Maleisië. Islamitische scherpslijpers willen geen homo’s en minirokken zien

Beroering in Maleisië over twee kwesties waar islamitische politieke en geestelijke leiders met de Koran bij de hand opgewonden van raken: andere seksuele oriëntatie dan hetero en vrouwenkledij. Portretten van twee bekende LGBT-activisten werden verwijderd van een tentoonstelling tijdens een festival in Penang. En voor Maleisische vrouwen wordt het figuurlijk bloot slaat dood: de bestaande islamitische kledingvoorschriften in de overheidssector worden ook voor het bedrijfsleven van kracht.

 

Spil in beide zaken is Datuk Mujahid Yusof Rawa, een geestelijke in het kabinet van nieuwe premier Pakan Harapan en beheerder van de portefeuille religieuze zaken. Mujahid gaf persoonlijk opdracht tot het verwijderen van de met regenboog-vlaggen omlijste foto-portretten van Nisha Ayub en Pang Khee Teik, die in Maleisië hun sporen hebben verdiend met campagnes voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Volgens Mujahid was dit propageren van de LGBT-cultuur. ‘Dat doen we in Maleisië niet, ik heb dit al meermalen in het nationale parlement verklaard.’ zei hij. Met de toevoeging dat hij de beide activisten wilde beschermen tegen ‘heksenjachten’ omdat veel festivalgangers tegen het eerbetoon zouden hebben geprotesteerd. Zijn besluit en uitspraken leverden veel protesten op in Penang, een etnische en religieuze smeltkroes, waar ook de deelstaatregering progressiever is dan de nationale. ‘De seksuele oriéntatie van een individu hoort een persoonlijke zaak te zijn. Maar ja, we leven nu eenmaal niet in een volmaakte wereld,’ zei een minister van de deelstaatregering.

Hans Geleijnse, Islam, Vrouwenklediing, Maleisië
Haags straatbeeld. straks verplicht in Koeala Loempoer?

Nationaal is er de nodige weerstand tegen het voornemen van de regering een  ‘islamitische dresscode’  ook verplicht te stellen voor het particuliere bedrijfsleven. De vrouwelijke vormen moeten traditioneel-modisch ingepakt worden, als het even kan onder hidjab en chador.

De noodzaak van duidelijke grenzen stellen tegen ‘onzedelijk gedrag en uiterlijk’ domineerde een recent parlementair debat over over weinig opwindende luchtvaartzaken als landingsrechten en vliegveiligheid had moeten gaan. Verontwaardigde volksvertegenwoordigers klaagden steen en been over de allahloze nieuwe uniformen voor stewardessen, felrood bij AirAsia en oranje bij Firefly Air. Beide particuliere bedrijven vliegen op Koala Loempoer en de minirokkenhaters vreesden dat passagiers erg opgewonden zouden kunnen raken van zicht op blote armen, vrouwenbenen en onthidjabte haardossen.

Hans Geleijnse, Islam, Vrouwenklediing, Maleisië
Air Asia’s ideeën lichtjaren verwijderd van islamitische scherpslijpers

Onbekend is nog welke kledingrichtlijnen er gaan komen. Maar Maleisische vrouwengroepen met andere ideeën over gelijkwaardigheid en vrije kledingkeuze luiden de alarmklok. Woordvoerster Tang Heang Lee van Woman’s Aid heeft het over ‘ontmenselijking van vrouwen’ en voorspelt ‘mode politie’ op straat: ‘Er is bij de overheidsorganisaties een trend naar meer controle op het uiterlijk van vrouwen. Waarom zijn ze daar zo obsessief mee bezig? Ze kunnen zich beter focussen op wat vrouwen inbrengen aan talent en vakbekwaamheid.’

Er is ook reden voor enige angst. Onder druk van conservatief-islamitische pressiegroepen zijn in het verleden vrouwelijk werknemers bij overheidsorganisaties ontslagen omdat zij geen afstand wilden doen van hun eigen kledingkeuze. Van hogerhand werden minirokken en shorts als ‘onfatsoenlijk’ verboden. Roklengte net op of net over de knie was voorschrift. Onder de nieuwe regering wordt er door islamitische orthodoxen meer en meer actie gevoerd, onder andere tegen hotels die vrouwelijke staf niet wensen te verplichten tot het dragen van een hoofddoek. Siti Zailah Yusoff, parlementslid voor de conservatieve Pan-Maleisische Islamitische Partij noemde het gekleed gaan volgens Koran-code  voor vrouwen een ‘islamitische plicht’.

Een van de grotere vrouwenorganisaties in Maleisië,  ‘Sisters in Islam’, is het daar totaal mee oneens. Geen controle op wat vrouwen voor kleding dragen. De overheid moet zich meer bezig houden met bescherming van vrouwen tegen schijnheilig gedrag en onrechtvaardigheid, stellen de Zusters in een verklaring.

Op de zgn. Gender Gap Index van het Wereld Economische Forum staat Maleisië op plek 104 van in totaal 144 landen..

Bronnen: Star, Strait Times, Reuters

 

Gerelateerde berichten

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 306 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*