Mijn Azië. Hoe schoon zijn de toiletten van Azië?


Lang geleden stuurden we nog ansichtkaarten als we op vakantie waren in het buitenland. Toen gingen we helemaal naar Frankrijk en dan schreven we:

Hoi Ma,
Hier gaat alles goed.
Mooi weer.
Het eten is lekker, maar die Franse toiletten zijn vies.

Dááág

Want daar draaide de vakantie om. Om het weer, het eten en of het een beetje schoon was. We zijn een proper volk, levend in de schoot van Hygieia, de godin van gezondheid, properheid en hygiëne, dochter van Asklepios.
En dat is nog steeds zo. Nu we naar verre oorden gaan, vragen ons nog altijd af: is het daar wel een beetje schoon? Ligt er geen stof onder het bed? En hoe zijn de toiletten?

André van Leijen, Mijn Azië, Hoe schoon zijn de toiletten van Azië, Hygieia
Hygieia (Bron: Wikipedia)

Inmiddels heb ik aardig wat Aziatische landen doorkruist: Thailand, Maleisië, Indonesië, Vietnam, Cambodja, Laos, China, Japan, Filippijnen, Sri Lanka en laatst nog Mongolië. Zodoende heb ik zicht gekregen op de status van de toiletten aldaar.

In het begin was het wel even slikken. Want nergens in Azië mag je toiletpapier door de wc-pot spoelen. Dat leidt namelijk onherroepelijk tot verstoppingen. De afvoer is er niet op berekend. Naast elk toilet staat daarom een afvalemmer waarin je het gebruikte papier dient te deponeren. Soms kun je de emmer bedienen met een voetpedaal. Maar dikwijls is het een bakje met een dakvormige klep, die om een scharnierpunt draait. Dikwijls ook is de emmer te klein en zit hij geheel vol met papier. Dan moet je de klep met je hand heen en weer bewegen, om een plekje voor je papier te vinden. Soms moet je de papiermassa een beetje aanduwen.

André van Leijen, Mijn Azië, Hoe schoon zijn de toiletten van Azië, Afvalbak
Bron: bol.com

Maar het went. Ook de aanwijzingen dat je niet op de bril mag gaan staan, neem je na verloop van tijd voor lief. Niet iedereen spreekt Engels. Daarom hangt ter verduidelijking een rond verkeersbord op de binnenkant van de deur. Daarop staat een persoon met beide voeten gehurkt op de bril. Door de persoon is een rode streep getekend, zoals bij een verbod. Mag niet.

André van Leijen, Mijn Azië, Hoe schoon zijn de toiletten van Azië, Niet op toilet staan
Bron: Toiletblog

Elf Aziatische landen heb ik bezocht. Elf landen die qua toilethygiëne lopen van buitengewoon proper tot uitermate goor. De absolute topper is Japan. Ik schrijf daarover op 23 mei 2015 op Trefpunt Azië.

“De high tech toiletmachine. We hebben er een in onze hotelkamer. Er hangt een uitgebreide gebruiksaanwijzing bij. Hoe je de gevoelstemperatuur van de bril kunt bijstellen, hoe je kunt kiezen voor een frontaal fonteintje of een anaal fonteintje, hoe je de temperatuur van het fonteintje kunt bijstellen, hoe je de kracht van het fonteintje kunt regelen (van strelend zacht tot klysmatisch), een knop voor een aangenaam geurtje… Ja, er is zelfs een knop waarmee je het geluidsvolume van het doortrekken kunt regelen. Gebruiksaanwijzingen in het Japans, Chinees, Engels en in braille. Bepaald geen sinecure zo’n toilet.”
Zie: https://www.trefpuntazie.com/descartes-in-kyoto/

André van Leijen, Mijn Azie, Hoe schoon zijn de toiletten van Azië? Japans toilet
Japans toilet (Bron: www.nippon.com)

Schitterend apparaat. Je krijgt het idee dat je in een ruimtecapsule zit, klaar om het heelal in geschoten te worden. En als het fout gaat, is er altijd nog een rode knop, waarmee je in direct contact staat met de receptie.

Dan komt er een tijd niets. En daarna komt nummer twee op de lijst: Thailand. Eén keer maar ben ik een vies toilet tegengekomen in de drie jaar dat ik er woonde. Dat was tijdens een pisstop onderweg met een minibusje van Bangkok naar Hua Hin. Maar over het algemeen zijn de toiletten in Thailand spic en span. Hoi Ma, Mooi weer hier in Thailand, het eten is lekker en de toiletten zijn schoon.

Ik moet zeggen dat ook in de meeste andere Aziatische landen de toiletten OK zijn. Eigenlijk is er weinig verschil tussen Sri Lanka, de Filippijnen, Maleisië, Vietnam, Indonesië, Cambodja en Laos. Ze delen een derde tot en met negende plaats.

André van Leijen, Mijn Azie, Hoe schoon zijn de toiletten van Azië? Mongools toilet
Bron: Slideplayer

Maar dan. Op nummer 10 staat Mongolië. De openbare toiletten zijn niet meer dan een gat in de grond, omgeven door een huisje van golfplaten, waarvan de deuren dusdanig uit het lood hangen, dat ze niet meer dichtgaan. Zodat een toiletgang inderdaad een nogal openbaar gebeuren is. Het plafond is voor westerlingen te laag. Je wordt onmiddellijk belaagd door squadrons dikke, groen glanzende vliegen. Bovendien moet je met je voeten hurken op twee planken die wiebelen onder je overgewicht. Angstvisioenen van de film Slumpdog millionaire komen bovendrijven. Daarin valt een jongetje in zo’n gat.

André van Leijen, Mijn Azië, Hoe schoon zijn de toiletten van Azië
Openbaar toilet in China (Bron: eChinacities.com)

Maar dat alles haalt het niet met nummer 11 op de lijst. China. Het meest gore toilet ben ik tegengekomen in het busstation van Lijiang, een provinciestad in het zuiden van China. Zo’n tien hokken staan naast elkaar opgesteld. Er zijn halve deuren, zoals bij paardenstallen het geval is, zodat je goed kan zien wie er binnen is en wat hij aan het doen is. Je dient te hurken boven een goot, die onder de tussenschotten door loopt van hok 1 naar hok 10. De ontlasting wordt door een waterstroom afgevoerd. Dat betekent dat je de drollen van je buurmannen onder je voorbij ziet komen. Maar het systeem werkt zo slecht, dat die drollen vlak onder je neus tot stilstand komen. Intussen wordt het inferno begeleid door klassieke muziek. Dat wel. Carmen van Bizet. ‘Toreodor, en garde! Toreodor!’

Naar mijn idee was dit het meest gore toilet van Azië . Maar laat het gerust weten als uw ervaringen nog heftiger zijn.

 

Ook op Trefpunt: De Bhutan Toilet Organisatie


André van Leijen
Over André van Leijen 178 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

1 Comment

  1. Wat een grappig verhaal, ik moest hardop lachen.
    In China gelijkaardigs meegemaakt.
    Mij viel op met wat voor filosofisch bezonken trek de Chinezen op hun hurken zaten.
    Een daad van een hogere orde.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.