Met Chris Ebbe op Java, Bali (8. slot): Kerst

It’s a lonely Christmas far away from home. In ben de enige klant in mijn favoriete eethuisje. De christenen zitten in de kerk, de boeddhisten wonen in een andere wijk, de hindoes vieren hun eigen feest, de moslims zullen wel weer aan het bidden zijn, maar nu zit er dan toch één heiden.

Ik word bediend door drie serveersters die er uitzien als meisjes, maar die in werkelijkheid vrouwen van in de veertig zijn met een echtgenoot en kinderen.

‘What you drink, what you eat?’ vraagt Komang-7, de zevende van negen kinderen.

Ik bestel een gemberthee en sapi rendang op z’n Sumatraans. Uit de luidspreker in de hoek klinken sentimentele liederen. Voor de bar staat de kunstkerstboom met ballen, slingers en alle kleuren lampjes feestelijk te knipperen, achter me aan de muur waakt een masker van een meter hoog met neergebogen mondhoeken.

Buiten, rondom de lampen, gevangen in het licht, vliegen de termieten op vrijersvoeten. Op de grond ligt een hoopje houtstof. In een tafelpoot doet een achtergebleven termiet zich tegoed aan zijn kerstmaal, een gefrustreerde dikke waarschijnlijk, die geen kans maakt op de huwelijksmarkt. Over de muur rent een gekko op jacht naar mug en vlieg.

Na het eten komen de serveersters, Komang-7, Desak en Komang-3, bij me zitten. We praten over bij ons en bij jullie, over kinderen en echtgenoten, over dik worden en afvallen, over het koude Holland en het warme Indonesië. Ik trakteer op een Koppie (Coffee) Bali. After all toch geen eenzame Kerst.

Kuta Bali, 25 december 2014

Sapi rendang is gestoofd rundvlees, maar rendang kan ook van andere vleessoorten worden gemaakt. Uitspraak: rundang met de klemtoon op de tweede lettergreep.

whereyoufrom

Where you from?

Where you from?
‘Where you from, boss?’
‘Belanda.’
‘Belandaaa… Lekkarr… Rrobin pan Perrsie… ha ha ha…’
‘Ha ha ha…?’

 

Kuta Bali, 27 december 2014

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.