Meer Corona-infecties in Thailand. Blanke westerlingen krijgen de Zwarte Piet

Het was vrijdag heisa op de vele Europese internet-fora waar Thailand-fans doorgaans lofzangen zingen op het Land of Smiles. De heisa kwam ditmaal niet van een Thailand-liefhebber die uit de pas liep, maar de schrille tonen van verontwaardeiging werden veroorzaakt door een honderd procent Thai. Die had het er ook wel naar gemaakt. Schrille tonen van verontwaardiging, want minister van gezondheidszorg Anutin Charnvirakul had uitgevonden dat blanke Europeanen verantwoordelijk zijn voor verspreiding van het Corona-virus in Thailand. Vieze farang, noemde hij ze.

Redactie, Vieze Farang, Anutin
Foto Wikipedia

In twee uitvoerige tweets op een Twitter-account dat zijn naam draagt viel onder meer te lezen dat Europese Thailandgangers geen mondkapjes dragen, zich niet of te weinig douchen, en afkomstig zijn uit landen waar het Corona-virus niet zoals in Thailand voldoende wordt bestreden. Je moet met deze vieze farang (Thaise uitdrukking voor blanke vreemdelingen) meer oppassen dan met Aziaten, was de boodschap.

Na een regen van afkeurende reacties werden de Twitter-accounts verwijderd. Door wie werd niet duidelijk. Het was echter niet de eerste keer dat Anutin (tevens vice-premier in de regering van generaal Prayuth Chan O-cha) het nieuws haalde met een uitval richting blanke buitenlanders. Begin februari schreef hij boos op zijn Facebookpagina dat ‘die vuile farang die geen mondkapje dragen het land moeten worden uitgegooid’. Voor die opmerking heeft hij naderhand een halfslachtig excuus gegeven.

Anutin viel in januari al op toen hij in het kielzog van zijn chef Prayuth verklaarde dat Thailand weinig van het Corona-virus had te vrezen. Het zou zich in het warme Thaise klimaat niet of nauwelijks verspreiden. Volgens hem was Corona niet meer dan een onschuldig griepje.

Het heeft er alle schijn van dat de minister een zondebok zocht voor recente  verhoging van het aantal Corona-geïnfecteerden met dertien. De besmettingen werden overgebracht door een groep Thaise partygangers op een feestje waar ook twee Corona-geïnfecteerden aanwezig waren. Volgens de officiële cijfers is het aantal besmettingen in toeristenland Thailand echter laag, 75, met nog slechts één dodelijk slachtoffer..

Aan die cijfers wordt ook door veel Thai getwijfeld. Er zou onvoldoende testmateriaal zijn en worden getest. Tevens blijkt er lakse controle te zijn geweest op een aantal uit Zuid-Korea teruggekeerde Thaise migranten. In Zuid-Korea, dat zwaar door Corona is getroffen, werkten tot voor kort veelal illegaal duizenden Thai.

Redactie, Minister Anutin, Vieze farang'
Dokter’ Anutin in actie
Foto Schermafbeelding Facebookpagina

Kennis van of ervaring met de gezondheidszorg heeft Anutin niet. Hij houdt van gespierde taal, is een succesvol politicus die begin deze eeuw optrok met de in 2008 naar het buitenland gevluchte magnaat Thaksin Shinawatra en in 2011 met een eigen partij later overstapte naar het kamp van Thaksins tegenstanders. Anutin is geen militair, maar bouwondernemer, eigenaar van gigantische familiebedrijf Sino-Thai Engineering and Construction PCL, dat eerst van Thaksin en later van de traditionele elite enorme bouwprojecten in de wacht sleepte, waaronder vliegveld Suvarnabhumi van Bangkok.

Op Facebookpagina’s van buitenlanders in Thailand werd Anutin gisteren voor racist uitgemaakt.  Een Nederlandse expat: ‘Wij komen hier geld brengen, krijgen stank voor dank.’ Een enkeling merkte op dat het Thailand voor de Thaien’ is. De op sociale media vaak geuite stelling dat buitenlanders in Thailand daar te gast zijn en zich niet met de politiek moeten bemoeien werd dit keer niet gehoord.

 

Lees op Khaosod English: Anupin: it’s just a flu

Meer op Trefpunt over Coronavirus: Chinees geld

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

6 Comments

 1. Laat deze thai Anutin Charnvirakul eens naar nederland komen.
  en laat de man eens zien hoe schoon nederland wel niet is.
  de thai gooit achteloos zijn huisvuil door het keukenraam naar buiten
  met eigen ogen gezien heb 10 jaar in thailand gewoond.
  en schoonmaken ho maar.
  alles wat ik zeg kan ik onderbouwen, nu weten we ook waarom de nederlander niet zo graag meer op vakantie gaat naar thailand.
  laten we het er maar niet over hebben want alles wat wij zeggen is toch niet waar.
  en als thai zijnde krijgen zij altijd het voordeel van de twijfel.
  daarom mogen wij niks op naam hebben in thailand zoals een huis
  Raar eigenlijk he ???
  de thai toont geen enkel respect naar de farangs.
  waarop ik tegen mijn thaise vriendin heb gezegt jullie tonen geen respect naar ons dus krijgen jullie het ook niet van mij.
  Dat was dus meteen einde releatie.
  maar goed mijn land is het niet meer ben wel klaar met de mentaliteid van de thai.
  eindelijk bericht gezien op het net dat ze klagen over de levens stijl van de nieuwe koning en protesteren de studenten hierover.
  ik hoop dat dat hele land gaat protesteren en dat alle Farangs/europeanen,
  lekker gaan rentenieren in andere landen dan thailand.

 2. Anutin is een gevaarlijk mannetje met zijn stemmingmakerij. Gelukkig wordt hij niet al te serieus genomen door de meeste Thai. Echter, één simpele ziel die denkt dat dit echt waar is kan heel wat schade veroorzaken.

  • Anutin is een populist. Dat wil nog niet zeggen idioot. Invloedrijk is deze voormalige aanhanger van Thaksin zeker. Zijn partij Bumjaithai (Trots op Thailand) is de vijfde van Thailand, en maar twee zetels minder dan de Democraten van Abhisit. Bij de verkiezingen vorig jaar viel Anutin op door legalisering van (medicinale) marihuana te propageren. Voor meer info https://en.wikipedia.org/wiki/Bhumjaithai_Party

 3. Over dat halfslachtig excuus, him heeft sorry gezegddat hij boos werd maar is niet sorry voor zijn uitspraak ansich dat klote buitenlanders zonder monddoekjes op moeten rotten:

  Op zijn Facebook schreef hij:

  ‘ผมขออภัยที่แสดงอาการไม่เหมาะสมผ่านสื่อมวลชนซึ่งมีผู้ชมหลากหลายรุ่นวัยแต่ผมไม่มีวันขออภัยคนต่างชาติคนนั้นที่ไม่ให้เกียรติและรังเกียจมาตรการควบคุมโรคของประเทศไทย’

  Verkorte vertaling : sorry het spijt me hoe ik uitviel tegen over de media, maar ik zal nooit mijn excuses aanbieden aan buitenlanders die geen respect hebben en die zich niet houden aan maatregelen tegen de ziekte’

  Meneer is er van overtuigd dat die wegwerp monddoekjes helpen… Wie ze niet draagt is dus een kl*zak die heeft op te rotten, zo is zijn mening. Waarom luisteren naar o.a. het WHO als je ook met symbool maatregelen jezelf een goed gevoel kan geven?

  https://www.facebook.com/100001536522818/posts/3036373556423832

  En dit maal waren zijn postings:

  “It’s winter right now in Europe so these people are fleeing the cold in Thailand. Many are dressed dirtily and never shower. As hosts, we have to be careful. Even they don’t want to mingle with each other, closing their borders,” the post said.

  “Today I’m in Chiang Mai. There’s pretty much no more Chinese tourists, only farangs. More than 90% of Thais wear masks, but not a single farang has one. This is why there’re so many infections in their countries,” another tweet from anutin_c said. “We have to be more careful of Westerners than Asians.”

  https://www.khaosodenglish.com/news/2020/03/13/health-minister-dirty-europeans-pose-virus-risks-to-thailand/

 4. Misschien heeft hij het afgekeken van zijn voormalige baas Thaksin. Die riep op de Thaise TV ook al dingen als: al die blanken die zich verrijken over de Thaise ruggen. Alleen bestemd voor Thaise oren en het deed het goed bij een groot aantal Thaise ingezetenen. Anutin is kennelijk minder diplomatiek…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.