Markten wankelen door angst voor banken en zwakke economische vooruitzichten

Aandelen daalden dinsdag toen de angst over de gezondheid van de financiële sector na de ineenstorting van First Republic Bank botste met bredere zorgen als gevolg van tekenen van een verzwakkende economie.

Sommige regionale banken, die onder druk stonden sinds de faillissementen van Silicon Valley Bank en Signature Bank in maart, kregen dinsdag een flinke klap, waardoor de rust werd verbroken die heerste sinds First Republic maandag door toezichthouders in beslag werd genomen en aan JPMorgan Chase werd verkocht.

Het aandeel van PacWest verloor meer dan 20 procent van zijn waarde, de grootste daling in één dag sinds het hoogtepunt van de bankencrisis in maart. Western Alliance daalde met bijna 20 procent, terwijl Comerica en Zions Bank beide een dubbelcijferige daling rapporteerden.

De bewegingen kwamen met gegevens waaruit bleek dat Amerikaanse fabrikanten in maart minder dan verwachte nieuwe bestellingen ontvingen en die maand op de arbeidsmarkt bleven afkoelen, met banenverlies en ontslagen. De olieprijzen daalden ook scherp doordat het vooruitzicht van een economische neergang de vraag naar energie dempte. Brentolie, de internationale benchmark, daalde tot ongeveer $76 per vat, het laagste niveau dit jaar.

De S&P 500 daalde 1,3 procent. Energieaandelen daalden het meest, waarbij de sector als geheel meer dan 4 procent verloor, gevolgd door financiële dienstverlening, die 2,5 procent daalde.

“De bankencrisis zal voortduren”, zegt Andrew Brenner, hoofd internationale vastrentende waarden bij National Alliance Securities. Er bestaat reële angst voor instabiliteit en economische vertraging.

Beleggers spraken hun bezorgdheid uit in de aanloop naar de vergadering van de Federal Reserve, waar de centrale bank naar verwachting de rente zal verhogen. De centrale bank heeft het afgelopen jaar de rente snel verhoogd in een poging de economie af te koelen en de hardnekkig hoge inflatie onder controle te houden. Maar hoge rentes zijn een bron van problemen voor banken.

READ  De rechter oordeelde dat de boekenservice van het online archief inbreuk maakte op het auteursrecht

Sommige beleggers maken zich zorgen dat renteverhogingen een nieuwe golf van volatiliteit kunnen veroorzaken, aangezien consumenten, die relatief weinig verdienen aan bankdeposito’s, overschakelen op alternatieven zoals geldmarktfondsen, die een hoger rendement bieden. Om klanten te behouden, bieden banken misschien hogere rente op deposito’s, maar dat snijdt in hun winstmarges.

Christina Hooper, chief global market strateeg bij Invesco: “Tot nu toe lijkt de centrale bank erg bot te zijn. Ze zijn erg gefocust op inflatie, wat een probleem is in de achteruitkijkspiegel, in plaats van zich te concentreren op de schade die ze kunnen veroorzaken.” doen door de tarieven te verhogen.”

Beleggers verwachten op basis van marktprijzen nog steeds dat de rente woensdag met een kwartpunt zal stijgen. Maar dat optimisme is enigszins afgezwakt, met weddenschappen op een renteverlaging al in september, een uitkomst die alleen waarschijnlijk is als de inflatie scherp daalt of de economie in een diepe recessie terechtkomt.

Het rendement op tweejaars schatkistpapier, dat gevoelig is voor veranderingen in de renteverwachtingen, daalde dinsdag met bijna een vijfde punt tot onder de 4 procent, wat doorgaans elke dag met ongeveer een honderdste van een procentpunt beweegt.

Ergens anders, Een onderzoek naar de kredietvoorwaarden van banken Kredietverstrekkers in de eurozone trekken zich in het snelste tempo terug uit de kredietverlening sinds de Europese schuldencrisis van 2011, dinsdag gepubliceerd door de Europese Centrale Bank. Zorgen over een kredietcrisis die op de economie drukt, worden steeds belangrijker onder beleidsmakers in de Verenigde Staten.

Naast de sombere vooruitzichten moeten de Amerikaanse wetgevers het nog eens worden over een deal om het plafond op de staatsschuld te verhogen, waarbij overheidsfunctionarissen waarschuwen dat het geld tegen juni op kan raken.

READ  Voedselopslagmerk Tupperware waarschuwt dat het failliet kan gaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *