Met gedroogde Tokay is het goed geld verdienen

 

De droge en hete tijd is begonnen in Thailand. In de Isaan, het noordoosten van Thailand en de armste regio van het land, kampt men nu al met watertekorten. Maar in het Na Wa district in de Isaan is men blij met deze tijd. Dit is hét moment om tokay gekko’s te vangen. De gekko’s worden geëxporteerd naar China en Taiwan waar ze in de traditionele geneeskunde gebruikt worden. Ze leveren een prima inkomen op voor de dorpsgemeenschappen in het district. Een gezin kan tussen 50.000 en 100.000 baht per maand verdienen met het vangen en verkopen van de diertjes. Een ‘verse’ gekko levert 40-50 baht op, een gedroogd 80-100 baht. In het dorp Ban Tan zijn 300 huishoudens die zo een aardige cent verdienen. 

De Tokay is de op een na grootste gekko soort ter wereld en kan tot 30 cm lang worden, inclusief de staart. De kleine reptielen worden gevangen in de huizen en op de velden van het district. Meestal met een touwtje met een strop, maar in sommige gevallen ook met een katapult. Als men ze droogt dan worden ze op lange dunne stokjes gebonden en uitgerekt waardoor ze platter worden en makkelijk te hanteren zijn. 

Volgens Noppamas Wongsanao, een 38-jarige bewoonster van Ban Tan, wordt al 20 jaar geld verdiend met de verkoop van de gekko’s, eerst door slechts een aantal huishoudens, maar toen de dorpsgenoten zagen dat het goed verdienen was volgden er meer. Nu is vrijwel het hele dorp werkzaam in de tokay handel. 

De huidige Covid 19 crisis heeft geen invloed gehad op het district. Buiten het gekko seizoen worden andere dieren gevangen, gedroogd en verhandeld zoals regenwormen en bloedzuigers. Ook deze worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De export naar China en Taiwan is door de crisis niet onderbroken.

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*