Maleisische premier is vertrouwen kwijt in winnares Nobelprijs Aung San Suu Kyi


Redactie, Nobelprijs, Mahathir, Aung San
Mahathir, oudste premier ter wereld

De Maleisische premier Mahathir Mohamad is met zijn 93 jaar de oudste regeringsleider ter wereld. Maar deze geslepen politicus (hij kwam bij de verkiezingen in mei dit jaar als verrassende winnaar uit de bus) beschikt als het uitkomt over een scherpe tong. 

Dat bleek al tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eind vorige week. Hij leverde daar scherpe kritiek op het harde optreden van het leger van Myanmar tegen de Rohingya-minderheid in het land, van wie er inmiddels zo’n 700,000 gevlucht zijn naar Bangladesh. Ook hekelde hij het feit dat de wereldgemeenschap nauwelijks aandacht besteed aan het lot van deze islamitische vluchtelingen.

Redactie, Nobelprijs, Mahathir, Aung San
Aung San Suu, uit de gratie

Maar zijn gramschap ging naar Aung San Suu Kyi, de vrouw die in 1991 de Nobelprijs voor de vrede kreeg en tot 2010 onder huisarrest stond van de militaire junta. Mijn land zal geen (politieke) steun meer verlenen aan Aung San, zei Mahathir tegen de Turkse nieuwszender TRT. Hij had het vertrouwen in haar verloren. ‘Ze doet of zegt niets over de acties van het leger daar tegen de Rohingya,’ zei hij. Volgens Mahathir is Aung San Suu Kyi een ‘veranderd persoon’. Gedurende haar huisarrest hebben hebben ook wij actie ondernomen om haar vrij te krijgen, bracht hij in herinnering.. ‘Ik heb haar daar destijds ook over geschreven, maar nooit een antwoord gekregen en ben ook daar over teleurgesteld,’ liet hij weten.

In april dit jaar, voor Mahathirs coalitiepartij de verkiezingen won, stuurde het islamitische Maleisië net als Thailand boten met Rohingya-vluchtelingen terug de open zee op. Maleisië heeft volgens de jongste gegevens van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR  139,740 vluchtelingen uit Myanmar in het land, van wie 77,130 Rohingya’s.

Totnogtoe hebben acties van mensenrechtgroeperingen om Aung San de Nobelprijs te ontnemen geen resultaat gehad. Canada heeft de bekritiseerde leidster van Myanmar het destijds verleende ereburgerschap ingetrokken.

Bronnen: The Star/Asia News Network, UNHCR

Foto’s Wikipedia, homepage beeld uit vluchtelingenkamp Rohingya

 


Redactie
Over Redactie 595 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.