Maleisië: toeristische trekpleister Langkawi in de ban van vloek

Michiel Kroesbergen, AT, Langkawi,Vloek

Het witte bloed van Mahsuri

Door Michiel Kroesbergen

Het Maleisische eiland Langkawi is een toeristische trekpleister van jewelste. Maar twee eeuwen lang was deze parel in de kroon van groep van bijna honderd eilandjes in de ban van een vloek.

En niet zomaar eentje: “God in de hemel! Het is in onschuld dat ik moet sterven! Vals beschuldigd van overspel! Het is niet juist dat het bloed van mijn hart moet vloeien over deze aarde! Langkawi! Tot uw zevende generatie zijt gij vervloekt, zal uw grond onvruchtbaar zijn en uw lot ongelukkig!” Terwijl Mahsuri stierf vloeide het bloed uit haar lichaam en was wit. Verbijsterd keek de bevolking toe.Twijfel vulde de harten. Was dit een teken dat ze toch onschuldig was? Zwarte wolken trokken samen, het begon te donderen en bliksemen.

De geboorte van mooie Mahsuri

Langkawi in de 18e eeuw. Pandak Maya en Mak Andam leven in eenvoudige armoede wanneer ze zwanger raken van hun eerste. Mahsuri wordt geboren. Het is direct duidelijk dat het een bijzonder kind is. Mooier dan alle andere kinderen op het eiland. Ze groeit op als mooie jonge vrouw en blijkt niet alleen haar uiterlijk mee te hebben. Ze is ook nog eens slim, grappig en welbespraakt. Iedereen mag haar. Alle jongemannen strijden om haar aandacht.

Uiteindelijk is Wan Derus de gelukkige. Een jonge strijder in het Maleise leger. Knap en uit een goede familie. Hij is de zoon van de Sultan. De familie van Mahsuri profiteert mee van deze goede match en kan eindelijk genieten van een beetje rijker leven, een beetje luxe. Maar ook de familie van Wan Derus is blij met de match. Zijn ouders zijn trots dat hun zoon het mooiste en slimste en aardigste meisje van het eiland heeft weten te strikken. Alle aandacht gaat uit naar het mooie stel. Wan Mahora, de zus van Wan Derus ziet dat ook.

Michiel Kroesbergen, AT, Langkawi,Vloek
Mahsuri
Afb. Gallery Mahsuri

Wan Derus moet, zoals dat gaat, op gegeven dag weer op pad om vijanden te bevechten. Hij laat zijn inmiddels zwangere Mahsuri bij haar ouders achter. Hij is lang van huis en terwijl hij weg is bevalt Mahsuri van hun zoon. Het is in diezelfde periode dat een reizende dichter/zanger het eiland aandoet: Deramang. De ouders van Mahsuri bieden hem onderdak aan in ruil voor lessen in de dicht- en zangkunst voor hun dochter. Deramang accepteert en wordt een vriend van de familie. Zijn band met Mahsuri is hecht. Schoonzus Wan Mahora ziet ook dit.

Of het uit jaloezie is voor alle aandacht die Mahsuri krijgt of uit bescherming van haar broer die zijn leven waagt voor volk en vaderland terwijl zijn vrouw zich thuis vermaakt met een langswippende dichter, niemand zal het ooit weten, maar Wan Mahora vertrouwt het zaakje niet. Ze vertelt de Sultan dat zijn schoondochter zijn zoon bedriegt met een andere man. De Sultan is een man van daden en aarzelt niet Mahsuri ter dood te veroordelen.

Uiteraard beweert Mahsuri dat ze onschuldig is, maar niemand gelooft haar. In het midden van het eiland binden soldaten haar vast aan een boom. Hier wacht haar dagen aaneen afwisselend de brandende zon en tropische stortbuien. Wanneer het vonnis dan eindelijk ten uitvoer gebracht wordt zijn het de troepen van de sultan die haar met hun zwaarden te lijf gaan. Maar hoe ze ook op haar inhakken en insteken, dood gaat ze niet! Nog dagen lang doorstaat Mahsuri de pijn van al het geweld, tot ze er genoeg van heeft en verklapt: alleen de dolk van mijn vader kan mij doden! Er wordt niet getreuzeld en nog diezelfde dag vloeit haar witte bloed.

Michiel Kroesbergen, AT, Langkawi,Vloek
Afb. Mahsuri gallery

Het ongeluk valt binnen: het Thaise leger

Haar bloed is nog niet opgedroogd of het leger van Thailand valt Langkawi binnen. Na een bittere strijd worden de inwoners tot slaven gemaakt. Vele tientallen jaren van oorlog volgen waarin Langkawi afwisselend onder Thais, Maleis, Thais, Brits en uiteindelijk weer Maleis bewind komt. De oorlogen zijn niet het enige ongeluk, want in de door Mahsuri vervloekte periode slagen er vaker oogsten niet dan wel en is armoede hun deel.

Michiel Kroesbergen, AT, Langkawi,Vloek

Pas eind twintigste eeuw bloeit het eiland eindelijk op. De politieke onrust is geweken en er wordt een nieuwe bron van welvaart gevonden: het toerisme! Niet toevallig gebeurt dit direct nadat de zevende generatie na Mahsuri is gepasseerd.

Inmiddels floreert het eiland dankzij het vele moois dat het te bieden heeft. De stranden van Pantai Cenang, waar boerka’s op bananenboten de zee bevolken. De jungle op de hoogste berg Gunung Raya, waar neushoornvogels en dusky leaf monkeys je om de oren vliegen.

Maar de belangrijkste toeristische trekpleister, de grootste bron van inkomsten en daarmee welvaart, is te vinden in het midden van het eiland, waar lang geleden een jongedame aan een boom gebonden stond haar onterechte dood af te wachten.

Michiel Kroesbergen, AT, Langkawi,Vloek

Na zeven generaties rampspoed is het nu Mahsuri zelf met haar te bezoeken graftombe (Makam Mahsuri) die, uiteindelijk toch vergevingsgezind na het onrecht dat haar is aangedaan, de lokale bevolking er weer bovenop helpt.

 

©Aziatische Tijger

Gerelateerde berichten