6 oktober 1976, De massamoord op de Thammasaat Universiteit


Tino Kuis, Thammasat, moordpartij

Vandaag 6 oktober is de 40-jarige herdenking van de massamoord op de Thammasaat Universiteit.

Onder dit verhaal  staan vijf links. Deze You Tube video’s en documentaires geven een goed en volledig verslag van het gruwelijke gebeuren. Ik voeg er deze informatieve inleiding aan toe.

Na de geslaagde studenten-en volksopstand op 14 oktober 1973 die de Drie Tirannen, veldmaarschalk Thanom, generaal Phrapas en hun zoon en schoonzoon kolonel Narong verjoeg, volgde een tijd van grote vrijheid waar alles wat daarvoor verboden was besproken en gedaan kon worden. Liberale en socialistische ideeën werden verspreid in Bangkok en op het platteland. Boerenleiders en arbeidersbewegingen demonstreerden en staakten voor meer rechten en een betere behandeling.

Na een paar jaar kwam een tegenbeweging op gang van conservatieve en royalistische krachten die, ten onrechte overigens, een communistische machtsovername met anti-monarchistische ideeën vreesden. Zij organiseerden de Village Scouts, Red Gaurs en de Nawapon groepen die ‘linkse’ bijeenkomsten verstoorden en aanvielen waarbij in de loop van 1975-6 al honderden doden vielen: boerenleiders, studenten, journalisten, politici, academici en andere burgers.

Veel kranten en de veelal militaire radio riepen om de vernietiging en het doden van de ‘communisten’. Een monnik, Kittivuddho Bhikkhu, verklaarde dat het doden van ‘communisten’ geen zonde was.

Op 19 september 1976 keerde veldmaarschalk Thanom, gehuld in een monnikenpij, terug naar Thailand waarna hij zich vestigde in de koninklijke tempel Wat Bovornives. Protesten daartegen braken uit, vooral op de Thammasaat Universiteit.

OIn de nacht van 5 op 6 oktober verzamelden tot de tanden gewapende groepen, de bovengenoemde Vulnerability illage Scouts, Red Gaurs en Nawapon, geholpen door Border Patrol Police eenheden uit Hua Hin, politie en leger, zich bij de de universiteit en opende het vuur op ongewapende studenten. Een gruwelijke slachting volgde, met moorden, verkrachtingen en het levend verbranden van studenten. Lijken werden opengereten.

Volgens officiële cijfers stierven er 47 mensen maar waarschijnlijk ligt het echte aantal boven de honderd. Honderden anderen werden gewond, vele anderen belanden in de gevangenis. Duizenden, vrezend voor hun leven, vluchtten naar de communistische haarden in de bergen in het Noorden en in de Isaan,

Tino Kuis, Thammasat, Moordpartij

Die avond van de 6e oktober pleegden de militairen een staatsgreep. De dag erna ging de politie op stap, niet om de moordenaars te vinden maar om filmmateriaal in beslag te nemen bij de krantenbureau’s.

Tino Kuis, Thammasat, Moordpartij
Afranselen van Somchai Homla-or. Hij overleefde, maar bleef met littekens en vragen zitten

Thailand verloor zijn onschuld. De latere breuken in de Thaise samenleving zijn voor een deel op deze gebeurtenis terug te voeren.

Naar deze moorden is nooit een officieel onderzoek gedaan, laat staan dat er iemand is aangeklaagd of veroordeeld. De geschiedenisboekjes noemen het ‘een incident’, zoiets als een orkaan of een aardbeving, of zwijgen erover. Herdenkingen zijn er weinig geweest en worden vaak tegengewerkt.

Documentatie

Op YouTube staan twee filmpjes over het aangerichte bloedbad. Met schokkende beelden (1)  van de moordpartij (2).

Hier staat een goede 45 minuten durende documentaire over het voorspel, de gebeurtenissen zelf en de nasleep van de moorden op de Thammasaat Universiteit. Engels ondertiteld, helaas soms wat moeilijk te lezen. Voor het begrijpen van de Thaise geschiedenis een must.

Op Wikipedia staat het volgende goede en volledige verhaal over deze gebeurtenis:

Een recent artikel in de Bangkok Post over de gevolgen van de gebeurtenissen tot in het heden. Somchai Homla-or (zie foto) werd die dag geslagen maar overleefde. Hij vertelt over de nasleep.


Tino Kuis
Over Tino Kuis 135 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.

1 Comment

  1. Thai Airways heeft de film “By the time it gets dark” in haar in-flight entertainment system staan, gaat ook over deze massamoord en wat het later met de toenmalige studenten deed.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.