Maleisië. Kroning van een sportgekke koning

Redactie, Kroning, Koning Abdullah
Koning Abdullah en zijn gemalin Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, (Schermafbeelding)

Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, heerser van de centraal-Maleisische staat Pahang, wordt donderdag beëdigd als Yang di Pertuan Agong (oftewel koning) van het land. De 59-jarige sultan is een sportgek, is Fifa-bestuurder en was hij tot 2017 voorzitter van de Maleisische voetbalbond. Ook bekleed hij volgens de Straits Times het voorzitterschap van de nationale hockey- en polobond. De sultan genoot zijn opleiding voornamelijk in Engeland, maakte een militaire carrière en is vader van negen kinderen.

De nieuwe vorst blijft vijf jaar staatshoofd. Hij werd vier dagen terug gekozen door de Conferentie van Heersers, een genootschap waarin de negen sultans van het land bij toerbeurt hun primus inter pares kiezen. Met deze naoorlogse traditie werd gebroken toen zijn voorganger koning Mohamad de Vijfde begin dit jaar plotseling van de troon stapte. Hij koos voor zijn geliefde, een Russische schoonheidskoningin.

Het was voor de nieuwe koning overigens een race tegen de klok. Een week voor zijn verkiezing tot staatshoofd nam hij het koningschap van de staat Pahang over van zijn 88-jarige zwaar zieke vader Ahmad Shah, die er bijna 45 jaar vorst was. De sultans worden in hun staten vereerd en door de gelovigen ook als hoeders van de islam beschouwd.

Uitgebreid op Trefpunt over Maleisische monarchie: opgestaan, plaatsje vergaan

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.