Thailand. Dichter veroordeeld voor majesteitsschennis in geheim proces.


Afgelopen maandag veroordeelde een rechtbank een dichter tot vier jaar en zes maanden gevangenisstraf. Wegens belediging van koning Bhumibol op internet. Aangezien hij tussen 2014 en 2019 al bijna 5 jaar in voorarrest zat in afwachting van zijn proces, hoeft hij niet opnieuw het gevang in.

Siraphop Kornarut, komt aan bij de rechtbank

Siraphop Kornarut werd schuldig bevonden aan majesteitsschennis op grond van artikel 112 van het Thaise Wetboek van Strafrech en het overtreden van de Computer Crime Act. Dat laatste voor een reeks online artikelen en gedichten die hij schreef kort nadat de militairen de macht grepen in mei 2014. Volgens de rechtbank bevatten zijn gedichten onwaarheden over koning Rama IX en tastten ze de eer aan van de in oktober 2016 overleden monarch. 

De blogger zegt in hoger beroep te gaan tegen het vonnis.

Siraphop, die schreef onder het pseudoniem Rungsila, werd in 2014 gearresteerd en door de militaire Junta voor de krijgsraad gebracht. Normaal gesproken staan uitsluitend militairen daar terecht.  Maar in opdracht van de door generaal Prayut geleide regering werden daar ook burgers berecht indien het om zaken ging die de ‘nationale veiligheid’ betroffen. Onder dat begrip valt zowat elke kritische noot naar de regering en de oproep van politieke activisten tot hervorming van de monarchie.  Het proces tegen Siraphop vond in het geheim en achter gesloten deuren plaats zonder toelating van onafhankelijke waarnemers.

Redactie, Thailand, Activisten, Majesteitsschennis
Protest tegen de wet op majesteitsschennis, wet 112

Siraphop zat bijna vijf jaar in voorlopige hechtenis, ondanks het protest van  een werkgroep van de Verenigde Naties in 2019. Die drong toen aan op onmiddellijke vrijlating. De VN-werkgroep noemt de Thaise militaire rechtbanken “incompetent en niet onafhankelijk of onpartijdig zijn”.  Ook benadrukte ze, dat Siraphops arrestatie kwam na vreedzame uitoefening van het recht op vrije meningsuiting.

Op Majesteitsschennis staat ​​een maximumstraf van 15 jaar gevangenisstraf per geval. Meerdere burgerrechtenorganisaties benadrukken dat de wet wordt misbruikt om politieke tegenstanders de mond te snoeren en open discussie over de monarchie te verhinderen. Afschaffing van de draconische wet op majesteitschennis en hervorming van de monarchie was ook een van de doelstellingen van de vele straatprotesten die er in 2020 in het land plaatsvonden. Meer dan 25 demonstranten werden daarbij opgepakt o.a. op beschuldiging van majesteitsschennis.

Op dinsdag werd in een andere rechtszaak een voormalig ambtenaar veroordeeld tot 87 jaar gevangenisstraf voor het delen van 29 audio bestanden die werden aangemerkt als majesteitsschennis, de hoogst opgelegde straf voor dit vergrijp tot nu toe. Omdat de beklaagde schuld heeft bekend werd haar straf met de helft verminderd tot 43 en een half jaar. Daarmee blijft het de zwaarst opgelegde straf voor majesteitsschennis in Thailand.  

Bron: Khao Sod English


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*