Medisch toerisme Zuidoost-Azië booming business


Particuliere ziekenhuizen in Zuidoost-Azië genereren steeds meer inkomsten door medisch toerisme. De verwachting is dat tegen het einde van 2024 ongeveer 28 miljard omzet gemaakt wordt in deze sector. Dat schrijft The ASEAN Post.

Stijgend inkomensniveau, groter bewustzijn van gezondheid en goedkopere reis- en accommodatie-opties dragen bij aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van medisch toerisme. Zuidoost-Aziatische gezondheidsinstellingen staan ​​regelmatig op de jaarlijkse lijst van ’s werelds beste ziekenhuizen voor medische toeristen. Opgesteld door de Medical Travel Quality Alliance (MTQUA.)

De top-10

De sleutel tot het succes bij het aantrekken van zogeheten medische toeristen zijn de door Joint Commission Medisch toerisme Zuidoost-Azië booming businessInternational (JCI) erkende zorgcentra. Die worden wereldwijd beschouwd als de ‘Gold Standard’ in de gezondheidszorg en patiëntveiligheid.

Dit jaar stonden drie ASEAN-ziekenhuizen in de top-10; Het Samitivej-ziekenhuis in Bangkok werd vijfde, het Prince Court Medical Center in Kuala Lumpur zesde en het Gleaneagles Hospital in Singapore staat op nummer acht. Er zijn echter andere spelers die langzaam voet aan de grond krijgen in deze lucratieve business. Zoals de Filippijnen en Vietnam waar medisch toerisme steeds meer opkomt.

Medisch Toerisme Vietnam

Het aantal buitenlanders dat in 2018 naar Vietnam reisde voor medische onderzoeken en behandelingen bedroeg meer dan 80.000. De omzet bedraagt meer dan een miljard dollar. Het zijn ontwikkelde markten zoals Europa, de VS en het Midden-Oosten die traditioneel het grootste deel van de medische toeristen vormen die naar de regio reist.

Maar het medisch toerisme breidt zich ook uit naar landen met juist een lager inkomen. Cambodja is een goed voorbeeld. Daar reist een miljoen burgers uit de bovenlaag jaarlijks naar het buitenland, zoals VS en Thailand, voor een medische behandeling. Een aanzienlijk aantal in een land met slechts 15,8 miljoen mensen. In Maleisië komt het overgrote deel van deze patiënten uit Indonesië.

Bumrungrad Internatonal Hospital Bangkok

Medication Tourism Programma

De private ziekenhuizen die zich richten op medisch toerisme innoveren voortdurend om hun greep op de wereldwijde markt voor medisch toerisme te behouden. Eerder deze maand introduceerde het Bumrungrad International Hospital (BIH) in Thailand een ‘Medication Tourism’-programma dat patiënten toegang biedt tot hoogwaardige specialistische geneesmiddelen, vaccins en behandelingen met kortingen tot 80 procent. Het BIH bedient jaarlijks meer dan 1,1 miljoen patiënten, waaronder meer dan 520.000 internationale patiënten uit meer dan 190 landen.

Keerzijde

Naast de groeiende reputatie in Zuidoost-Azië als opkomend medisch toeristisch centrum is er een keerzijde. Winst is namelijk het hoofddoel. Door de toenemende rijke klandizie worden de tarieven naar boven bijgesteld. Daarmee verjagen ze grote groepen uit de middenklasse uit het ziekenhuis. Die zijn dan aangewezen op staatsziekenhuizen, waar de zorg een stuk minder is en personeel overbelast. Ook worden gekwalificeerde artsen uit de ‘normale’ ziekenhuizen weggekocht.

Georganiseerde misdaad

Een deel van de medische toeristen probeert op deze manier de wet te omzeilen. Ze komen voor zaken die in eigen land illegaal zijn: zoals abortus, hulp bij zelfdoding, bevruchting en stamceltherapieën. Ook worden er organen in het buitenland gekocht, wat wereldwijd illegaal is en de organiseerde misdaad op inspringt. Ze speelt een belangrijke rol, met een prijskaartje, bij onder meer het transport van organen en het vinden van een arts die de illegale operatie of behandeling wil verrichten. Armoede brengt mensen ertoe om bijvoorbeeld hun nieren en longen af te staan. Ook deinzen criminelen er, schijnt in India voor te komen, niet voor terug om mensen te ontvoeren en te verdoven. Wanneer ze bijkomen, als ze het al overleefd hebben, zijn ze geopereerd en organen kwijt.

Bronnen: ASEAN Post/De Groene Amsterdammer

Lees ook: Medische toeristen jagen Thais uit hun ziekenhuis

Eerder op Trefpunt Azie: Bloomberg lovend over efficiënte Thaise gezondheidszorg

Tussen de arme sloebers. Een medisch toerist vertelt…


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 233 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Ook in het onderwijs is er sprake van een internationale uitwisseling. Ik beschik niet over de exacte cijfers maar schat dat er ongeveer evenveel Thaise studenten afreizen naar buitenlandse studie paradijzen als buitenlanders die in Thailand komen studeren. Een redelijk evenwicht.
    Met het medisch toerisme ligt dat anders. Inderdaad trekt het Bumrungrad ruim 500.000 buitenlandse patiënten aan, andere privé ziekenhuizen ook vrij grote aantallen. (Ironisch genoeg betekent Bumrungrad ‘Zorg voor het (eigen) volk’). Maar er gaan weinig Thais voor behandeling naar het buitenland. Dat betekent dat iedere behandeling van een buitenlander in een Thais ziekenhuis ten koste gaat van de behandeling van een Thai. Goed: geld verdienen, keerzijde: ten koste van de zorg voor Thais. Zo is het.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.