Mijn Azië. Fascinatie voor de Chao Phraya rivier


Bangkok, Chao Phraya rivier, Peter Dekkers

Een plek die ik altijd zal bezoeken als ik in Thailand ben: de Chao Phraya rivier in het hart van hoofdstad Bangkok. Het leven op en aan het water blijft intrigerend.

De Chao Phraya rivier barst van het leven. Dag en nacht. Overdag vanwege de vele schepen groot en klein. En ’s avonds vanwege de vele bars, restaurants, terrasjes en hotels die bij het ondergaan van de zon tot leven komen. Als de lichtjes aangaan, de scheepvaart minder wordt en de terrasjes zich vullen heeft dat iets magisch.

Peter Dekkers

Hotels aan de Chao Phraya rivier

De beste en duurste hotels met de mooiste uitzichten over de rivier en de stad Bangkok liggen allemaal aan de Chao Phraya rivier.
Sheraton, Shangrila, Hilton, Chatrium, Avani, Peninsula, Oriental. Topklasse hotels waar ik uit nieuwsgierigheid bij een van hen wel eens een pint heb gedronken vanaf het sjieke terras aan het water. Maar ik ben ook wel eens weggestuurd omdat ik een korte broek aan had! Heel erg is dat niet want een glas bier kan er wel 10 euro kosten. Inclusief 5 pinda’s, dat wel.

Maar er zijn zat andere mooie betaalbare plekjes aan het water waar je kunt genieten van het uitzicht en het leven op de rivier. Ook enkele van de meest bekende Bangkok tempels liggen aan het water. De Wat Arun en de Wat Phra Kaew.

Helaas is het niet allemaal even mooi. Er wordt veel afval in de rivier gegooid. Je merkt wel dat er de laatste jaren toch een soort van kentering plaatsvindt als het gaat om vervuiling en milieu maar het gaat langzaam. Nog teveel afval verdwijnt in de rivier en dat is toch wel zonde. Ook de uitlaatgassen van de vele boten produceren dikke zwarte walmen rook die zwaar ongezond zijn. Altijd al zag je hier al veel mensen met mondkapjes en handen voor hun mond vanwege die dikke zwarte stinkwolken. Met name op die bootsteigers waar op de passagiersboten wordt gewacht.

Peter Dekkers

De watertaxi

Vaak pak ik ook een van die passagiersboten die heel de dag op en neer varen. Een goed startpunt is bij het begin (of eind als je dat wilt) en dat is Tha Wat Ratchasingkorn. Dat is vlakbij Asiatique. Het eindpunt is dan Nonthaburi. Ik stap uit waar ik wil bij een van de vele volkswijken aan het water om er wat rond te slenteren met mijn camera. Altijd weer ontdek je wat nieuws en zijn de mensen vriendelijk.

Wil ik verder loop ik weer naar de bootsteiger en vervolg mijn reis over de Chao Phraya rivier. Langer dan 15 minuten wachten is vaak niet nodig. Gratis kaarten van de opstappunten zijn vaak verkrijgbaar bij de steigers in het centrum. Daar waar de grote hotels en winkelcentra zijn. Dat ik niet de enige ben die kan genieten van het leven op en aan het water blijkt wel uit het feit dat je met enige regelmaat leest dat er zo’n oude volkswijk plaats moet maken voor vernieuwing. Vaak met een wandelpromenade aan de rivier. Het mooiste voorbeeld hiervan voor mij is de oude Pak Khlong Talad bloemenmarkt. Helemaal gerenoveerd en nu heet het Yodpiman Riverwalk. Een stuk moderner maar het sfeervolle hart is eruit.

Als de avond valt ga ik ook genieten van de lichtjes en het uitzicht over de Chao Phraya rivier. Na een dag lopen in de hitte is het heerlijk bijkomen op zo’n terrasje aan het water. Velen vinden Bangkok verschrikkelijk en willen er liever niet komen of er zo snel mogelijk weer weg. Het hopeloze verkeer, de vieze lucht. Het klopt allemaal. Maar de stad bruist, leeft, is modern en oud tegelijk en de mensen vriendelijk en behulpzaam. Het water in de Chao Phraya rivier blijft stromen en verveelt me nooit.

Peter Dekkers

 

Peter Dekkers

 

Peter Dekkers

 

Peter Dekkers

 

Peter Dekkers

 

Peter Dekkers

 

Foto’s Peter Dekkers.

Meer lezen?

Over de Chao Phraya rivier.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Peter Dekkers
Over Peter Dekkers 4 Artikelen
Peter Dekkers is Brabander en Azië-reiziger. Hij trekt er graag in z'n eentje op uit, is verwoed amateur-fotograaf en komt al meer dan 40 jaar regelmatig in Thailand. Dat is na zijn vervroegde pensionering als ambtenaar nog vaker en vooral langer geworden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*