Manneke Pis en het Polderboeddhisme


André van Leijen, Boeddha, Manneke Pis

 

‘It’s wrong to buy or use Buddha symbol as merchandise, decoration, tattoo, or to own Buddha head’ (tekst op het loket van de douane op Suvarnabhumi Airport in Bangkok).

’s Avonds maak ik graag een ommetje. Vooral als het donker is. Dan zijn de huizen verlicht en kan je bij de mensen naar binnen kijken. Helaas heeft één op de tien van mijn landgenoten de gordijnen dichtgetrokken. Anderen hebben hun ramen voorzien van matglasdecoratie. Hoe kan ik nu zien wat die mensen in huis hebben? Wat ze aan het doen zijn? Dat is toch ongelooflijk asociaal?

Bij de meeste landgenoten kan ik gelukkig wèl naar binnen kijken. Huiselijk leven opengesteld voor publieke bezichtiging. Dat zijn de echte Nederlanders. We zijn tenslotte een open volk. Maar soms heb ik kwaadaardige gedachten. Dan denk ik dat de mensen zich alleen maar tentoon willen stellen. Dat de mensen willen laten zien hoe goed het bij ze is. Hoe leuk de mensen het hebben. Zo leuk. Veel leuker dan ik het heb natuurlijk.

Met mijn avondexcursies ben ik heel wat te weet gekomen over mijn landgenoten. Zo dacht ik altijd dat de Nederlanders het niet meer zo nauw namen met het geloof. Maar wat blijkt? De meeste Nederlanders zijn boeddhistisch geworden. Ik elke huiskamer staat wel een boeddhabeeld. Zittende boeddha’s, liggende boeddha’s, hangende boeddha’s, lachende boeddha’s, boeddha’s met dikke buiken, zilveren boeddha’s, boeddha’s met waxinelichtjes, boeddha’s met wierookstokjes, boeddha’s met knipperlichtjes, ik kon mijn ogen niet geloven.

Zelfs de kapper op de hoek heeft twee posters met boeddhahoofden voor zijn raam hangen. Zomaar tussen de foto’s met modellen waarin je je haar kan laten knippen. Leuk, zo’n coupe Boeddha met al die grappige krulletjes. Noemen de Amerikanen dat niet cultural appropriation?

Soms blijf ik voor een raam staan, om te kijken hoe mijn landgenoten hun boeddhisme belijden. Dan zie ik ze met gesloten ogen op de bank mediteren. Opperste concentratie. Ze merken niet eens dat de tv aanstaat. Dat is nog wat anders die dan die gasten in India, die boven op een lijk gaan zitten mediteren, waaruit gasgangreendampen opstijgen en waaruit duizenden maden tevoorschijn kronkelen. Dat doen ze om te oefenen, zich over te geven aan de meditatie, waar al het wereldlijke er niet meer toe doet.

Peanuts. Mijn landgenoten gaan verder. Dieper. Eindeloos diep. Alle gedachten verdwijnen. Sommigen spelen zelfs Candy Crush of Online Poker tijdens het mediteren, het Absolute Niets nabij. Een bijzondere vorm van boeddhisme dat polderboeddhisme.

Veel boeddha’s staan in de vensterbank. Meestal zijn het hoofden en meestal zijn ze omringd door orchideeën. Die mensen zijn waarschijnlijk helemaal naar Thailand geweest. Even komt een beeld van koppen van everzwijnen bij me op die je ziet in restaurant ‘De Rustende Jager’. Maar dat zijn natuurlijk weer die kwaadaardige gedachten van mij. Dat mensen willen laten zien hoe goed ze het hebben. Helemaal naar Thailand…

André van Leijen, Boeddhisme, Manneke PisEen andere landgenoot heeft naast zijn boeddhabeeld een Manneke Pis in de vensterbank gezet. Ik wou bijna schrijven, dat ze hand in hand stonden, maar boeddha is in diepe meditatie en het Manneke heeft het te de druk met het richten van zijn straal. Welke gedachte zit daarachter? Wordt Boeddha hier gedegradeerd tot het niveau van Manneke Pis? Of zouden deze mensen Belgisch enige legale wildplasser zien als heiligbeeld? Manneke Pis, Hij die volledige controle heeft over Zijn Hemelse Blaas, de Eeuwig Incontinente, Belgisch Grote Roerganger. Natuurlijk, dat is het. Meditatief plassen als middel om tot het diepste inzicht te komen. Zááálig.

Thuis gekomen van mijn avondwandeling, schrijf ik een gedicht voor mijn Belgische collega-schrijver, die de inspiratiebron is geweest voor het schrijven van dit verhaal.

Want niet zomaar
staat het Manneke te plassen.
Nooit is hij klaar.
Vraag het maar aan Roger Stassen.

Meer weten?
http://www.knowingbuddha.org/dos-and-donts
http://www.dw.com/en/campaign-calls-on-tourists-to-boycott-buddha-souvenirs/a-17241985
http://www.huahinforum.com/viewtopic.php?t=30402


André van Leijen
Over André van Leijen 176 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

6 Comments

  1. Als inspirator van jouw verhaal en onderwerp uitmakend van een heus gedicht wil ik jou bedanken voor dit heerlijk stukje leesgenot. Bovendien is meditatief plassen een briljant alternatief voor de hangmatfilosofie.

  2. Allemachtig Tino, dat jij dit allemaal weet. Je leest zeker veel.

  3. Gelukkig kun je in Thailand de Boeddha (de Boeddha) niet als decoratie gebruiken. Niemand doet dat, echt niemand. Heb ik ook nooit gezien, nergens. Dat komt omdat iedere Thai je zal lynchen (of erger) als je dat zou wagen. Thaise zielen zijn wat dat betreft allemaal hetzelfde.

    • Helemaal mee eens, Tino. Het blijft een apart volkje, die Thai. Volgens mij zit het in de genen.

      • Nou, inderdaad, wat genen niet allemaal kunnen doen. Je hebt gok-genen, homo-genen etc. Ik begrijp dat Thaise biologen op zoek zijn naar dat unieke Thai-gen dat welzeker afkomstig is uit het Altai-gebergte en dat alle Thais gemeen hebben. Het is een puur ras, vrijheid en blijheid is hun genetisch motto.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.