Medicijnen + vakantie = tig jaar cel. Of niet? Nieuwe versie met aanvullingen

Medicijnen, Erik Kuijpers, Vakantie
De oude bajes in Haarlem

 

.

Beter voorkomen dan….

Veel voorkomende vraag op de media: ik ga naar Aland op vakantie en gebruik medicijnen. Wat nu?

Die persoon is tenminste zo verstandig dat te vragen; hele volksstammen doen wat Marie en Mark ook doen: gewoon in de handbagage en ‘niks aan het handje, we konden gewoon doorlopen….’

Ja. Tot…!

Dan ineens botst men met de lokale regels, verdwijnt men op de luchthaven in de cel, is men de verboden spullen kwijt, mist aansluitende vluchten, een hoop ellende, en gevangenisstraf kan ook nog.

En, zit het in de handbagage, dan kan het ook misgaan ‘in transit’ bij het overstappen als een ijverige medewerker dat spul ontdekt in de scanner en eens wil zien wat er in die doordrukstrip zit.

Het CAK

Dat heette vroeger Zorginstituut Nederland en dat heeft een advies samengesteld over het meenemen van medicatie naar andere landen en op hun site lees je wat de mogelijkheden zijn.

https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis

Afhankelijk van de bestemming en de overstaplokatie heb je drie mogelijkheden:

De Schengen verklaring voor de Schengen landen,

Verklaring met apostille door de rechtbank voor landen die het apostilleverdrag hebben ondertekend,

Overige landen waaronder Thailand.

De eerste twee methodes zijn erg overzichtelijk; problemen kun je ondervinden bij de derde methode: overige landen.

Overige landen

Dat staat per land toegelicht en de eerste stap is de ambassade  benaderen over de regels die daar gelden. Daarvan moet je een vastlegging hebben dus contact per e-mail acht ik aanbevolen.

Dat gaat niet lukken twee weken voor vertrek! Het CAK heeft ook tenminste twee weken nodig dus een maand is al krap.

Daarna volg je de procedure die het CAK aanbeveelt.

Tenslotte moet je op reis naar Buitenlandse Zaken (al kan dat ook schriftelijk) maar de laatste stap moet in persoon, een stempel en handtekening van de ambassade(s) van landen waar je heen gaat en, maar dat lees ik nergens, waar je in transit verblijft.

Ik zou in voorkomend geval opteren voor een non stop vlucht maar dat kan niet altijd.

Medicijnen, Vakantie, Erik Kuijpers

Verboden of onder strikte voorwaarden

Verboden zijn sowieso drugs en ook wat men in NL ‘softdrugs’ noemt.

Cannabis is een bekende stof en nu meer en meer landen cannabis vrij geven voor medicinaal gebruik of ‘gedogen’ zul je vaker lezen dat het op luchthavens wordt ontdekt.

Over cannabis deze site:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cannabis_(drug)

Maar er zijn meer verboden middelen en middelen die onder voorwaarden binnen gelaten worden en die heten ‘psychotroop’, psychotropische middelen, middelen die een psychische uitwerking hebben. Hieronder vallen veel zware pijnstillers.

Ik vind een site van de Thaise ambassade in Stockholm en de lijst met medicijnen is van 21-12-2015 dus licht verouderd: http://www.thaiembassy.se/tourism/restricted-medicine

Er staan voorwaarden in zoals welke middelen je op doktersadvies mag meenemen en dan voor maximaal een maand.

Maar let op, er is verschil tussen het meenemen van psychotropische medicijnen en het meenemen van categorie II drugs voor medicinale doelen. De categorie III drugs zijn geneesmiddelen die stoffen uit lijst II bevatten.

Daarom wordt voor de zekerheid de procedure via het CAK aanbevolen voor alle drugs en medicijnen die op lijsten voor komen. Dan heb je alles op één vel papier.

Lokaal naar een arts gaan?

Ja, en Thailand is geen derdewereldland als het om medicijnen gaat.

Nu kan ik me voorstellen dat je, als je afhankelijk bent van medicijnen, je voor de eerste reis voldoende medicatie meeneemt. Maar ik las een tip om, eenmaal hier, een arts te bezoeken om te kijken of je voor een volgende reis die medicatie hier kunt kopen en wat dat kost.

Al kun je dan vastlopen als de medicatie op jouw situatie is samengesteld en dus niet bestaat uit het standaard pilletje. Dan moet een apotheker voor je aan de slag.

Medicijnpaspoort

Als je de voorwaarden hebt gelezen dan komt daar nergens het medicijnpaspoort in voor. Dat paspoort is er voor medicijnen die niet aan voorwaarden zijn verbonden. Bovendien kun je daarmee de lokale arts op de hoogte stellen van medicijngebruik, allergie, etc.

De Rijksoverheid zegt er dit van:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/medicijnen-mee-op-reis

Medicijnen, Vakantie, Erik Kuijpers

 

Een Thaise website

Ook op een Thaise overheidswebsite wordt informatie gegeven en wel deze:

http://permitfortraveler.fda.moph.go.th/

Volg de instructies; onder meer de doktersverklaring in het Engels en een deel van het paspoort moet je uploaden.

Men reageert snel. Dan heb je een machtiging die je bij binnenkomst in Thailand moet laten zien en dan kun je met medicatie en al verder.

Uiteraard is er ook de procedure zoals beschreven via het CAK. Die lijkt me bewerkelijker.

In transit

Ik heb dat nagevraagd bij het CAK. Blijf je op een luchthaven onderweg, tijdens een overstap, in transit dan heb je geen aparte verklaring nodig. De verklaring voor het land van jouw uiteindelijke bestemming is dan voldoende mocht men de pillen ontdekken in de handbagage.

Regeltjes wijzigen wel eens…

Dus is het goed de websites hier genoemd en in het vorige artikel weer eens op te slaan als je plannen maakt het formulier aan te vragen.

Conclusie

Vakantie is plezierig en met een juiste voorbereiding is de kans groter dat dat ook zo blijft.

Alle medicijnen neem je mee in de originele verpakking en daar zit het  label op van ziekenhuis of apotheek. En zorg dat het volgens de regels mee gaat. Want niemand wil achter de tralies.

 

Foto’s:

De oude koepelgevangenis in Haarlem; CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=437756

Boeien; CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=126048

 

 

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland