Majesteitsschennis: lege plekken in nieuwsmedia

NYT. zaak Thanakorn, LM, hond koning
ZKH met lievelingshond tijdens bootrace in 2008. Foto Chaiwat Sardyaem/Bangkok Post

De Thaise drukker van de New York Times heeft voor de vierde keer in drie maanden tijd een artikel geweigerd af te drukken. Dit meldde de Bangkok Post. Volgens de krant ging het om een verhaal van correspondent Thomas Fuller over de arrestatie van de 27-jarige Thanakorn Siripaiboon wegens majesteitsschennis. De Bangkok Post meldde eerder dat dit de man, die inmiddels heeft bekend en spijt betuigd in een zes minuten durende videoclip, 32 jaar gevangenisstraf kan opleveren.

Het artikel is in Thailand wel te lezen op de website van de New York Times. Fuller citeert daarin onder meer Thanakorns advocaat Anon Numpa, die beweert dat belediging van de lievelingshond van de koning deel uitmaakt van beschuldiging van majesteitsschennis. ,,Waarom het precies gaat hebben de militairen niet prijsgegeven. Anon zegt in het NYT-artikel dat de wet op majesteitsschennis laster of het in diskrediet brengen van de koning, diens echtgenote en de troonopvolger strafbaar maakt. ‘Iedereen weet dat’, verklaart Anon in de krant, ‘maar ik kan bijna niet geloven dat deze wet nu ook wordt gebruikt voor belediging van het koninklijk huisdier.’

Volgens de Bangkok Post wordt de NYT-editie voor zes Zuidoost-Aziatische landen met ingang van volgend jaar niet meer in Thailand gedrukt. De Thaise drukkerij zou volgens de BP op eigen gezag hebben ingegrepen. Dat wordt ook gemeld door hoofdredactie/directie van het kritische online persbureau Khaosod dat een maandag gepubliceerd bericht over de zaak Thanakorn van de website heeft verwijderd.

Volgens de verklaring van Khaosod gaat het om een ‘’zelfstandig besluit’’ van het ‘’editorial management’’. genomen uit vrees voor mogelijke juridische actie tegen het persbureau. ‘We hebben hiertoe geen opdracht van autoriteiten gekregen’, stelt de verklaring. Daaraan wordt toegevoegd: ‘Khaosod Engels is als een in Thailand gevestigd persbureau verplicht zicht te houden aan Thaise wetgeving. Ons streven is echter de publieke zaak te dienen met presentatie van objectief en accuraat nieuws.’

Thanakorn had op zijn Facebook-pagina een ‘like’ gegeven aan een gemanipuleerde foto van de koning. Hij wordt volgens de zgn. wet op computermisdaad ook beschuldigd van valse informatieverspreiding over militaire betrokkenheid bij het schandaal rond het nationale park met levensgrote beelden van zeven historische koningen in Hua Hin. Thanakorn had een infographic overgenomen van de FB-pagina van de Nieuwe Democratie Beweging waarop namen en functies van de volgens NDB betrokken hoge militairen en politici. Ook van deze groep werden leden gearresteerd tijdens een poging tot demonstratie in Hua Hin en later opnieuw in Bangkok bij een door de politie verijdelde persconferentie van de groep.

Behalve met kritiek van binnenlandse individuen en groepen is het optreden van de militaire junta ook bekritiseerd door mensenrechtorganisaties en westerse diplomaten. De Thaise autoriteiten zijn zeer verbolgen over de Ameerikaanse ambassadeur Lyn Davies en onderzoeken of hij zich eveneens schuldig heeft gemaakt aan majesteitsschennis. Davies had tijdens een recente toespraak kritiek geleverd op draconische straffen die worden gegeven aan overtreders van de wet.

 

Foto tegel voorzijde: Thanakorn verlaat militair tribunaal in Bangkok dat hem berecht. Het is nog niet duidelijk wanneer deze krijgsraad vonnis zal vellen (foto Khaosod English)

Redactie
Over Redactie 565 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.