Mijn Azië: Thaise sanctuary’s voor olifanten zijn niet altijd te vertrouwen

In 2013 kwam ik voor het eerst in Thailand en maakte daar kennis met deze prachtige dieren in een “Sanctuary”. Inmiddels ben ik zes keer in Thailand geweest en ook zes keer in een opvang voor olifanten. In deze jaren ben ik steeds meer gaan begrijpen hoe het werkt en wat goed is voor deze beesten en wat niet. Maak nooit, maar dan ook nooit een ritje op een olifant. Olifanten zijn namelijk geen attractie.

Ellen Maas, Mijn Azie, Sanctuary's voor olifanten

Het leven van een olifant in de Thaise toeristenindustrie is meestal vreselijk, en dan heb ik het nog niet eens over de gruwelijkheden die een olifant moet ondergaan om tam te worden. Sluit je ogen niet! Maar niet alleen het rijden op olifanten is schadelijk voor deze dieren. Zo dacht ik de eerste keer helemaal niet verder na en vond het geweldig dat ik ze in de rivier mocht wassen en mocht voeren. En ja, ook ik stond zo dicht mogelijk bij ze, om de perfecte selfie te kunnen maken.

Olifanten horen olifanten te zijn

Santuary’s misleiden je met de woorden: no riding, no chain, no bullhook, maar dit wil nog helemaal niet zeggen dat je bij een opvang zit die goed voor de olifanten is. Dankzij enkele dames die in de sanctuary’s werkten weet ik wel beter. Zij hebben van dichtbij ervaren hoe het is om in zo’n sanctuary te werken en hoe het voor de olifanten is. Wist je dat olifanten heilige dieren zijn in Thailand en met uitsterven worden bedreigd? Help hier niet aan mee. Houd de handel en de vreselijke trainingspraktijken niet in stand en kies voor olifantvriendelijk toerisme. Als toerist kun jij het verschil maken. Een olifant hoort gewoon olifant te kunnen zijn en dat jij in zijn aanwezigheid kan zijn en deel uit mag maken van zijn dagelijkse rituelen is de mooiste ervaring die er is. En dat is precies de ervaring die je krijgt in een goede sanctuary.

Ellen Maas, Mijn Azië, Sanctuary's voor Olfanten, badende olifant

Hoe denk je dat het voor een olifant is om dag in dag uit, zo’n honderd toeristen mee te maken die je willen voeren, wassen en aaien en knuffelen. Dit geeft een hele hoop stress voor de olifant en is zeker niet wat bij een goede sanctuary zou moeten gebeuren. Deze dames zagen dat gebeuren en zagen ook dat de eigenaar steeds meer toeristen toeliet en het dus steeds minder om de olifant draaide maar meer om het geld wat er mee verdiend kan worden. Helaas werken de meeste sanctuary’s op deze manier. Wat ik met dit verhaal wil duidelijk maken is dat de toerist goed geïnformeerd moet worden en zo een bewuste keuze kan maken.

Goede sanctuary’s

Wil je toch olifanten zien maar met alle respect naar deze wilde dieren? In Thailand is een handje vol sanctuary’s die wel heel goed en met respect voor de olifant werken, en waar de olifant niet hoeft te werken voor zijn onderhoud. De olifant kan overdag vrij rond lopen en gewoon olifant zijn. De olifant heeft geen programma, je mag niet dichtbij komen, niet aaien, voeren of wassen. Als er commando’s worden aangeleerd gaat dat via positieve training. Vaak hebben geredde olifanten medische zorg nodig. Om dit te kunnen verlenen moet een olifant bijvoorbeeld zijn poten kunnen optillen, zodat de dierenarts zijn werk zonder gevaar kan doen. De commando’s die ze leren zijn dus functioneel en geen kunstjes.

Ellen Maas, Mijn Azië, Sanctuary's voor Olfanten

Olifanten in gevangenschap boycotten is ook niet het antwoord, deze dieren kunnen niet terug naar het wild. Zij hebben nooit geleerd om te overleven in het wild, daarnaast is er ook te weinig bos over. 

Een van deze goede sanctuary’s is Somboon Legacy. Zij werken met een hands off beleid. Niemand behalve de vaste verzorger raakt de olifant aan. De toerist blijft op afstand, maar krijgt heel veel info en mag de olifant observeren in een natuurlijke omgeving en als de olifanten de rivier ingaan. Het is een hele mooie leerzame dag en je steunt een heel goed project. Somboon Legacy is pas een paar maandjes open, zit in Kanchanaburi en is opgestart door Nederlandse dames die echt hart voor olifanten hebben. Er zijn nog enkele van deze sanctuary’s , dus let vooral op als je de keuze maakt dat er staat dat het volledig hands off is, dan zit je goed.

 

Lees ook: https://www.trefpuntazie.com/olifant-slimmer-elephant-village-huahin-andrevanleijen/

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*