Met Chris Ebbe op Java en Bali (2): marmer


Marmer en bling bling

Tanjung Priok, op zoek naar de oude haven waar de blanda’s inscheepten voor het vaderland, tabee Batavia.

We rijden het haventerrein op, uitgestrekt, modern, containers, vrachtauto’s. Van de oude haven geen spoor. Jammer. Parallel aan een spoorbaan rijden we terug naar Jakarta. Aan de overzijde, vlak langs de rails staat een eindeloze rij hutten van hout en plastic, van bamboestaken en verroest golfplaat, in de achtergrond de contouren van een moskee, halve maan, groene koepel, ongenaakbaar.

Een man zoekt in een berg vuilnis naar bruikbaar spul, een steenhouwer, blote voeten in teenslippers, hakt een stuk beton in puin voor het ijzer, een smoezelig kind speelt gehurkt in een plasje modderwater, geiten zoeken verkoeling in de schaduw van drogend wasgoed.

Avond. Een taxi rijdt ons naar het Center Park, een mall waar het Alexandrium vier keer in past. Marmer en bling bling. Zara, Swarovski, Mango, Gucci… ze zijn er allemaal met hun eigen warung. Mitsubishi biedt zijn duurdere modellen aan, protserige bolides: Delicia, Pajero Sport. Belangstellende kopers genoeg. Bij Häagen-Dazs kopen we een ijsje voor het dagloon van een bromfietstaxibestuurder.

We verlaten de gekoelde mall, stappen de tropische warmte in. Muziek davert over het plein voor ons: Rudolph the rednosed reindeer, I’m dreaming of a white Christmas, Noel Noel born is the King of Israel

Midden op het plein staat een kunstkerstboom van twintig meter hoog, opgebouwd uit duizenden lampjes, geel, blauw, rood. Er omheen stralende blauwe bogen waar je onderdoor kunt lopen om stil te staan bij twee reindeersvan blinkend wit licht.

Een moslimvader fotografeert zijn vrouw en twee dochters, alle drie met hoofddoek. Zij poseren naast een bord waarop staat: Welcome to Jakarta Christmas City 2014.


Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.