India. ‘Nee’ tegen de ‘hogere’ kaste

India, Erik Kuijpers, kokkin, madam

 

‘Mij maak je niet meer bang, madam….’

Het is hoogst onbeschaamd als bediende uit de school te klappen in India.

Maar deze bediende, een kokkin in Mumbai, daagt de ‘chic’ uit en gedraagt zich niet als onderdanige. Nee, zij hekelt de wereld van huisbediendes enkele avonden per week.

‘Ik ben netjes behandeld hoor maar hoor de verhalen van vernedering van collega’s om me heen’ zegt Deepika Mhatre, 43 jaar oud. ‘Mijn en hun ervaringen zet ik nu als standup op het toneel’.

Een keihard leven

Haar eigen leven, daar is niets komisch aan. Ze stond immer op om 04 uur en pakte om half 5 al forensentreinen om imitatiejuwelen te verkopen. In Mumbai begon ze om 07 uur als kokkin voor 5 huizen.

Dan om 14 uur de trein in voor een reis van 90 minuten om thuis de zaak op orde te brengen, naar haar man te kijken die al 15 jaar wegens astma niet kan werken, dan naar hun drie dochters, en dan juwelen inpakken voor de volgende dag.

Om 18 uur kookt ze voor haar eigen gezin. Maar tegenwoordig gaat ze daarna met de trein naar Mumbai om in een club op te treden.

‘Standuppen’

Standup comedy staat in India in de kinderschoenen. Indiase humor is voor de kleine kring en Bollywood doet alleen in slapstick. Wat zij doet, een ‘huismeid’ op de planken, is ongehoord.

Maar zij vertelt haar publiek dat ze speciaal is. Zo speciaal dat in een van de huizen waar ze kookt, men een lift alleen voor haar heeft laten plaatsen. Ze wacht even. Ja, en voor haar zijn er ook speciale borden en glazen.

Het publiek moet even nadenken voordat het zich realiseert dat ze de draak steekt met de gewoonte bij de hogere kaste om de bediendes hun liften niet te laten ‘vervuilen’ door hun aanwezigheid. Daarom ook hebben ze andere borden en bestek.

‘Prima hoor, hou jouw dure spullen maar voor jezelf’ lacht ze. ‘Maar welke handen maken jouw voedsel? En welke handen masseren je, madam, als je moe bent van .. tja, van wat?’

India, Erik Kuijpers, kokkin, madam

Ze maakt grappen over de zuinigheid als het op het betalen van loon aankomt en het besteden van veel geld in de fancy winkels voor de rijken. Hiermee valt ze het kastenstelsel aan dat nog zwaar heerst in India.

Ze is inmiddels gestopt met het koken voor de madam en verdient haar geld met de verkoop van nepjuwelen.

‘Mijn leven heeft me hard en sterk gemaakt. Ik heb meer vertrouwen gekregen door mijn optredens en ben niet bang voor onaangename maatregelen.

Nu, voor het eerst in mijn leven, kan ik een lift in zonder dat madams brutaal tegen me aan botsen. Ze praten tegenwoordig gewoon met me. Vroeger zagen ze me nog niet staan!’

Bron: the guardian

Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers

Foto’s en prenten

Mevrouw Deepika Mhatre, thanks to The Guardian and Amrit Dhillon, photograph.

Uit het manuscript seventy-two specimens of castes in India, 1837; wikimedia, curid, 8057949.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 666 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*