Lyft-medeoprichters treden af; David Risher is benoemd tot CEO

De mede-oprichters van Lyft zeiden maandag dat ze hun dagelijkse verantwoordelijkheden bij het bedrijf neerleggen, dat worstelt met ontslagen en tegenvallende financiële resultaten, ook al is zijn grootste rivaal, Uber, sterker geworden.

De oprichters – Logan Green, de CEO van Lyft, en John Zimmer, de voorzitter – blijven in de raad van bestuur van het bedrijf, zeiden ze.

Na het starten van Lyft in 2012, nu 39, Mr. Groen en dhr. Zimmer, waren torenhoge figuren in zijn vroege dagen. Ze presenteerden Lyft als een vriendelijk alternatief voor Uber en zijn agressieve CEO Travis Kalanick, en vermeden een groot deel van de controverse rond hun rivaal.

Rijden voor Lyft was gemakkelijk te vinden toen het bedrijf begon. Ze hadden vaak een fuzzy, roze snor op hun voorgrill geplakt, en Lyft-passagiers werden aangemoedigd om een ​​tijdje voorin met de chauffeur te zitten.

Maar Lyft is, net als veel andere gig-bedrijven, ondanks de snelle groei door de jaren heen niet in staat geweest om winst te maken, en is onlangs achtergebleven bij Uber in de ride-hailing-business, terwijl het er niet in slaagde om door te dringen in andere gebieden, zoals voedselbezorging.

David Risher, CEO van een non-profitorganisatie genaamd WorldReader en lid van het Lyft-bestuur, zei dhr. Green zal hem opvolgen als CEO. Dhr. De laatste dag van Green is 17 april en hij zal dienen als voorzitter van de raad van bestuur. Dhr. Zimmer zal eind juni zijn huidige functie neerleggen en vice-president worden, aldus het bedrijf.

“Terwijl ik het stokje doorgeef aan David, wil ik dit delen: we hebben een ongelooflijke kans om de grenzen te verleggen van hoe transport mensen helpt verbinden en een betere toekomst opbouwt”, zei dhr. Green zei in een blogpost.

Dhr. Groen en dhr. Zimmer combineerde hun interesse in het verbeteren van het transport en het verminderen van het verkeer door middel van ride-hailing-diensten. Hoewel het bedrijf veel kleiner was dan Uber, zagen ze belofte in 2017 toen Uber een campagne startte om de app te verwijderen en interesse in Lyft wekte.

Maar critici hebben gezegd dat ze hun korte voordeel vergooiden door minder ambitieuze weddenschappen te sluiten op kleine bedrijven zoals scooters en fietsen.

Het bedrijf van Lyft herstelt traag van de lockdowns aan het begin van de pandemie, omdat problemen met de bevoorrading van chauffeurs hebben geleid tot hogere prijzen en langere wachttijden voor passagiers. De aandelenkoers van Lyft is gedaald tot onder de $ 10, een daling ten opzichte van $ 40 een jaar geleden en in de buurt van het hoogtepunt van $ 80.

Ontslagnieuws, dit Dat meldde The Wall Street Journal eerderDe koers van het aandeel van het bedrijf steeg in de handel nabeurs.

De 57-jarige dhr. Risher was algemeen directeur bij Microsoft en vice-president bij Amazon in de jaren negentig voordat hij WorldReader oprichtte, dat kinderen hielp toegang te krijgen tot digitale boeken.

“John en Logan kwamen met dit ongelooflijke idee dat jaren geleden een hele industrie definieerde”, zei hij in een interview op maandag. “En zoals vele, vele ondernemers, kregen ze onderweg een hoop, en toen deden ze wat testen en het werkte niet zoals ze hadden verwacht. Toen sloeg de pandemie toe, en dat veranderde het kaartspel weer.”

READ  Wimbledon heft schorsing op voor spelers uit Rusland en Wit-Rusland

De zoektocht naar een nieuwe leider begon eind vorig jaar, toen dhr. Toen Green het bestuur vertelde, zei Mr. zei Risher. Hoewel Lyft een underdog is voor Uber, zei hij dat zijn bedrijf klanten op een andere manier kan aanspreken.

“Als ik naar een gorilla van 800 pond kijk, zie ik een bedrijf dat wordt gedreven door een heel bedrijfsmodel. Maar we gaan klantgestuurd worden’, zei dhr. zei Risher.

Aan het begin van de pandemie stonden Lyft en Uber bijna op gelijke voet: de meeste van hun bedrijven moesten sluiten en ze ontsloegen veel werknemers.

Maar Uber, dat zonder Lyft wereldwijd aanwezig is, herstelde zich snel omdat zijn wereldwijde beschikbaarheid en voedselbezorging de chauffeurs op zijn platform hield, waardoor de impact van de pandemie werd afgezwakt, aldus analisten en voormalige werknemers.

Uber investeerde zwaar in financiële prikkels om chauffeurs terug naar het platform te lokken nadat de pandemie voorbij was, terwijl Lyft aanvankelijk niet genoeg chauffeurs had om aan de herlevende vraag van passagiers te voldoen.

In november ontsloeg Lyft 13 procent van zijn personeelsbestand. Vervolgens, in februari, schrok het investeerders toen de financiële prognoses voor het jaar onder hun verwachtingen vielen, waardoor de aandelenkoers kelderde. Lyft zei destijds dat het de prijzen moest verlagen om concurrerender te zijn.

Lyft boekte $ 1,2 miljard aan inkomsten in het meest recente kwartaal – evenals een verlies van $ 588 miljoen.

Uber, aan de andere kant, boekte $ 8,6 miljard aan inkomsten en vertelde investeerders dat het verwacht dit jaar op enig moment winst te maken uit het bedrijfsresultaat, wat aangeeft dat zijn bedrijf aan het versterken is.

READ  Aanklagers zeggen dat een Snapchat-video die door Paul Murdoch is verzonden op de avond dat hij werd vermoord, als een cruciaal onderdeel van de zaak wordt beschouwd

Tom White, senior onderzoeksanalist bij het financiële bedrijf DA Davidson, zei dat hij dacht dat de leiderschapswisseling “potentieel bescheiden positief” was.

Een nieuwe leider, in een e-mail, “zou een verhoogde bereidheid kunnen signaleren om Lyft’s strategische opening uit te breiden met betrekking tot andere potentieel aangrenzende producten (levering?), Partners of manieren om waarde te creëren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *