Mijn Azië. Het Aardse Paradijs ligt in Azië. Maar waar?


Vanaf het moment dat het Paradijs geopend werd voor publiek, is het een van de meest populaire reisbestemmingen van de mensheid geworden. Nu zijn er twee Paradijsen. Dat is goed om te weten, anders staat u straks voor het verkeerde Paradijs.
Je hebt namelijk het Hemelse Paradijs (HP) en het Aardse Paradijs (AP). Om toegang tot het Hemelse Paradijs te krijgen, moet u aan twee voorwaarden voldoen:

  1. U moet een goed mens zijn;
  2. U moet dood zijn.

Makkie, zult u zeggen. Maar dat valt tegen. Het tweede punt valt wel mee, maar vooral dat eerste punt levert problemen op. De toelatingsprocedures van de Immigratie en Naturalisatie Dienst van het Hemelse Paradijs zijn namelijk uitermate streng. Je belandt voor onbepaalde tijd in het voorportaal, zeg maar het asielzoekerscentrum van het Hemelse Paradijs, zonder dat je ook maar een Engel te zien krijgt. Dat u de Engelen in de verte hoort zingen, maakt uw situatie alleen maar ellendiger. Elk poging om het Hemelse Paradijs te bezoeken, is dan ook gedoemd schipbreuk te lijden. En er is geen kustwacht die u oppikt.

André van Leijen, Het Paradijs ligt in Azië, Hemelse Paradijs
Het verkeerde Paradijs

Makkelijker is het toegang te krijgen tot het Aardse Paradijs. Maar ook dan doet zich een probleem voor. Vrijwel niemand weet waar het Aardse Paradijs ligt. Voor zover wij van Trefpunt Azië hebben kunnen nagaan, is het slechts twee mensen ooit gelukt, om het Aardse Paradijs te bereiken. En die werden er wegens wangedrag al snel weer uitgetrapt. Dat is verdomd jammer. Kosten noch moeite zijn gespaard om het aan te leggen en nu staat het Aardse Paradijs al weer jaren leeg. Als bijzondere service voor onze lezers is Trefpunt Azië daarom op zoek gegaan naar het Aardse Paradijs.

André van Leijen, Het Paradijs ligt in Azië, Aardse Paradijs
Het Aardse Paradijs, J. Bosch

Waar ligt het Aardse Paradijs?

Voordat we de vraag kunnen beantwoorden waar het Aardse Paradijs ligt, moeten we eerst weten hoe het eruitziet.

“Het Aardse Paradijs is een plek van buitengewoon geluk en vreugde”, zegt de Encyclopaedia Brittanica. “Een land waar we vrij zijn van het lijden en waar onze lichamelijke verlangens volledig worden bevredigd… Waar we de hoogste vorm van sensueel en spiritueel geluk ondervinden.”

Veel van onze lezers zijn om die reden naar Thailand verhuisd, in de veronderstelling dat daar het Aardse Paradijs moet liggen. Velen vonden er inderdaad de ultieme bevrediging van lichamelijke verlangens, zoals de Encyclopaedia Brittanica voorschrijft. Maar er waren er ook die uiteindelijk toch het spirituele geluk misten. Anderen verwonderden zich over de machtswellust en corruptie der Engelen. En weer anderen vonden de Thaise versie van het Aardse Paradijs na een aantal jaren toch wel wat saai worden. Menigeen keerde dan ook teleurgesteld huiswaarts. Thailand kan dus onmogelijk het Aardse Paradijs zijn. We moeten verder zoeken.

André van Leijen, het Paradijs ligt in Azië, Paradise beach
Paradise beach, Phuket (Thailand); bron: booking.com

Volgens Genesis 2:10-11 ligt het Aardse Paradijs daar waar de Eufraat en de Tigris in de Perzische Golf uitmonden. Dat is het zuiden van het voormalige Mesopotamië. Tegenwoordig heet het Irak. Helaas is dát Paradijs inmiddels plat gebombardeerd. Als het al het Aardse Paradijs was. We moeten verder zoeken.

Volgens John Milton (Paradise Lost, 1667) ligt het Aardse Paradijs inderdaad in het Midden-Oosten. Maar volgens Augustinus en Thomas van Aquino is dat niet zo. Het ligt ver daar vandaan. Maar waar dan, vroegen de mensen zich af. Waarom zijn we het nooit tegengekomen op onze reizen?
Omdat, zei Thomas van Aquino, het Aardse Paradijs door bergen en zeeën van de bewoonbare wereld is afgesloten. Je kunt er niet komen. Hij wist dat, omdat hij kerkgeleerde was.

André van Leijen, Het Paradijs ligt in Azië, Paradise lost

Nu wemelt het op aarde van de Aardse Paradijsen. Ik noem maar wat: de Elysese velden, het Walhalla, de Aaloe van Egypte, de Gimlé van de Noorse Edda en ga zo maar door. Vrijwel elk zichzelf respecterend land beschikt wel over een soort van Paradijs. Nederland bijvoorbeeld heeft zijn Luilekkerland.

Het Aardse Paradijs ligt in Azië

Zodra we echter een bezoek willen brengen aan zo’n Paradijs, weet opeens niemand meer waar dat Paradijs ook al weer gebleven is. Zodat mensen zelfs beginnen te geloven dat het Paradijs op aarde helemaal niet bestaat. Ten onrechte. Het Aardse Paradijs bestaat wel degelijk. En jawel, het ligt in Azië. En wij van Trefpunt Azië weten waar in Azië.

In 1356 verscheen ‘De reizen van Jan van Mandeville’. In dat boek wordt het Aardse Paradijs in India geplaatst. Kijk, nu komen we in de buurt. Want in India ligt Mount Meru. Dit is volgens het hindoeïsme het centrum van de wereld. Hier werd ooit de levenselixir (amrita) uitgedacht door de goden. Voor het recept zie: https://www.trefpuntazie.com/andre-rieu-in-een-oceaan-van-melk-vishu-bkk/ . Volgens het hindoeïsme is de berg het Paradijs en tevens de verblijfplaats der goden. Hij is gemaakt van goud en hij is maar liefst 84.000 yojana’s hoog. Dat is ongeveer 1.082.000 kilometer. Zoiets zie je niet makkelijk over het hoofd. En het is dan ook verwonderlijk, dat we tot op heden de berg niet hebben kunnen vinden. Mogelijk bestaat hij niet. We moeten verder zoeken.

André van Leijen, Het Paradijs ligt in Azië, Meru
Mount Meru (Bhutanese thanka)

In 675 vertrok Aristeas vanuit zijn woonplaats Marmara (Noordwest Turkije). Hij wilde weten wat de woonplaats was van de god Apollo. Negen maanden van het jaar verbleef Apollo in Delphi, waar hij wat orakelwerkzaamheden verrichtte. Voor de rest van het jaar zat hij thuis in Hyperborea, naar verluidt een perfecte plek op aarde. Een Paradijs dus.

André van Leijen, het Paradijs ligt in Azië, Apollo
Apollo

Aristeas wist net als alle Grieken, dat Boreas de koude wind uit het noorden is. Maar hij wist ook dat die zelfde wind in Azië uit het oosten komt. Hyperborea wil zeggen voorbij de koude wind. Daar waar het windstil is. Aristeas vertrok daarom in noordoostelijke richting.
Verder dan Centraal-Azië kwam Aristeas niet. Daar verbleef hij een tijd bij de Issedonen. Die vertelden hem dat verder naar het oosten een land lag vol met goud en daar nog achter Hyperborea.

André van Leijen, Het Paradijs ligt in Azië, Paradise lost, Boreas
De windgod Boreas

Aan de hand van de aanwijzingen van Aristeas zijn wij van Trefpunt Azië ruim 1300 jaar later nagegaan waar dat Hyperborea dan zou moeten liggen. Vanuit welke plek in Azië zou die ijskoude wind moeten komen? Een plek waarachter het verder windstil is. Dat blijkt de Dzjoengaarse Poort te zijn, een bergpas tussen Kazachstan en China. Ergens daarachter moet dus Hyperborea liggen. Reis je vanuit de Dzjoengaarse Poort nog een eindje in noordoostelijke richting door, dan kom je in het Altaigebergte terecht.

André van Leijen, het Paradijs ligt in Azië, Dzjoengaarse Poort
De Dzjoengaarse Poort

Het Altaigebergte

Het vermoeden bestaat, dat ergens in het Altaigebergte een berg is, die als voorbeeld is genomen voor Mount Meru in het Hindoeïsme. Geoffrey Ashe voert in zijn boek “Eden in the Altai” daar diverse argumenten voor aan. Zo blijken gebruiken die in het hindoeïsme voorkomen, in oudere vorm terug te vinden in het sjamanisme van het Altaigebergte. Ashe  noemt bijvoorbeeld de mystiek om het getal 7. De aanbidding van de Poolster met de zeven sterren van de Grote Beer die eromheen draaien en die recht boven de berg staat: het centrum van de wereld. Het vrouwelijk aspect van het sjamanisme, vertegenwoordigd in de aanbidding van de Grote Godin. Hetgeen terugkomt in de aanbidding van Cybele en Astarte in Azië, die op hun beurt overeenkomen met Artemis bij de Grieken (zus van Apollo) en Diana bij de Romeinen.

André van Leijen, het Paradijs ligt in Azië, Artemis
Artemis

Op beide plekken wordt de beer vereerd, zegt Ashe. In het sjamanisme is dat de beergodin. Ook Artemis is een beergodin. Zij hoort bij het sterrenbeeld de Grote Beer. Het is geen toeval dat de Grote Beer in het Latijn Ursa major heet en niet Ursus major. Eigenlijk zou het sterrenbeeld de Grote Berin moeten heten.

André van Leijen, het Paradijs ligt in Azië, Grote beer
De 7 sterren van de Grote Beer en de Poolster

Volgens Ashe wijst alles er dus op, dat het Aardse Paradijs in het Altaigebergte ligt. Altai betekent goud, zegt hij, dat komt overeen met het goud van Mount Meru. Maar het Altaigebergte strekt zich over een groot gebied uit. Waar is die Gouden Berg dan precies? Waar is dat Aardse Paradijs?

André van Leijen, het Paradijs ligt in Azië, Belukha
Belukha: het Aardse Paradijs

Ashe komt uiteindelijk op de Belukha, de hoogste berg van het Altaigebergte. De oorspronkelijke bevolking noemde hem “Outch-Sure”. Dat betekent “Woonplaats van de goden”. Daar moet u dus heen, beste lezer. Hij ligt in Siberië, vlak bij de grens met Kazachstan. Overigens vindt mijn vrouw het maar niets. Moet ik daar op die berg gaan zitten? Dan ga ik nog liever naar Thailand, zegt ze.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

André van Leijen
Over André van Leijen 175 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

3 Comments

  1. Complimenten voor het humoristische en informatieve verhaal. Ik ga morgen naar het pittoreske dorpje Arcen in Noord Limburg. Daar is een schuttersfeest dat “Bastianus” heet ter ere van de heilige St. Sebastianus. Niet bijster origineel, maar het bestaat al sinds 1579. Alle mannenbroeders drinken dan biertjes, rikken ( een kaartspel) en er is een gezamelijke dis dat bestaat uit zuurkoolmoes en dampende verse worst! We worden bediend door de plaatselijke vrouwen aldaar. Het paradijs is hier vlakbij, helaas maar een weekend……

  2. Wat een heerlijk doorwrocht stuk, André. Overigens ben ik het niet met Chris Ebbe eens. Verblijvend in de baarmoeder, hoor je enkele keren per week de stofzuiger, dringt de muziek van André Rieu of de Toppers tot je door, en kun je je daar niet voor afsluiten. Denk je leker te kunnen spartelen in het vruchtwater, haalt je moeder het in haar hoofd een cursus zwangerschapsyoga te gaan volgen! En heb je weleens in een huis met een klopgeest proberen te slapen? Dat bedoel ik dus… Nee, dan blijf ik liever in Luilekkerland!

  3. Informatief, humoristisch, onderhoudend. Mijn vaders stiefvader had het over het Nieuwe Jeruzalem, gesitueerd in het paradijs uiteraard. Daar ging hij na zijn heengaan ongetwijfeld naar toe, volgens hemzelf dan. Ik denk echter, dat het nog heel lang zal duren voordat hij daar aankomt en in het voorgeborchte zijn zonden moet overdenken en het engelengezang knarsetandend aanhoren. Maar ja, ik kan het mis hebben. De Neo-freudiaan John Bowlby vroeg zich af waarom bijna alle volkeren een hang hebben naar het paradijs, daar verhalen over vertellen, rituelen bij uitvoeren. Volgens hem een onbewust terugverlangen naar de toestand in de baarmoeder, een plek vrij van aards ongenoegen, vrij van zorg en angst, vrij van honger en dorst, vrij van hitte en kou, zelfs vrij van gewicht, zwevend in het vruchtwater onder het geruststellende geklop van het moederhart. The rest is silence.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.