Mijn Azië: Bibliotheekboeken voor basisscholen in Cambodja

In de twee hier voorafgaande artikelen heeft u kunnen lezen in welke toestand ik het onderwijs op het platteland in Cambodja heb aangetroffen.

Historisch is dit voor een groot deel verklaarbaar aangezien dit getraumatiseerde land vanaf 1993, praktisch vanaf nul opgebouwd moest worden. Al het intellect was omgebracht gedurende de genocide van Pol Pot. Meer dan 2 miljoen mensen, van de toenmalige 9 miljoen inwoners, zijn op een afschuwelijke manier aan hun eind gekomen. Uiteindelijk heeft ruim 80% van de onderwijsgevenden deze wrede moordpartij en de burgeroorlog na Pol Pot niet overleefd.
De demografische opbouw van de bevolking laat zien dat ruim 50% van de bevolking jonger is dan 24 jaar. Hierin zit een enorme potentie en dat stelt hoge eisen aan gekwalificeerd onderwijs, zodat het land uit het diepe dal kan geraken.

Tijdens mijn bezoeken aan de basisscholen in Cambodja viel het mij op dat klassen van 60/70 kinderen geen uitzondering zijn en dat het met de leermiddelen veelal pover was gesteld. Aan alles was gebrek, tot aan schoon drinkwater toe. Ondanks de bewonderenswaardige inzet van leerkrachten, die bereid waren om in de afgelegen gebieden les te geven, was vooral in deze streken de nood het hoogst.
Op mijn vraag aan de directeuren van deze scholen, wat het grootste probleem voor ze was, kreeg ik nimmer het antwoord “de grote klassen” of “het gebrek aan gekwalificeerde leerkrachten”. Meestal luidde het antwoord: “gebrek aan schoon drinkwater” en “gebrek aan goede leermiddelen, met name leesboeken”. Dit laatste antwoord was voor mij het vertrekpunt om, naast mijn werkzaamheden voor VSO en Unicef, met gelden vanuit Nederland leesboeken aan de basisscholen in de “remote area’s” te gaan schenken.

Inmiddels heb ik vanaf 2014 21 bibliotheken over mogen dragen. Ik wil u niet onthouden op welke wijze zo’n overdracht plaatsvindt en wel d.m.v. foto’s met onderschriften.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 2
Op weg naar school in het achterland.

Samen met NGO Room to Read, districtskantoor en POE worden de scholen geselecteerd, die in aanmerking komen om zo’n 400 biebboeken te mogen ontvangen. Gedurende mijn werkzaamheden volgde eerst een schoolbezoek om te zien of de school “sterk management” had, zodat er goed met de boeken omgegaan zou worden. Zelf keek ik bijvoorbeeld of het schoolplein er representatief uitzag. Bij groen licht, konden de boeken besteld worden.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 3
De dag van de overdracht: met een gehuurd taxibusje het achterland in.

Aan boord de boeken, die gekocht zijn via de NGO Room to Read, die gespecialiseerd is in bibliotheken voor basisscholen. Tevens twee boekenkasten, die aangeschaft zijn, zodat de boeken ook gedurende de regentijd in goede conditie blijven. Deze dag zouden er twee scholen bezocht worden. Aan boord, de kasten, boeken, een collega  van de POE, een medewerker van Room to Read, een chauffeur, de vertaalster en ondergetekende. Een hele delegatie dus.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 4
Obstakel onderweg: het taxibusje kan niet verder.

Hier stopt de weg, wegens wateroverlast was er een “noodbrug” aangelegd. Alle materialen dienden over de provisorische brug gesjouwd te worden. Vervolgens nog twee kilometer over zandweggetjes op motoren, die door opgetrommelde leerkrachten en directeur van de school bestuurd werden.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 5
Geen probleem, kast op moto, vastgehouden door een van de leerkrachten.

Nadering van de basisschool. Hier was ook een afgevaardigde van het districtkantoor aanwezig. Meestal kwam deze persoon op eigen gelegenheid.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 6
De 2e overdracht deze dag: vol verwachting…

De volgende school was beter bereikbaar en zoals bij alle scholen waren kinderen, ouders en communeleden verzameld voor de uitreiking. Hier zitten ze gezamenlijk onder een schaduwrijke boom. Zijn er geen bomen of dreigt de regen, dan vindt de overdracht in een klas plaats. Boeken zijn voor aanvang tentoongesteld op een feestelijk versierde tafel en allen in afwachting over wat er te gebeuren staat.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 7
Eén van de hoogtepunten.

Na korte inleidende speeches van o.a. de meegereisde Room to Read medewerker (in sommige gevallen de directeur van deze NGO in de provincie) en iemand van het districtskantoor mag een kind van de school uit één van de boeken voorlezen. Hierboven een tweetal, dat samen sterk staat. Het is natuurlijk spannend om dit voor zo’n grote groep te doen. Op de achtergrond ouders en geïnteresseerde communityleden. De onthulling van de kast heeft al plaatsgevonden.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 7
Volgende hoogtepunt.

Of het nu binnen of buiten is, het grote genieten in de verkregen rijkdommen kan gaan beginnen als de boeken uitgedeeld zijn en ze die zelf in handen kunnen nemen. Terwijl de kinderen lezen, krijgen de leerkrachten instructie van de Room to Read medewerker over  “uitleensystemen”. Ze ontvangen tevens lijsten met de ontvangen boeken.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 8
Inhoud van de bibliotheek.

Ouders en leden community ontvangen uiteraard ook een leesboek en genieten op hun manier van hun “leesmoment”. Bij alle 21 uitreikingen tot op heden zijn zij zeer geïnteresseerd en komen in groten getale naar zo’n uitreiking. De 400 boeken zijn voor alle leeftijden. Voor de jongste kinderen zijn er prentenboeken met weinig tekst, terwijl voor de oudsten een aantal leesboeken voorzien zijn van Khmer-teksten op de ene bladzijde en de Engelse vertaling op de andere. Ook zitten er studieboeken in het pakket, die zeer informatief zijn en aspecten uit de biologie, aardrijkskunde en natuurkunde bevatten.

Veel kinderen lezen hardop en er ontstaat een kakofonie aan geluiden, maar hier stoort niemand zich aan, zo verdiept zijn ze in hun “eigen”  boek.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 1

.

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 10
Bezoek erna.

Als het even kan, probeer ik na een tijd nog eens de scholen te bezoeken om te bezien hoe er met de boeken wordt omgegaan.
Op deze school hebben ouders zelf kasten gemaakt, waarin de boeken overzichtelijk opgesteld zijn. “Kinderen die ’s morgens les gehad hebben, kwamen ’s middags terug om in deze ruimte te gaan lezen”, zo vertelde een trotse schooldirecteur. “Zelfs het voetballen lieten ze ervoor staan!”

Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 11
Een andere school had een leeshoek gecreëerd op een mat, waarop kinderen aan het lezen waren en…
Marcel Gerritse, Bibliotheekboeken voor basischolen in Cambodja 12
… waar de oudste kinderen de uitleen en de administratie verzorgden.

Er kwam geen leerkracht aan te pas. Het ruilen verliep in stilte en gedisciplineerd. Slechts twee vrouwelijke leerkrachten hielden deze hele school met 215 kinderen draaiende. Maar wat hadden ze de zaakjes goed voor elkaar!

De planning was om in juli 2020 terug te keren naar Cambodja om de 22e bibliotheek te overhandigen, maar dit is nog onzeker in deze coronatijd.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp, dan kunt u dat vinden op http://www.bibliothekenvoorcambodja.nl

De vorige twee artikelen van Marcel Gerritse over zijn scholenbezoek in Cambodja vindt u hier:
https://www.trefpuntazie.com/mijn-azie-op-de-motor-op-scholenbezoek-in-cambodja-deel-1/

https://www.trefpuntazie.com/verhaal-van-de-week-scholenbezoek-cambodja-deel-2/

 

 

Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 17 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

3 Comments

  1. Prachtig initiatief Marcel. Jammer dat de leiding van het land niet inziet welke mogelijkheden de jeugd biedt voor de opbouw van de natie. Maar dan moet je wel eerst investeren in kennis.

    • Inderdaad Erik. Het lijkt erop dat de NGO’s en de buitenwacht meer prioriteiten stellen aan het onderwijs dan de leiding in dit land.Daar komt nog bovenop dat door de gigantische corruptie er veel geld uitgezeefd wordt, alvorens het op de plek van bestemming aankomt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*