Maleisië. Moslims demonstreren tegen anti-racisme verdrag VN

Tegen de vijftigduizend Maleisische moslims hebben zaterdag in Kuala Lumpur gedemonstreerd tegen het VN-verdrag voor uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie. Onder druk van de twee grootste partijen van etnische Maleisiërs had de regering van premier Mahathir Mohammad eerder al de toezegging tot ondertekening van het verdrag ingetrokken.

https://www.themalaysianinsight.com/s/117099
Foto Malaysia Insight

De islamitische oppositie tegen het verdrag bespeelde het gevoel dat etnische Maleisiërs de privileges die ze al een halve eeuw hebben op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en bij huisvesting, zouden kwijtraken. Deze ‘positieve discriminatie’ werd ingevoerd na hevige raciale onlusten in 1969, die zich vooral richtte tegen de welvaart van de grote etnischer Chinese en Indiase minderheden in het land.

Recentelijk raakten tientallen mensen gewond bij een geschil over het eigendom van een Hindu-tempel even buiten de hoofdstad. Premier Mahathir benadrukte toen dat de onlusten om landeigendom gingen, niet om raciale geschillen. Niettemin waarschuwde de regering zaterdag de betogers geen ‘provocerende uitspraken’ te doen die tot raciale spanningen kunnen leiden. De betogers droegen leuzen mee als ‘Lang leve de Maleisiërs’ en ‘Vernietig het verdrag’. Volgens premier Mahathir was uit democratisch oogpunt toestemming tot de demonstratie gegeven. Hij riep op chaos te voorkomen. De betoging verliep vreedzaam, de massaal uitgerukte politie hoefde niet op te treden.

Voor Maleisische mensenrecht- en democratie-activisten was de demo een bittere pil. Zaterdag zouden zij in de hoofdstad onder auspicien van de nationale Mensenrecht Commissie hun jaarlijkse manifestatie ter viering van onafhankelijkheid en democratie houden. Op het laatste moment werd die verboden, voor het eerst in achttien jaar. Volgens de autoriteiten waren er bedreigingen binnengekomen en zou het tegelijkertijd houden van twee demonstraties een risico voor de nationale veiligheid inhouden. De manifestatie zou deze zondag alsnog plaatsvinden.

Maleisië is een van de slechts veertien landen die de ‘International Convention on the Elimination of all forms of Racial Discrimination (ICERD) niet heeft geratificeerd.

Foto: Malaysia Insight

Bronnen: Al Jazeera, Washington Post

Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.