Mawar wordt supertyfoon na het raken van Guam: Laatste stormupdates

Inwoners van Guam werden donderdag wakker na een lange nacht van wind en onweer toen orkaan Mawar, die kokos- en mangobomen omver wierp en de stroom in een groot deel van de Amerikaanse Pacific-regio uitschakelde, woensdagavond laat een hoogtepunt bereikte.

Mensen stonden in de rij voor winkels die open waren om eten en benodigdheden te kopen. Veel bedrijven accepteerden alleen contant geld omdat er geen elektriciteit of internet was.

Mawar werd opgewaardeerd tot een supertyfoon, wat betekent dat het een maximale aanhoudende wind heeft van minstens 150 mijl per uur als het over open water beweegt.

De storm is de sterkste die Guam in jaren heeft getroffen en zal naar verwachting tropische stormwinden ontwikkelen voordat hij donderdag verzwakt, waarschuwde een weersvoorspeller. Vanaf 11.00 uur lokale tijd was de storm ongeveer 105 mijl ten noordwesten van Guam verplaatst, maar er was nog steeds een orkaanwaarschuwing actief, zei de voorspeller.

Er waren geen directe meldingen van slachtoffers of gewonden. Maar de storm was zo sterk dat de windsensoren en radarapparatuur die weergegevens doorstuurt naar het plaatselijke weerdienstkantoor kapot gingen en op twee na alle kokospalmen buiten het gebouw neerhaalden, inclusief wat een voorspeller ‘onze gewaardeerde mangoboom’ noemde. op onroerend goed.

Toen het Guam passeerde, stormde de wind van categorie 4-niveau van 140 mph “net voor middernacht” lokale tijd woensdag, volgens een meteoroloog van de National Weather Service in Guam, die de aankondiging via live-uitzending deed. Donderdagochtend en na zonsopgang.

“Als de zon begint te schijnen, zien we een chaotisch tafereel over Guam”, zei een van de meteorologen. Tijdens een update om 8 uur donderdag Van het servicekantoor in Guam. “We kijken onze deur uit en wat vroeger een bos was, ziet eruit als tandenstokers. Het lijkt op een scène uit de film ‘Twister’ en de bomen worden gekapt.

READ  SpaceX Crew-5 astronauten verlaten het ruimtestation voor een landing. Kijk live.

De weerdienst zei eerder dat het een lange nacht op het eiland was geweest, met vanaf woensdagmiddag nevelige omstandigheden. Meer dan 30 cm regen viel over Guam, met een hoeveelheid van bijna 60 cm in sommige gebieden, zeiden voorspellers.

Meteorologen zeiden dat het goede nieuws was dat de omstandigheden begonnen te verbeteren nadat de storm ten zuiden van Guam en het grootste gebied, de Marianen, trok.

De dienst waarschuwde echter dat het zijn orkaanwaarschuwingen actief hield voor de nabijgelegen eilanden Guam en Rota, omdat ze de hele ochtend tropische winden konden ervaren. De dienst zei dat een aanzienlijk deel van Guam geen telefoondienst had en dat het kantoor zou sluiten en de prognoseactiviteiten naar Honolulu zou verplaatsen, zodat werknemers naar huis konden terugkeren.

Tijdens een live-uitzending voor eilandbewoners woensdagavond drong de Guam-gouverneur Lou Leon Guerrero er bij mensen op aan om thuis te blijven “voor uw veiligheid en zekerheid” totdat de omstandigheden veilig zijn verklaard. Schreeuwende wind en donder waren op de achtergrond te horen terwijl ze in de camera sprak.

“Wat we nu voelen, is dat het oog over het Rotakanaal beweegt en dat we de hardste winden van deze tyfoon ervaren, zelfs meer naar het noorden,” zei hij, “ik zal het beoordelen. De vernietiging van ons eiland zodra ik veilig ben om naar buiten te gaan.

Ambtenaren waren de schade aan het inventariseren.

Een woordvoerster van de Federal Emergency Management Agency Hij zei op Twitter Het bedrijf heeft zijn coördinatiecentrum geactiveerd om Guam en de Marianen te ondersteunen.

READ  Biden-functionarissen moeten contact met socialemediabedrijven beperken

De supertyfoon wordt opnieuw sterker en kan volgens voorspellingsmodellen naar het westen trekken in de richting van de Filippijnen en Taiwan.

De Guam Power Authority zei woensdagmiddag dat het elektriciteitsnet van het eiland slechts stroom leverde aan ongeveer 1.000 van de ongeveer 52.000 klanten en dat het te gevaarlijk was voor reparatieploegen om naar buiten te gaan. Het heeft die cijfers donderdagochtend in Guam niet bijgewerkt.

De ongeveer 150.000 mensen die in Guam ter grootte van Chicago wonen, ongeveer 2400 kilometer ten oosten van de Filippijnen, zijn gewend aan tropische cyclonen. In 2002 kwam supertyfoon Pongsona aan land als een categorie 4-tyfoon. Veroorzaakte meer dan $ 700 miljoen aan schade.

Sterkere bouwvoorschriften en andere verbeteringen hebben de afgelopen jaren de schade en het aantal doden als gevolg van grote stormen op Guam verminderd. In de meeste gevallen “barbecue, koelen en passen we ons aan” wanneer een tropische cycloon toeslaat, zei Wayne Charqualoff, 45, die werkt voor de huisvestingsautoriteit van de lokale overheid.

Maar aangezien Pongsona al zo lang bestaat, “hebben we een hele generatie die dit nog nooit heeft meegemaakt”, voegde hij eraan toe. “Dus begon er een kleine twijfel in mijn hoofd te kruipen. Zijn we hier echt klaar voor?”

Toen de storm dinsdag naderde, zei president Biden een noodtoestand uitgeroepen naar Guam, Het toestaan ​​van federale agentschappen om te helpen bij hulpverlening. Lokale autoriteiten vaardigden evacuatiebevelen uit en legden commerciële vluchten aan de grond.

De storm trof ook het Amerikaanse leger, dat verschillende belangrijke faciliteiten op het eiland heeft. Alle militaire vliegtuigen verlieten het eiland voor de storm of werden in veiligheidshangars geplaatst, Lt. Cmdr. Katie Koenig van de Amerikaanse marine zei woensdag in een verklaring. Hij zei dat alle militaire schepen waren vertrokken, behalve één schip dat met motorpech in de haven was gebleven.

READ  Auto raast door Vaticaanse poort, neergeschoten door gendarmes; Bij het bereiken van het erf werd de bestuurder aangehouden

Tropische cyclonen worden orkanen of tyfoons genoemd, afhankelijk van waar ze ontstaan. Tyfoons, die zich vormen van mei tot oktober, zijn tropische cyclonen die zich vormen in het noordwesten van de Stille Oceaan en Azië treffen. Studies suggereren dat klimaatverandering de intensiteit en het potentieel voor vernietiging van dergelijke stormen heeft vergroot, omdat warmere oceanen meer energie leveren om ze van brandstof te voorzien.

Mawar, wiens Maleisische naam “roos” betekent, is dit seizoen de tweede genoemde storm in de westelijke Stille Oceaan. Ten eerste, Tropische storm ChanvuVerzwakt binnen twee dagen.

John Joon, VictoriaKim, McKenna Oxendon En Jin Yoo Young Bijgedragen verslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *