg op de motor in Cambodja


Iedereen kent deze zinnen wel, je hoort ze op de radio, vaak dwars door de muziek heen: “Op de A4 is ter hoogte van ……………… een spookrijder gesignaleerd. Haal niet in, blijf rechts rijden en probeer door middel van lichtsignalen de spookrijder te waarschuwen.”

Marcel Gerritse, Onderweg op de motor in Cambodja
Killing taxi

Deze zinnen flitsen vaak door mijn hoofd als ik een motorrit maak op de hoofdwegen in Cambodja. Ik bedenk me dan, dat als hier iedere spookrijder zou worden doorgegeven, er geen muziek meer op de radio te horen zal zijn. Op de snelwegen, die vaak tweebaans zijn, wordt even makkelijk rechts als links gereden. Zowel door auto’s die aan het inhalen zijn, als collega-motorrijders die je doodgemoedereerd tegemoet komen rijden op dezelfde baan. Dit houdt in dat je goed op moet letten wat er voor je gebeurt.

Daar komt nog bij dat er volkomen onverwachts een groot gat in het wegdek voor je kan opdoemen, dat je met de nodige stuurmanskunst moet ontwijken, vooral als je net achter een voertuig rijdt. Dan heb ik het nog niet gehad over overstekende en op de weg lopende honden en koeien. Ook kan er opeens vanuit het niets een kip de straat oprennen. Deze remmen niet af en meestal schieten ze net voor je voorwiel weg. Eenmaal was ik sneller en twee lichte hobbels gaven aan dat ik een dode kip op de weg achter zou laten. O ja, vergeet tijdens het rijden niet in je spiegels te kijken, want “het gevaar” kan ook van achteren komen.

Spookrijder en recht van de sterkste

De basisregel in het verkeer is, net als in de politiek alhier: “het recht van de sterkste telt”. Als motorrijder sta je laag in de rangorde, want fietsers en voetgangers ontbreken veelal op de weg. In de praktijk houdt dit in: duik naar rechts, als je ziet dat een tegemoetkomende auto aan het inhalen slaat en vervolgens met het knipperlicht aan, luid toeterend, soms vergezeld van lichtsignalen (inderdaad, de spookrijder geeft in dit land zelf de signalen af), recht op je af dreigt te komen. Je kunt in je recht blijven staan, door rechtuit te rijden en zelfs terug te seinen, maar ik kan u verzekeren dat je dan aan het kortste eind zult trekken.

Marcel Gerritse, Onderweg op de motor in Cambodja, Volle taxi
Op het dak en op de achterklep blijken ook mensen te kunnen zitten.

Vooral taxibusjes, vaak in de kleuren geel, groen, grijs of wit, maken zich hieraan schuldig. De gevaarlijkste zijn de busjes die hun knipperlicht voor het gemak maar continu hebben aanstaan. In de volksmond worden deze taxi’s “Pedak Prelung”, of wel “killing taxi’s”, genoemd. Zelf probeerde ik tijdens mijn werkzaamheden zo min mogelijk gebruik te maken van deze “jakkerende wegduivels”, waarbij de bestuurder op zijn route zoveel mogelijk passagiers in zijn wagen propt om vervolgens zo snel mogelijk de plaats van bestemming te bereiken en het langzamer verkeer, soms al sms’end of bellend , met één hand nonchalant aan het stuur, in te halen. Eén van de eerste woorden die ik leerde was “ping”, dat “vol” betekent. Hoe vaak ik het ook zei, het belette de chauffeur nimmer om nog meer mensen in de auto te proppen. Op het dak en op de achterklep blijken ook mensen te kunnen zitten.

Verkeersdoden

Toen ik er werkte was het groot nieuws toen zo’n rijdende doodskist vol op een truck geknald was. Het resultaat, dat op facebook te zien was, inclusief de dode chauffeur nog achter het stuur gezeten, was 9 doden en 4 gewonden.

Ik vrees dat de 2000 geregistreerde verkeersdoden ook dit jaar weer ruimschoots gehaald zullen worden. Rond het komende Pchum Ben festival, eind september dit jaar, waarbij een ware volksverhuizing op gang komt, aangezien vele Cambodjanen deze korte vakantie gebruiken om hun familieleden in het achterland te bezoeken, zullen er helaas weer vele slachtoffers bijgeschreven worden, zo heeft de ervaring geleerd.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 31 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

1 Comment

  1. Dank voor een leuke bijdrage over een oud probleem: verkeersveiligheid in de hele regio. Het is daar net als in Thailand: Russisch roulette als je de weg opgaat.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.