Maleisië. Isotoop vermist; vrees voor ‘vuile kernbom’

Maleisië heeft toegegeven dat  een radioactief apparaat ‘zoek’ is. Dat gebeurde op 10 augustus tijdens vervoer met een pick up-truck. Het gaat om een apparaat bestemd voor industriële röntgen-opnamen. Twaalf dagen later beweren de autoriteiten dat  de politie met het onderzoek  ‘alles onder controle’ heeft. Tegelijkertijd wordt vrees uitgesproken dat de isotoop in verkeerde handen (lees terroristische) kan worden omgebouwd tot een zgn. vuile kernbom. Ook is gewaarschuwd voor levensgevaarlijke besmetting door radioactieve straling  als het apparaat door onkundigen uit elkaar wordt gehaald.

Redactie, Maleisie, Vuile kernbom, Isotoop
Fuzi Arun stelt media en bevolking gerust
Foto: CNA/Bernama

Het gaat om een 23 kg zware buis met handvat, eigendom van een bedrijf dat voor olie- en gasbedrijven pijpleidingen test en controleert op haarscheurtjes. Het bevat de isotoop iridium-192, dat in combinatie met een conventioneel explosief in een primitief kernwapen kan worden veranderd. Dit hangt af van de hoeveelheid iridium in de buis. Volgens politiechef Mohamed Fuzi Hama is vorig jaar een soortgelijk apparaat ‘verdwenen’ en tot op de dag van vandaag niet opgespoord.

Het bedrijf vervoerde de isotoop in de laadbak van de pick-up naar Koeala Loempoer. De twee chauffeurs ontdekten bij aankomst dat hun lading was verdwenen. Ze werden aanvankelijk voor ondervraging aangehouden, maar zijn inmiddels vrijgelaten. Grote vraag blijft of de buis is gestolen dan wel uit de laadbak gevallen.

Of het politionele onderzoek aanwijzingen naar locatie of daders heeft opgeleverd is niet gekend; de politie geeft geen details vrij. Onderminister van binnenlandse zaken Azis Jamman verzekerde niettemin dat ‘alles onder controle is’. Ook wist de politie zeker dat tot op heden niets bij dit incident wijst op ‘terroristische betrokkenheid’.

Dat kan zo zijn. Zeker is echter slechts dat Maleisië meer mysterieuze verdwijningen kent. Vier jaar geleden een heel vliegtuig, de Boeing 777 van Malaysia Airlines, neergestort met 239 mensen aan boord. Het onderzoek naar rampvlucht MH370 heeft tot verdriet en frustratie van de nabestaanden geen enkel concreet resultaat over oorzaak en locatie van de crash opgeleverd..

Bronnen: BBC News, Channel NewsAsia
Redactie
Over Redactie 583 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.